Jaaroverzicht van het weer in Zwolle: Stortbuien en stadshittegolven

Wateroverlast in Assendorp na een stortbui in de zomer van 2023.
Foto: Peter Denekamp

Het KNMI meldt dat 2023 het natste en warmste jaar is sinds het begin van de metingen in 1901. In Zwolle was dat niet anders. Het jaar begon zeer zacht, een temperatuur boven de 15 graden op oudejaarsavond 2022.

De stad beleefde twee hittegolven. Dat zijn periodes met minstens vijf dagen achter elkaar een middagtemperatuur van 25 °Celsius of hoger, waarvan drie tropische dagen met minimaal 30 °Celsius. In juni had Zwolle de eerste stadshittegolf te pakken. Het was stralend zonnig, kurkdroog en landelijk de warmste junimaand sinds het begin van de metingen.

In september werd Zwolle getrakteerd op een tweede stadshittegolf. Een hittegolf in deze maand is uitzonderlijk, het buitengebied haalde het net niet.

In de zomer schampte storm Poly langs Zwolle. Ook trokken geregeld stortbuien over de stad die tijdelijke wateroverlast veroorzaakten. Langdurig kleddernat waren oktober, november en december, wat leidde tot een bijzonder hoge grondwaterstand en enige overlast.

In het centrum van de stad werd in 2023 in totaal ongeveer 1200 millimeter neerslag gemeten – 1200 liter per vierkante meter – waarmee Zwolle dit jaar natter was dan het landelijk gemiddelde van 1060 millimeter. Dit is een neerslagrecord.

Zonnig was 2023 ook, al zou je dat niet zeggen als je alleen naar de laatste maanden van het jaar kijkt. Landelijk scheen de zon 1910 uur, normaal is 1774 uur. De combinatie van een zeer nat en zeer zonnig jaar is bijzonder, aldus het KNMI. Natte jaren verlopen meestal met minder zonneschijn.

Foto 1
Wateroverlast in Assendorp na een stortbui in de zomer van 2023. - Foto: Peter Denekamp
Wateroverlast in Assendorp na een stortbui in de zomer van 2023.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)