Cel- en taakstraffen voor vier jongeren na bijna dodelijk geëindigde roof van twee bontkraagjes in Zwolle

Foto van auteur

Het perron en de trein werden op 13 december 2022 afgezet na de bijna fatale steekpartij in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Twee jonge Zwollenaren en twee jongens uit de Randstad zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen. Modouyan ‘Mo’ J. (19) bood twee dure Canada Goose jassen te koop aan. Twee jongens uit de Randstad reisden af naar Zwolle en beroofden de Zwollenaar van twee bontkraagjes. Die schakelde op zijn beurt zijn maat Jurickson ‘Jur’ S. (19) in en op perron 5 van het station kwam het tot een bloedige confrontatie. Een van de straatrovers werd in zijn borst gestoken. 

Jur S. kreeg de zwaarste straf. Hij is volgens de rechtbank degene geweest die de 23-jarige Amsterdammer heeft neergestoken. Twee weken geleden verklaarde Jur in de rechtbank dat hij niemand heeft neergestoken. Het mes werd onder de trein gevonden, zonder zijn DNA en vingerafdrukken.

In de wc van de trein werd de Louis Vuitton tas van S. gevonden met daarin het hoesje van het mes. Jur en zijn advocaat gingen ervan uit dat de minderjarige vriend van het slachtoffer het hoesje in zijn tas had gestopt en dat hij per ongeluk zijn eigen vriend had neergestoken. De rechtbank achtte dit ongeloofwaardig.

Jur S. kreeg 220 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 120 uur. De Zwollenaar zat nog in een proeftijd ten tijde van het misdrijf. Een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur werd door de rechtbank omgezet in een onvoorwaardelijke, de overige 80 uur krijgt hij voor zijn aandeel in het openlijk geweld op het station. Ook moet hij zijn slachtoffer 6.000 euro schadevergoeding betalen. De Zwollenaar hoeft niet meer de cel in. Hij heeft al 160 dagen in het gevang gezeten op verdenking van de poging doodslag.

36 dagen in voorarrest
Zijn vriend Mo zat na zijn aanhouding op het station 36 dagen in voorarrest. Justitie had die tijd nodig om helder te krijgen wie er verantwoordelijk was voor de bijna fatale steekpartij. De rechtbank oordeelde dat Mo zicht schuldig heeft gemaakt aan openlijk geweld in vereniging. Hij werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 dagen en een taakstraf van 40 uur.

Henk Voors, de advocaat van Mo J., vroeg de rechtbank veertien dagen geleden om een rechterlijk pardon te overwegen. In dat geval zou de rechtbank besluiten Mo te veroordelen zonder een straf op te leggen. Als de rechtbank toch een straf zou overwegen, zou het volgens de raadsman gelijk horen te zijn aan het voorarrest. “Maar 36 dagen onvoorwaardelijk voor openlijk geweld is volstrekt ongepast!” voegde Voors eraan toe.

Het slachtoffer van de steekpartij werd schuldig bevonden aan openlijk geweld op het perron. Hij werd vrijgesproken van de straatroof. Het is volgens de rechtbank niet vast komen te staan dat hij wist dat zijn minderjarige vriend (17) uit Soest van plan was Mo te overvallen in de Diezerstraat. De 23-jarige Amsterdammer kreeg een taakstraf van 40 uur opgelegd voor openlijk geweld.

De 17-jarige uit Soest werd schuldig bevonden aan de diefstal van de twee bontkraagjes en openlijk geweld in het station. Hij werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur met een voorwaardelijke jeugddetentie van 2 maanden.

Foto 1
Het perron en de trein werden op 13 december 2022 afgezet na de bijna fatale steekpartij in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Het perron en de trein werden op 13 december 2022 afgezet na de bijna fatale steekpartij in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp