Revalidatiecentrum viert jubileum: ‘Zwollenaren brachten 25 jaar geleden gewonde vogels naar Vogellanden’

Foto van auteur

Voor de Vogellanden staat voortaan een kunstwerk gemaakt door de Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis.
Foto: Peter Denekamp

Toen Vogellanden 25 jaar geleden werd geopend, brachten Zwollenaren er in de eerste maanden gewonde vogels naartoe. Dat zei bestuursvoorzitter Fenna Eefting maandag. Inmiddels weet iedereen wel beter: de Vogellanden is geen vogelopvang maar een van de beste revalidatiecentra van Nederland.

“Het is een plek waar niemand wil zijn,” zegt Eefting. In de Vogellanden wordt niet alleen gekeken naar het probleem maar ook naar de mens achter het probleem. “Zo zei een man die door een ernstig ongeval zijn been was kwijtgeraakt dat hij na de zorg bij ons, de Vogellanden zonder been maar als completer mens verliet.” Fenna Eefting vindt dat een prachtcompliment, omdat hij zich in de Vogellanden realiseerde dat hij leefde voor geld en zijn bedrijf, maar flink tekortschoot op persoonlijk vlak.

Klein revalidatiecentrum

De Vogellanden begon ooit als klein revalidatiecentrum. In de afgelopen 25 jaar is het uitgegroeid tot een organisatie met 600 medewerkers waar de takken Bijzondere Tandheelkunde en Gezonde Leefstijl bij zijn gekomen.

“Al 25 jaar leveren we mensgerichte, goede zorg en daar zijn we trots op,” vertelt Fenna Eefting. “We begeleiden en coachen mensen na een ziekte, ongeval of aangeboren afwijking. We zijn trots op onze patiënten en onze medewerkers en vrijwilligers. Reden genoeg om ons jubileum uitgebreid te vieren.”

Onthulling kunstwerk

Vogellanden vierde haar 25-jarig jubileum drie dagen lang met feestelijkheden voor patiënten, medewerkers, buren en relaties. Afgelopen maandag gingen de festiviteiten van start met als hoogtepunt de onthulling van een kunstwerk gemaakt door Ronald Westerhuis, bekend van het MH17-monument.

Het kunstwerk werd onthuld door de kunstenaar en de patiënten Willem Scheffer en Elske van der Liezen. Het kunstwerk is van gepolijst roestvrij staal. Westerhuis: “De lange gebogen staaf staat voor de levenslijn. De vijf bollen voor het leven zelf. Alles waar de Vogellanden voor staat, komt erin terug: verbinding, energie, balans, vertrouwen, heelheid en veerkracht.” Eefting vult aan: “In de grote bol zit een kleine deuk, waardoor je een beetje naar binnen kunt kijken. Alleen als er aandacht is voor onze binnenkant, kan de buitenkant glanzen.”

Gezonde leefstijl

“Het doel is de komende 25 jaar te transformeren naar een revalidatie- en vitaliseringscentrum,” vervolgt Eefting. “Steeds meer mensen hebben een chronische aandoening doordat ze een ongezonde leefstijl hebben. Daarom zet Vogellanden in op een gezonde leefstijl. Ik wil aandacht vragen voor deze noodzakelijke transitie in de zorg. We willen voorkomen dat mensen onnodig ziek worden en bij ons terechtkomen. We willen niet alleen repareren wat kapot is, maar ook mensen begeleiden om te zorgen dat ze weerbaar en vitaal zijn.”

Foto's 3
Voor de Vogellanden staat voortaan een kunstwerk gemaakt door de Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis. - Foto: Peter Denekamp
Voor de Vogellanden staat voortaan een kunstwerk gemaakt door de Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis.
Foto: Peter Denekamp
De kunstenaar onthulde maandag het kunstwerk samen met patiënten Willem Scheffer en Elske van der Liezen. - Foto: Peter Denekamp
De kunstenaar onthulde maandag het kunstwerk samen met patiënten Willem Scheffer en Elske van der Liezen.
Foto: Peter Denekamp
Van links af: Elske van der Liezen, Fenna Eefting, Ronald A. Westerhuis en Willem Scheffer proosten op de toekomst van de Vogellanden. - Foto: Peter Denekamp
Van links af: Elske van der Liezen, Fenna Eefting, Ronald A. Westerhuis en Willem Scheffer proosten op de toekomst van de Vogellanden.
Foto: Peter Denekamp