Dat het geen terrasweer, maar regenjasweer is in de vakantie is niemand ontgaan. Ook de bewoners van Assendorp niet, ze hadden niet verwacht dat ze voor de tweede keer in een maand tijd zouden worden geconfronteerd met flinke overlast. Eerder deze maand, op zondag 9 juli, veranderde de wijk in een Zwolse variant van Venetië. Veel straten in de omgeving van de Deventerstraatweg en de Groeneweg kwamen blank te staan en kelders liepen vol.
Maandagavond was het opnieuw raak. Tussen 17.00 en 19.00 uur werd door weerstations in Zwolle een neerslaghoeveelheid van 40 tot 50 liter per vierkante meter gemeten. “Dat is ongeveer de helft van de regen die hier gemiddeld in de hele maand juli valt,” zegt weerman Frits Westra van 1Zwolle. Net als eerder deze maand regende het telefoontjes bij de brandweer en die kwamen voor het overgrote deel uit Assendorp. Zo ook van de bewoonster van een hoekwoning aan de Deventerstraatweg. Begin deze maand stond er bijna anderhalve meter water in haar kelder.
Zwaar geschut ingezet
Gisterenavond moest ze opnieuw de brandweer bellen. Het waterpeil in de kelder steeg snel en dat had de nodige gevolgen. Een specialistisch bedrijf had enkele dagen eerder luchtontvochtigers in de kelder geplaatst om het laatste vocht van de vorige overstroming te verwijderen. De apparatuur kwam onder water te staan en veroorzaakte kortsluiting. De centralist van de brandweer moest haar teleurstellen, het was zo druk dat ze op de wachtlijst werd gezet.
“Logisch,” zegt de vrouw. “Prima dat ze eerst de mensen helpen waar de problemen veel groter zijn.” En dat bleek dan ook het geval, in de Van Karnebeekstraat liep een kelder zo vol dat er voor de brandweer geen beginnen meer aan was met een kleine elektrische dompelpomp. De brandweer besloot zwaar geschut in te zetten door de brandweerwagen bijna in de woning te parkeren. De bluspomp, die aan de achterkant van voertuig zit, werd gebruikt om de enorme hoeveelheid water uit de kelder te pompen.
Plastic fietspad afgesloten
Andere brandweervoertuigen werden elders in de wijk ingezet om de getroffen bewoners te helpen. Ook werd er nog een ommetje gemaakt naar de binnenstad. Bij McDonald’s aan de Melkmarkt zou sprake zijn van wateroverlast, maar dat bleek mee te vallen. Het restaurant hoefde niet te sluiten en de brandweer spoedde zich terug naar Assendorp.
Het kunststof fietspad langs de Deventerstraatweg moest, net als na de hoosbui eerder deze maand, worden afgesloten. De elementen gingen, zoals voorspeld, opnieuw drijven. De directeur van het bedrijf dat het plastic fietspad produceert, zei onlangs dat de capaciteit van het 30 meter lange plastic fietspad te klein is om al het water af te voeren. Zodra de putten en de riolering in de directe omgeving van het fietspad het water niet meer kunnen afvoeren loopt het systeem vast.