Jonge straatrover krijgt taakstraf met flinke stok achter de deur om hem op het rechte pad te houden

|   Laatste wijziging

Ter illustratie. Een van de bruggetjes in Park de Wezenlanden.
Foto: Peter Denekamp

Jeandré D., een 18-jarige straatrover uit Emmen, is donderdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en 4 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. De officier van justitie eiste twee weken geleden een taakstraf van 120 uur met een voorwaardelijke jeugddetentie van 2 maanden. Dit als stok achter de deur om de Emmenaar voortaan op het rechte pad te houden. De rechtbank maakte die stok steviger door er nog eens 2 maanden jeugddetentie aan toe te voegen.

Samen met een minderjarige Zwollenaar overviel Jeandré D. vorig jaar november een minderjarige jongen uit Zwolle in Park de Wezenlanden. De Emmenaar had schulden en wilde snel aan geld komen. Hij sprak af met een vriend in Zwolle om iemand te gaan overvallen.

Portemonnee met 10 euro
Met een mes op zak stapte hij in de trein en ’s avonds vatte hij samen met zijn maatje post bij een bruggetje in het donkere stadspark. Een jonge Zwollenaar werd daar door het duo van zijn fiets getrokken. De straatrovers gingen ervandoor met zijn telefoon, fiets en een portemonnee met 10 euro. Niet veel later werden de overvallers al opgepakt door de politie.

Tijdens de inhoudelijk zitting, twee weken geleden, bekende de Emmenaar de overval te hebben gepleegd. De vader van het slachtoffer vertelde dat de beroving een grote impact op zijn zoon en gezin heeft gehad. “Mijn grootste angst is dat mijn kinderen iets overkomt waar ik hen niet tegen kan beschermen,” aldus de vader. “Waarom? Voor een oude telefoon, een lege portemonnee en een studentenfiets,” vroeg hij aan Jeandré.

De Emmenaar moet van de rechtbank 865 euro aan het slachtoffer betalen, daarvan is 750 euro smartengeld.

Foto 1
Ter illustratie. Een van de bruggetjes in Park de Wezenlanden. - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie. Een van de bruggetjes in Park de Wezenlanden.
Foto: Peter Denekamp