Wouter Z. (22) spin in web Zwolse kinderverkrachters: ‘Ik heb twee nieuwe wijven gefikst die dronken zijn’

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Het openbaar ministerie beschouwt Wouter Z. (22) uit Zwolle als de leider van een groep jongens die zich de afgelopen jaren bezig hielden met het verkrachten en misbruiken van jonge meisjes. Dinsdag verscheen de Zwollenaar in de rechtbank en daar werd een schokkend inkijkje gegeven in zijn communicatie met zijn medeverdachten.

Ook werd duidelijk dat alle slachtoffers extra kwetsbaar waren omdat ze psychische problemen hadden, in een lastige thuissituatie zaten of in een begeleide woonvorm verbleven. Wouter Z. stond terecht voor twee groepsverkrachtingen met twee verschillende slachtoffers en het plegen van ontucht met vier minderjarige meisjes die destijds tussen de 14 en 16 jaar oud waren. 

Verdachten aangehouden
In 2020 komt de omvangrijke zedenzaak aan het rollen als de politie een melding krijgt via Meld Misdaad Anoniem. Iemand tipte de politie dat een zeer kwetsbaar meisje zou zijn verkracht door een aantal mannen terwijl ze onder invloed was van drugs. 

Niet veel later komen er soortgelijke meldingen binnen over misbruik van andere meisjes die het zwaar hadden of in instellingen verbleven. De gemeenschappelijke deler was dat steeds dezelfde naam viel, die van Wouter Z. Op 19 september 2022 is het voor de politie ‘klapdag’, er worden meerdere verdachten aangehouden.

De destijds 18-jarige Wouter Z. zoekt in 2020 en 2021 via social media naar jonge meiden. Sommige kent hij of heeft er ooit een kortstondige relatie mee gehad. Hij legt contact met ze en spreekt dan met ze af. Ze belanden uiteindelijk bij hem of bij vrienden thuis. De meiden denken dat ze een gezellige avond gaan hebben met Z. en zijn vrienden, maar uiteindelijk komen ze in een bizarre situatie terecht.

Broek uitdoen
Het overkwam twee meiden van 15 en 16 jaar in december 2020. Zij spraken af met Wouter Z., de destijds 18-jarige Ronel S. en een destijds 16-jarige Zwollenaar. Het jongste meisje wordt dan over haar kleren heen betast en weet naar buiten te gaan. Daar rookt ze een sigaret en als ze weer binnenkomt, is haar vriendin naakt op handen en knieën op het bed gezet.

Een jongen penetreert haar terwijl een vriend zich oraal laat bevredigen door haar. Wouter Z. zegt dat hij geen seks met haar heeft gehad. “Ik kreeg ‘m niet hard,” vertrouwt hij de rechters toe. Hij weet zeker dat de 16-jarige zich zelf uitkleedde ondanks dat zij verklaarde dat de sfeer omsloeg toen haar vriendin buiten ging roken.

“Het was net alsof ze het afgesproken hadden, ze lieten alle drie hun broek zakken en trokken de onderbroeken uit.” Het meisje moest ook haar broek uitdoen, “anders doen wij het” zou er gezegd zijn. Wouter Z. is er ook van overtuigd dat de twee meiden wisten dat er dingen zouden kunnen gebeuren. “Het was gezegd en ze zijn toch gekomen,” zegt Z. 

Flauw gevallen
Het overkwam nog vier andere jonge meisjes in 2020 en 2021. Allemaal beschrijven ze het plotseling omslaan van de sfeer en dat ze geen kant meer op konden. “Wat moest ik beginnen tegen die jongens, ik was net 14,” verklaarde het jongste slachtoffer. Zij sprak in 2020 af met Wouter Z.

Hij pikt haar met zijn scooter op. Ze gaan samen naar Park de Wezenlanden en winkelen in de binnenstad. Later die dag verschijnen er twee 16-jarige Zwollenaren. Het meisje wordt in een woning door het drietal verkracht en valt uiteindelijk flauw in de badkamer. 

De officier van justitie kan goed begrijpen dat het jonge meisje flauwviel. Ze leest de berichten voor die Z. en zijn vrienden uitwisselden. “Ze is wel tien keer geneukt” en “jij mag er ook wel overheen” tikte Z. in de app-groep. Ook gaat het gesprek erover dat het meisje niet meer kon lopen en dat zorgt voor gelach in de chat. In de rechtbank onderstreept Wouter Z. dat er gewoon meisjes zijn die dat lekker vinden. “Dat ze zo hard geneukt worden dat ze niet meer kunnen lopen.” 

