De wiet wordt duur betaald door John W. (43), loopjongen van coffeeshop Sky High uit Zwolle

Een lange rij klanten staat op 15 maart 2020 bij coffeeshop Sky High nadat Mark Rutte de lockdown aankondigde.
Foto: Peter Denekamp

John W., een 43-jarige huisvader uit Zwolle, is maandag door de rechtbank veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden drugs en witwassen. De voormalige loopjongen van coffeeshop Sky High aan de Van Karnebeekstraat kreeg een taakstraf van 200 uur opgelegd. Zijn partner, Ilse ter S. (38), kreeg een lagere werkstraf, 120 uur. Zij moet overal van hebben geweten, oordeelde de rechtbank, omdat het stel destijds samenwoonde in Zwolle-Zuid.

Op de zolder van de eengezinswoning verwerkte John W. wiet en hasj, hij pakte het over in zakjes en draaide joints. De zolder was het magazijn van de coffeeshop in Assendorp. Coffeeshops mogen maximaal een pond wiet op voorraad hebben. John W. vulde die voorraad meerdere keren per dag aan. Toen het coronavirus in 2020 uitbrak, kreeg de loopjongen het een stuk drukker. “Ik reed zo’n 23 keer per dag naar de shop om bij te vullen,” zei W. twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Contanten en goud
John woonde in 2019 al jaren samen met Ilse, de dochter van de ex-man van de eigenaresse van Sky High. In de zomer zou hij op een familiefeestje hebben verteld dat hij vaker thuis wilde zijn voor de twee jonge kinderen van het stel. Iemand zou hem toen hebben gezegd dat hij vanuit huis de bevoorrading van de coffeeshop kon regelen. Hij pakte het parttime baantje aan: 20 uur werken voor 1.000 euro netto en alles netjes op papier.

De overuren en kilometervergoeding kreeg John contant en zwart uitbetaald. Dat geld werd op zolder opgeborgen in de kluis en die ging open toen de politie in 2020 de woning binnenviel na een anonieme tip. De agenten namen 68.000 euro aan contanten, twee plakken goud met een waarde van 10.000 euro, een Cartier-horloge, de auto van Ilse en andere waardevolle goederen in beslag. Ook werd meer dan 7,5 kilo wiet in beslag genomen, ruim een pond hasj en bijna 2.300 voorgedraaide joints met een straatwaarde van bijna een ton. Dat laatste viel slecht bij de directie van de coffeeshop in Assendorp. Het kwam John op ontslag op staande voet te staan.

Eerlijk verdiend spaargeld
Bij de politie bekende John W. vlotjes het bezit en het verwerken van de drugs. Dat herhaalde hij in de rechtszaal en zijn vriendin ook. “Ik was wel enigszins verbaasd over de hoeveelheden,” voegt Ilse eraan toe. In augustus 2019 ruilde de verpleegkundige haar oude autootje in voor een splinternieuwe Volvo V40, een bolide die destijds rond de 40.000 euro kostte. De auto werd contant afgerekend bij de garage. Het geld kwam volgens John deels van zijn schoonvader en de rest uit de kluis.

De rechtbank oordeelde dat het in beslag genomen geld, het goud, het horloge en de Volvo verbeurd worden verklaard. Dit ondanks de uitleg van W. dat het geld grotendeels eerlijk verdiend spaargeld zou zijn. De rechtbank vond de uitleg ongeloofwaardig, aangezien het stel nauwelijks geld pinde in de afgelopen jaren.

Wegblijven van drugs
John en Ilse vertelden twee weken geleden dat het voor hen een wijze les is geweest. “Ik doe het nooit weer en ben heel naïef geweest,” zegt John W. “Ik ben alles kwijt, mijn huis, meubels en ook bijna onze relatie.” Na de inval grepen de gemeente en de woningstichting in. Zij zetten het stel en hun kinderen zonder pardon op straat. Sinds die tijd logeert het gezin bij de ouders van Ilse. De reden waarom John besloot de loopjongen van de coffeeshop te worden was volgens hem simpel: “Ik wilde een goede vader zijn, maar heb me nooit afgevraagd of dit wel de juiste manier was.”

De officier van justitie geloofde helemaal niets van die naïviteit. “Zij heeft een familie in de hennep en dan weet je dat dit zo fout is als het maar kan.” De rechtbank veroordeelde het stel maandag conform de eis van het OM. Naast de taakstraffen krijgen beiden een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden opgelegd. Dit met een proeftijd van 3 jaar. De proeftijd was volgens het openbaar ministerie nodig om te zorgen dat beiden in de toekomst ver wegblijven van drugs. “Ik hoop van ganser harte dat zij er alles aan doen om voortaan uit die wereld te blijven,” voegde de officier daaraan toe.

Foto 1
Een lange rij klanten staat op 15 maart 2020 bij coffeeshop Sky High nadat Mark Rutte de lockdown aankondigde. - Foto: Peter Denekamp
Een lange rij klanten staat op 15 maart 2020 bij coffeeshop Sky High nadat Mark Rutte de lockdown aankondigde.
Foto: Peter Denekamp