Vogellanden: Werkplezier in plaats van werkdruk

Foto van auteur

Bestuurder Fenna Eefting tijdens lunch in gesprek met medewerkers Vogellanden
Foto: Vogellanden

Zwolle – Vorige week werd door ziekenhuismedewerkers in het hele land gestaakt. Medewerkers van Vogellanden, centrum voor revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl in Zwolle, deden niet mee aan de staking.

In plaats daarvan gingen de medewerkers tijdens de lunch in gesprek met bestuurder Fenna Eefting over de werkdruk. Zij is blij dat medewerkers van Vogellanden niet deelnamen aan de staking. Eefting: “Omdat dit een signaal is dat ze met plezier werken. En omdat de patiëntenzorg daardoor ongestoord verder kon gaan. Daarnaast doet het me goed, omdat ik binnen Vogellanden mooie andere benaderingen hoor.”

“Bijvoorbeeld dat de zorg zeker problemen heeft, maar dat het de vraag is of meer loon de oplossing is. De cao ziekenhuizen is een van de beste cao’s. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende enthousiaste en betrokken medewerkers zijn om aan de groeiende zorgvraag te voldoen? Kan meer loon hier inderdaad aan bijdragen? Of beter werkgeverschap? En hoe zit het eigenlijk met werkplezier? Dat wilde ik bespreken met mijn medewerkers,” aldus Fenna Eefting.

Op de dag van de staking konden medewerkers daarom bij Eefting aanschuiven om met haar te lunchen. “Als je werkplezier hebt, kun je een tijdelijke werkdruk aan”, aldus een van de medewerkers. Een ander: “De psychische druk is soms zwaar. Daar mag meer aandacht voor zijn.” En: “Goed werkgeverschap, je vrij voelen om je te uiten en een goede relatie tussen leidinggevende en medewerker zijn belangrijk.” Daarnaast werd geconcludeerd dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is. “Daar moet blijvend aandacht en ruimte voor zijn.”

Eefting: “Niet alleen aan zorgmedewerkers, maar aan iedereen die niet genoeg verdient om economisch onafhankelijk te zijn, moet meer salaris toegekend worden. Financiële problemen zorgen voor ontzettend veel stress en daardoor ziekte, in plaats van een goede kwaliteit van leven. En iedereen heeft recht op die kwaliteit.”

Als je het Eefting vraagt, zitten we in een neerwaartse spiraal. De helft van de Nederlanders heeft een of meer chronische aandoeningen. Dat wordt vooral veroorzaakt door leefstijlproblemen. Fenna Eefting: “We leven in een maatschappij waarin ongezond leven gestimuleerd wordt. Het aantal Nederlanders dat zorg nodig heeft groeit de komende jaren verder. Met name door een ongezonde leefstijl. Dat verhoogt de werkdruk in de zorg en dus de druk op zorgmedewerkers. De visie van Vogellanden is daarom dat er meer ingezet moet worden op preventie en het bemoedigen van een gezonde leefstijl. Dat gaat verder dan alleen gezond eten en genoeg bewegen. Het gaat ook over zingeving, over voldoening halen uit je werk en je geen zorgen te hoeven maken over je financiële situatie.”

De boodschap van de medewerkers van Vogellanden is duidelijk: financieel geen zorgen hebben en goed werkgeverschap dragen bij aan een plezierige werkomgeving waar wordt samengewerkt en problemen worden opgelost. “Zo maakt werkdruk plaats voor werkplezier.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)