App-groep berichten
In de app-groep wordt wel meer uitgewisseld: “Je moet dat spul in hun drankje doen, dan kunnen we ze neuken”, “je moet het verkruimelen en in hun drank doen, daar worden ze botergeil van”, “ik heb twee nieuwe wijven gefikst die dronken zijn”, “je moet simpele wijven fiksen” en “dat mokkel hebben we gewoon afgericht” zijn enkele passages die worden voorgelezen in de rechtszaal. Volgens Z. ging het niet over iets in de drankjes doen van de meiden om ze te bedwelmen. “Dat ging over viagra,” aldus Z.

“Jullie snappen toch ook wel dat dit niet normaal is,” schrijft een van de slachtoffers in haar verklaring die door een advocaat wordt voorgelezen in de rechtszaal. Ze schrijft dat ze Wouter Z. vroeger een aardige jongen vond. Ze sluit haar brief af met: “Ik hoop dat de rechtbank inziet dat je liegt.”

Een ander slachtoffer komt zelf naar voren in de rechtszaal voor haar slachtofferverklaring. Ze beschrijft dat vandaag een hele vervelende dag voor haar is omdat ze moeilijk over de zaak kan praten. “Ik dacht dat ik een leuke avond zou hebben,” zegt ze huilend. Ook zij hoopt dat Z. en de andere jongens gestraft zullen worden. Wouter Z. keek haar niet aan en bleef stoïcijns met opgetrokken schouders voor zich uitkijken.

Kwetsbaar meisje
Een andere advocaat leest de verklaring van het jongste slachtoffer voor. “Om hier te zitten is zwaar, er werden op school filmpjes verspreid en ik werd ook hoer genoemd,” vertrouwde ze toe aan het papier. Ze schrijft dat ze levenslang heeft gekregen door toedoen van Z. en zijn kompanen. Haar vader schreef ook een brief aan de rechtbank: “Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je dit van je 14-jarige dochter hoort.”

De ouders van een ander slachtoffer beschrijven hun dochter. “Ze is een heel kwetsbaar meisje, zo kwetsbaar dat het verstandiger was voor haar om geen aangifte te doen.” Het openbaar ministerie besloot vervolgens om Wouter Z. toch te vervolgen zonder aangifte. De ouders vinden het belangrijk dat de rechtbank hier kennis van neemt omdat het het leven van hun kwetsbare kind nog zwaarder heeft gemaakt. 

De rechter vraagt Wouter Z. of hij na de slachtofferverklaringen iets wil zeggen. Hij schudt met hoofd en geeft aan niets te willen zeggen. Aansluitend worden de rapporten besproken die door deskundigen zijn geschreven over hem. De Zwollenaar kampt met een stoornis in het autisme-spectrum en ADHD. Daardoor handelt hij impulsief en kan zich niet goed inleven in het gevoel van anderen. Het OM neemt deze adviezen over en zij achten Wouter Z. dan ook verminderd toerekeningsvatbaar. 

Leven verziekt
Voor de officier van justitie begint aan haar pleidooi, spreekt de oudste rechter Wouter Z. aan: “Wil je niet iets tegen je slachtoffers zeggen?” Na enige aandringen en na vele uren in de rechtszaal zegt de Zwollenaar dat hij spijt heeft van zijn daden, hij het leven van de meisjes heeft verziekt en walgt van zichzelf.

Veel helpt het hem niet als de officier het woord krijgt: “Hij heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige verregaande seksuele delicten, ook bij minderjarigen, waarbij hij zijn eigen driften voorop heeft gesteld en totaal over de grenzen en het ‘nee’ zeggen door de slachtoffers is heen gewalst.”

De officier onderstreept dat er sprake is geweest van telkens hetzelfde patroon. Er werd afgesproken met de slachtoffers en steeds hadden meerdere verdachten tegelijk of na elkaar seks met een meisje. “Alleen al door het feit dat er meerdere jongens aanwezig waren, werd er dwang op de meisjes uitgeoefend,” aldus de magistraat.

