Musical over Mozes in de Oosterkerk

De musicalgroep van de Oosterkerk voert op zaterdag 20 januari de musical Mozes op in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel te Zwolle om zowel 15.00 als 19.30 uur. Het levensverhaal van de bijbelse figuur Mozes komt tot uitdrukking in liederen en dialogen. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis. Wel is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

“Is het mogelijk om in een musical het levensverhaal van Mozes recht te doen? Het antwoord moet zijn: nee. Het is teveel. Zijn betekenis voor de joods-christelijke traditie te groot. En toch doen we een poging. Omdat het ook té mooi is om te laten liggen.” Dit schrijven de musicus Gerard van Amstel en de theoloog Gerard van Midden (Stichting Godsdienst en Opvoeding – SGO) die de musical Mozes samen schreven. In Zwolle wordt de musical nu voor het eerst opgevoerd door de musicalgroep Oosterkerk. De muzikale leiding is in handen van Jannet Loode en de regisseur is Rob van Harten.

De musicalgroep Oosterkerk voert sinds ruim tien jaar musicals op, doorgaans musicals over bijbelse figuren uitgegeven door SGO. Maar ook het kerstverhaal over ‘Scrooge’ van Charles Dickens werd door de groep opgevoerd. Nu is Mozes aan de beurt.

Mozes… een verhaal vol contrasten. Over wanhoop en hoop, onderdrukking en bevrijding, ongeloof en verwachting. Maar bovenal een verhaal over identiteit. Mozes, de man met twee identiteiten (Egyptenaar én Hebreeër), die het volk – nadat ook God bij de ‘brandende braamstruik’ heeft laten ervaren wie hij is (‘Ik ben…’) – naar een beloofd land brengt. Maar daarvoor is het wel nodig dat het volk eerst ‘stage loopt’ in de woestijn. Om daar met elkaar een verhaal te schrijven. Te ontdekken wie ze zijn en hoe ze, temidden van de volken, kunnen leven in het nieuwe land.  

In de boeken van Mozes staan veel gesprekken: met het volk en met God. En veel woestijnscènes die zich lang niet altijd lenen voor een musical. Maar de grote lijn van het verhaal wordt verteld: gezongen en gespeeld. Een lijn die dus gaat over hoe een mens, hoe een volk – gevoed door een droom over een beloofd land – zijn identiteit verwerft. Met alle vragen vandien. Vragen van ruim drieduizend jaar geleden, maar ook van nu.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)