PreZero kan weer verpakkingsmaterialen sorteren na grote brand in Zwolle

Foto van auteur

Twee jaar na de grote brand kan PreZero weer verpakkingsmaterialen sorteren in Zwolle.
Foto: PreZero

Bijna twee jaar na de grote brand bij PreZero aan de Steinfurtstraat heeft wethouder Paul Guldemond donderdag de nieuwe sorteerinstallatie geopend. De moderne installatie kan ruim 85.000 ton plastic verpakkingen, blik en drinkpakken per jaar verwerken. De nieuwe aanwinst van het bedrijf sorteert maar liefst veertien materialen, waaronder zwarte plastic verpakkingen. Ook kunnen sommige plasticsoorten op kleur worden gesorteerd.

Op 16 juni 2021 werd de voormalige sorteerinstallatie van PreZero door brand in de as gelegd. Om materialen vanuit Nederland te kunnen blijven sorteren, bouwde de organisatie een nieuwe, moderne installatie op dezelfde plek. De machinehal van de installatie heeft een oppervlakte van 4.200 m² en biedt ruimte aan bijna 250 transportbanden met een totale lengte van 4 kilometer.

“We zijn er enorm trots op dat we vandaag de meest geavanceerde sorteerinstallatie voor kunststof verpakkingsafval in Nederland openen,” zegt Freek Bakker, directielid bij PreZero. “Wij willen de kringloop sluiten, zo kan een shampoofles weer een nieuwe shampoofles worden.”

Jaarlijks verbruiken we in Nederland per persoon ruim 35 kilo aan plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Als dit afval goed wordt gescheiden, kan het worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. In de nieuwe sorteerinstallatie in Zwolle wordt dit afval in veertien materialen gesorteerd. Dat gebeurt met behulp van de allerlaatste technologie, zoals geavanceerde zeven, infraroodscanners, scheiders en magneten.

Het gesorteerde materiaal wordt vervolgens in balen geperst en vervoerd naar recyclingbedrijven. Hier wordt het plastic versnipperd en daarna grondig gewassen. Deze kleine gewassen snippers worden verwerkt tot gelijkvormige korrels en van dit granulaat worden nieuwe plastic producten en verpakkingen gemaakt.

Foto's 3
Twee jaar na de grote brand kan PreZero weer verpakkingsmaterialen sorteren in Zwolle. - Foto: PreZero
Twee jaar na de grote brand kan PreZero weer verpakkingsmaterialen sorteren in Zwolle.
Foto: PreZero
De nieuwe machinehal aan de Steinfurtstraat heeft een oppervlakte van 4.200 m². - Foto: PreZero
De nieuwe machinehal aan de Steinfurtstraat heeft een oppervlakte van 4.200 m².
Foto: PreZero
De nieuwe sorteerinstallatie heeft bijna 250 transportbanden met een totale lengte van vier kilometer. - Foto: PreZero
De nieuwe sorteerinstallatie heeft bijna 250 transportbanden met een totale lengte van vier kilometer.
Foto: PreZero