Psychische schade
“De slachtoffers geven aan als gebruiksvoorwerp te zijn behandeld en zo praatten verdachten ook over ze,’’ vervolgt de officier van justitie. “De verdachten bepaalden ‘wie waar over heen mocht’ en het behoeft geen lang betoog dat hierdoor veel leed en psychische schade is toegebracht.” Het OM acht bewezen dat Wouter Z. zich schuldig heeft gemaakt aan twee groepsverkrachtingen met twee verschillende slachtoffers en het plegen van ontucht met vier meisjes tussen de 14 en 16 jaar. 

Ze eist een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 5 jaar. In de proeftijd moet Z. onder behandeling komen te staan en zal verplicht begeleid moeten gaan wonen. Dit alles onder toezicht van de reclassering. Verder vraagt ze de rechtbank om Z. een contactverbod met zijn slachtoffers op te leggen. Vier meisjes eisten smartengeld. Als het aan OM ligt, wijst de rechtbank dit toe. Wouter Z. zal dan in totaal 31.000 euro moeten ophoesten.

Onbewezen zaken
De advocaat van Wouter Z. ziet het anders, hij vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. Volgens hem wordt Wouter Z. bedreigd sinds de media over hem berichtte en leeft hij sinds zijn vrijlating ergens ondergedoken. Hij verwijt de media dat zijn cliënt direct al als dader is afgeschilderd.

Het gaat volgens hem om onbewezen zaken, de getuigenverklaringen rammelen en de seks die Z. had met de meisjes zou niet strafbaar zijn. “Seks met minderjarigen is niet strafbaar als er sprake is van een gering leeftijdsverschil en een affectieve relatie.” Volgens de raadsman heeft Z. zijn lesje al geleerd en krijgt hij momenteel al drie volle dagen per week intensieve therapie. 

Afgelopen maand verscheen een 19-jarige medeverdachte voor de kinderrechter. Hij wordt ervan verdacht dat hij in december 2020 op 16-jarige leeftijd samen met Wouter Z. en Ronel S. een 16-jarig meisje verkrachtte en ontucht pleegde met haar 15-jarige vriendin. Ook zou hij hebben deelgenomen aan de groepsverkrachting van het 14-jarige meisje dat later flauwviel in de badkamer.

Jeugddetentie geëist
Hij zou dat samen met Wouter Z. en een andere destijds 16-jarige Zwollenaar hebben gedaan. Met hem zou hij een jaar later een ander meisje hebben verkracht, daarbij waren geen andere verdachten betrokken. Het OM eiste 20 maanden jeugddetentie tegen hem. De zitting vond achter gesloten deuren plaats omdat hij ten tijde van de misdrijven nog minderjarig was.

Kevin van der V. (26) moest zich gisteren verantwoorden in de rechtbank. Hij zou betrokken zijn geweest bij een verkrachting. Wouter Z. verklaarde in de rechtbank dat hij door een kier van de slaapkamerdeur zag dat Van der V. seks had met het slachtoffer. “Maar het kan ook iemand anders zijn geweest,” voegde Z. eraan toe.

“Daar klopt helemaal niets van,” zei Kevin stellig tegen de rechters. Het OM vroeg de rechtbank om Van der V. vrij te spreken. Dit omdat het slachtoffer geen verklaring heeft afgelegd en ook geen aangifte heeft gedaan van verkrachting.

Voor kinderrechter verschijnen
Donderdag wordt de zaak tegen Ronel S. behandeld in de Zwolse rechtbank. Hij wordt ervan verdacht dat hij samen met de 16-jarige medeverdachte en Wouter Z. een 16-jarige meisje verkrachtte in december 2020. Die avond zou hij zich ook schuldig hebben gemaakt aan ontucht met de 15-jarige vriendin van het slachtoffer.

De andere, inmiddels 19-jarige Zwollenaar verschijnt morgenmiddag voor de kinderrechter. Hij was 16 jaar ten tijde van de verkrachting van het 14-jarige meisje dat later flauwviel. Hij wordt ervan verdacht dat hij dat deed samen met Wouter Z. en de andere 16-jarige Zwollenaar. Met die laatste verkrachtte hij op 17-jarige leeftijd opnieuw een meisje. Wouter Z. was daar niet bij betrokken.

De komende weken moeten de verdachten afwachten wat hun straf zal zijn. De rechtbank doet uitspraak op donderdag 13 juli.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp