Bijna 20 kilo drugs in woning in Assendorp, bedrijfsleider coffeeshop krijgt half jaar celstraf

Archieffoto van de Molenweg in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

De Zwolse politie heeft eind vorig jaar een grote hoeveelheid wiet en hasj aangetroffen in de woning van de bedrijfsleider van coffeeshop Sky High. Het huis aan de Molenweg is eigendom van de ex-man van de eigenaresse van Sky High. Zijn dochter en schoonzoon werden vorig jaar zomer door de rechtbank veroordeeld nadat de politie hun woning binnenviel in 2020. Op hun zolder lag toen de voorraad van de coffeeshop.

In het najaar kreeg de politie twee anonieme meldingen over een wietlucht in de Molenweg. Agenten in onopvallende auto’s gingen posten en zagen een Skoda en Mercedes af en aan rijden. Uit onderzoek werd de agenten al snel duidelijk dat het huis bewoond werd door Daniël R. (50), de bedrijfsleider van Sky High. Dat het pand eigendom is van de ex-man van de eigenaresse van de coffeeshop liet nog meer alarmbellen afgaan. “Bij zijn dochter werd al eerder in een woning ‘stash’ van Sky High aangetroffen,” leest de politierechter donderdag uit het onderzoeksdossier voor.

Drugsverpakkingen en wietlucht
De politie besluit om vanuit een politiehelikopter opnames te maken met een warmtebeeldcamera. “Aan de onderzijde van de gevel aan de Eendrachtstraat is een donkere kleur te zien,” noteren de agenten in een proces-verbaal. “Het wijst op warmte en er zijn eerder wietkwekerijen in Assendorp in kelders gevonden.” Het is voldoende voor de officier van justitie om de politie toestemming te geven om de woning binnen te treden.

Op donderdag 30 november vallen meerdere agenten ’s ochtends de woning binnen. Op de binnenplaats vertelt Daniël de agenten dat zijn woning wordt verbouwd en er geen drugs aanwezig zijn. Agenten vinden wel wat drugsverpakkingen en ruiken een wietlucht. In een kantoorruimte met verzwaarde deur zien ze een openstaande lege kluis en een kast. Het valt een agent op dat de kast niet helemaal aansluit. Als hij door de kier kijkt ziet hij koolstoffilters, sealapparaten en ventilatoren in een verborgen ruimte.

Agenten lopen vervolgens om en komen via de garage bij de plek waar de geheime kamer ongeveer moet zitten. Als een politieman de kapstok van de muur haalt, opent een luik en komen de dienders terecht in de voorraadkamer van coffeeshop Sky High. Ze nemen meer dan 18 kilo wiet, ruim een kilo hasj en 2104 voorgedraaide joints in beslag. “Jammer dat jullie het gevonden hebben,” zegt R. dan tegen de politiemensen. “Jullie hadden niet zo goed moeten zoeken.”

Kogelwerend vest in huis
Het is de tweede keer dat Sky High de handelswaar kwijtraakt. In 2020 werd op de zolder van een woning in Zwolle-Zuid meer dan 7,5 kilo wiet, ruim een pond hasj en bijna 2300 voorgedraaide joints aangetroffen. Beide bewoners werden veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen.

“Het is heel kwalijk dat er zo’n gigantische hoeveelheid in een huis midden in een woonwijk ligt,” zegt de officier van justitie. “Zeker als je bedenkt dat een gram 10 euro kost. Het trekt criminelen aan en zorgt voor gevaar in een woonwijk. Er hing niet zonder reden een kogelwerend vest in zijn huis.” Ze neemt het Daniël R. extra kwalijk omdat hij al drie keer eerder de Opiumwet aan de laars lapte en hij als bedrijfsleider van een coffeeshop beter had moeten weten. Ze eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar.

Op advies van zijn advocaat is Daniël R. niet aanwezig in de rechtszaal. De raadsvrouw stelt dat haar cliënt moet worden vrijgesproken omdat het bewijs onrechtmatig is verkregen. “De politie had toestemming om zijn woning binnen te treden om rond te kijken.” Ze stelt dat de agenten de situatie hadden moeten bevriezen na het ontdekken van de verborgen ruimte. “Het is de rechter-commissaris die bepaalt dat agenten de woning verder mogen doorzoeken.”

Niet zomaar een zakje wiet
De politierechter is het niet met de advocaat eens. “Als een politieman binnen is en hij pulkt in een kier bij een kast is dat nog steeds zoekend kijken,” zegt de magistraat. “Er zijn drugsbenodigdheden gezien en er wordt een wietlucht geroken. Wat mij betreft had de rechter-commissaris niet hoeven te worden afgewacht.” De rechter neemt het de bedrijfsleider van de coffeeshop kwalijk dat hij zoveel drugs in huis had. “Hij weet heel erg goed hoe het werkt met de handelsvoorraad,” aldus de rechter. “Het is niet zomaar een zakje wiet, het is 38 keer de toegestane handelsvoorraad.”

De rechter veroordeelt Daniël R. tot een onvoorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Hij heeft net als het openbaar ministerie twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Foto 1
Archieffoto van de Molenweg in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Archieffoto van de Molenweg in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp