Het weekendweer: Zaterdag broeierig en later kans op een bui, zondag veel wind

Ooievaarsnest aan de Wijde Aa.
Foto: Ank Pot

Zaterdag begint met al 17 graden op de thermometer. Het wordt een warme dag in Zwolle, een middagtemperatuur van een broeierige 28 graden. Zon en wolken proberen er wat moois van te maken, maar stabiel is het weer niet.

Twee fronten trekken over, ’s morgens al een zwak geval, waaruit geen regen wordt verwacht. In de loop van zaterdagmiddag passeert een actiever front. ’s Middags kan een eerste bui vanuit het zuidwesten overtrekken. ’s Avonds is de kans daarop een stuk groter en mogelijk zit daar onweer in. Tijdens onweersbuien moet je zoals bekend rekening houden met windvlagen en dat geldt zaterdagavond ook. De meeste buiigheid vindt trouwens plaats boven Duitsland.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn de buien naar het noordoosten verdwenen. Brede opklaringen verschijnen boven de stad. Het koelt af naar ongeveer 15 graden.

Zondagochtend vroeg is de wind langzaam maar zeker aan het toenemen, onder invloed van een zuigend lagedrukgebied tussen Schotland en Noorwegen. Aan de Hollandse kust en in het Waddengebied komt in alle vroegte waarschijnlijk een stormachtige zuidwester te staan, windkracht 8.

In Zwolle en omgeving gaan we in de loop van zondagochtend naar een vlagerige windkracht 4 tot 5 vanuit het zuidwesten. Dat is een matige tot vrij krachtige wind. Boven open terrein rond Zwolle wordt rond het middaguur misschien windkracht 6 aangetikt, een krachtige wind.

Zondagmiddag wijzen de thermometers in Zwolle ongeveer 24 graden aan. In de wind voelt het koeler aan, maar uit de wind merk je de sterkte van de julizon. Die doet zondag mee onder begeleiding van veel stapelwolken. Daar zou nog een enkel prutsbuitje tussen kunnen zitten. In de avond neemt de wind af.

Na het weekend verschijnt de zon regelmatig. Soms duikt een bui op boven de stad, de meeste tijd is het droog. In de middag heeft Zwolle een kwikstand van ongeveer 23 graden. De wind houdt zich rustig.

Foto 1
Ooievaarsnest aan de Wijde Aa. - Foto: Ank Pot
Ooievaarsnest aan de Wijde Aa.
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)