Vrijspraak poging doodslag in Zwolse kroeg, Etienne U. stak niemand met kapotgeslagen glas in de hals

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

De rechtbank heeft dinsdag Etienne U., een 34-jarige Zwollenaar, vrijgesproken van een poging tot doodslag in Shotto in de Voorstraat. Volgens het OM zou hij een whiskyglas kapot hebben geslagen en daarmee hebben ingestoken op zijn slachtoffer.

Het bewijs ontbreekt daarvoor volgens de rechtbank. De rechters gaan ervan uit dat U. zijn slachtoffer sloeg terwijl hij het glas in zijn hand had. Toen hij het slachtoffer raakte, barstte het glas en de scherven zouden het letsel hebben veroorzaakt.

Whiskyglas bewust kapotgeslagen
Vorig jaar november kreeg U. tegen sluitingstijd een woordenwisseling met een andere man op de trap in het café. Hij haalde toen flink uit en zijn slachtoffer liep daardoor een flinke snijwond in de hals op. “Ik ben ervan overtuigd dat het glas bewust kapot is geslagen,” stelde de officier van justitie twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak. “Het is meer geluk dan wijsheid dat het slachtoffer nog leeft en hij heeft voor de rest van zijn leven een litteken.” Het OM eiste een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 

Schuldig aan toebrengen letsel
Volgens de rechtbank is het niet komen vast te staan dat U. zijn slachtoffer wilde doden en evenmin dat hij het glas eerst kapot sloeg tegen een muur. Etienne U. ontkende dit twee weken geleden ook in de rechtszaal, wel gaf hij toe dat hij de man heeft geslagen met het glas in zijn hand. De rechtbank acht hem dan ook schuldig aan de mishandeling en het toebrengen van het letsel.

Etienne U., die ruim 6 maanden in voorarrest heeft gezeten op verdenking van poging doodslag, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 1 jaar. Hij zal wel mee moeten werken aan de behandeling van zijn drankprobleem. 

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp