Anks Natuurhoekje: De vuurwants

Door Ank Pot

Als de zon schijnt, dan zie je de vuurwantsen overal in Zwolle opduiken.
Foto: Ank Pot

Als de zon schijnt, dan zie je de vuurwantsen overal in Zwolle opduiken, tenminste als je erop let. In elke tuin of groenstrook zijn de felgekleurde insecten te vinden. Wie er echt heel veel wil zien, kan zijn hart ophalen bij de bomen aan de Bachlaan in Holtenbroek, daar vertoeven al vele jaren honderden vuurwantsen.

Wantsen behoren tot een onderorde van de insecten. Een van de meer opvallende exemplaren is wel de vuurwants met zijn bijzondere tekening en kleur.

Opwarmen in de zon
Het is vanaf het voorjaar dat ze het meest gezien worden. Omdat ze onder andere leven van het sap van de lindeboom, de acacia en kaasjeskruid kun je ze daar het meest waarnemen. Ze zitten daar vaak met vele honderden bij elkaar.

Vuurwantsen houden van warmte en zodra in het voorjaar de zon schijnt, komen ze tevoorschijn vanuit hun overwinteringsplek in de grond of vanonder een steen, om zich op te warmen.

Stinken bij gevaar
Er wordt vaak gedacht dat het kevers zijn, maar ze verschillen duidelijk. Wantsen hebben een zuig-/steeksnuit en kevers een bijtsnuit. Bovendien zijn wantsen in het bezit van stinkklieren waarmee ze bij gevaar een zeer stinkende stof kunnen uitscheiden.

Het zijn planteneters, ze voeden zich vooral met gevallen bladeren en zaden die ze leegzuigen. Maar soms zuigen ze ook dode insecten leeg of vallen ze levende exemplaren aan. Daarbij ontzien ze hun soortgenoten niet.

De vuurwants kan niet vliegen. Het leven van de vuurwants kent vijf nymfstadia door vervelling, waarbij de kenmerkende stippen op het lijf ontbreken.

Bladluizen op het menu
De vuurwants geeft met zijn felle kleur aan dat hij giftig is, dus de meeste vogels laten hem met rust. Een van de giftige stoffen die hij produceert, is pyrrhocorine. Dat is een stof die als antibioticum kan worden ingezet tegen Staphylococcus aureus, een bacterie die bij de mens infecties kan veroorzaken.

Bestrijding van de vuurwants is niet nodig, ze zijn volkomen onschadelijk voor de tuin. Integendeel, ze hebben bladluizen op het menu staan, waar menig tuinliefhebber blij mee zal zijn. Mensen hebben niets te duchten van vuurwantsen.

Foto's 3
Als de zon schijnt, dan zie je de vuurwantsen overal in Zwolle opduiken. - Foto: Ank Pot
Als de zon schijnt, dan zie je de vuurwantsen overal in Zwolle opduiken.
Foto: Ank Pot
Bij de bomen aan de Bachlaan vertoeven al vele jaren honderden vuurwantsen. - Foto: Ank Pot
Bij de bomen aan de Bachlaan vertoeven al vele jaren honderden vuurwantsen.
Foto: Ank Pot
De ontwikkeling van de vuurwants: van paring via nymf tot volwassen exemplaar. - Foto: Ank Pot
De ontwikkeling van de vuurwants: van paring via nymf tot volwassen exemplaar.
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)