Kom oog in oog te staan met aartsengel Michaël op dak van Grote Kerk in Zwolle

|   Laatste wijziging

Na 130 treden stap je op een tijdelijk platform dat over de puntdaken van de kerk gebouwd is.
Foto: Peter Denekamp

Klim langs de Grote Kerk naar boven. Na 130 treden stap je op een tijdelijk platform dat over de puntdaken van de kerk gebouwd is. Op 30 meter hoogte kom je oog in oog te staan met aartsengel Michaël, al eeuwenlang de beschermengel van de stad Zwolle en haar inwoners.

Vanaf deze plek kun je genieten van een uitzicht op het centrum van Zwolle en de omgeving. De klim naar boven is onderdeel van Panorama Hanze in Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Dat de Grote Kerk aan de aartsengel gewijd is is vrijwel zeker, maar waarom zullen we nooit weten. Wanneer de kerk gebouwd werd, is evenmin duidelijk. Wel is bekend dat er in 1040 een kerk in Zwolle stond. Zwolle en aartsengel Michaël zijn vanaf de eerste kerkstichting met elkaar verbonden.

Michaël en de draak
Er is een legende die de keuze voor Michaël als beschermheilige van Zwolle verklaart. In een kolk in de buurt van Zwolle woonde een draak. Deze draak dook op onverwachte momenten op en dreigde alles te verwoesten. Tenzij hij voorzien zou worden van een levend offer.

Op een dag werd Zwolle bezocht door een jonge ridder. Hij hoorde het verhaal van de bloeddorstige draak. De ridder reed naar de kolk waar de draak leefde en riep het dier op. De draak rees op uit het water. Er volgde een gevecht op leven en dood en de jonge ridder versloeg uiteindelijk de draak. Achteraf realiseerden de inwoners zich dat de moedige ridder de aartsengel Michaël moet zijn geweest. Als dank voor de bevrijding van de stad werd de kerk aan hem gewijd.

Panorama Hanze is te bezoeken tot en met zondag 30 juni 2024. Toegangskaarten kosten 12,50 euro per stuk. Kinderen tot en met 14 jaar betalen 7,50 euro. Kaarten voor Panorama Hanze zijn te bestellen via de website van Academiehuis Grote Kerk.

Foto's 3
Na 130 treden stap je op een tijdelijk platform dat over de puntdaken van de kerk gebouwd is. - Foto: Peter Denekamp
Na 130 treden stap je op een tijdelijk platform dat over de puntdaken van de kerk gebouwd is.
Foto: Peter Denekamp
Op 30 meter hoogte kom je oog in oog te staan met aartsengel Michaël. - Foto: Peter Denekamp
Op 30 meter hoogte kom je oog in oog te staan met aartsengel Michaël.
Foto: Peter Denekamp
Vanaf het platform kun je genieten van een uitzicht op het centrum van Zwolle en de omgeving. - Foto: Peter Denekamp
Vanaf het platform kun je genieten van een uitzicht op het centrum van Zwolle en de omgeving.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)