Opening tentoonstelling over de loop van de IJssel

Foto van auteur

Zwolle – Zaterdagmiddag werd in het Stedelijk Museum Zwolle door wethouder Henny Kenkhuis de tentoonstelling De loop van het water geopend. In deze expositie, die tot en met 20 september te zien is, komen verschillende aspecten van de IJssel bij Zwolle aan de orde. De rivier is een natuurlijke barrière tussen Gelderland en Overijssel, waardoor veren en bruggen nodig zijn. Daarnaast had de IJssel in het verleden via de Zuiderzee een open verbinding met zee.

jan_voerman.jpg 

Tijdens hoogwater, gepaard met storm en springvloed, kwamen nogal eens overstromingen voor. In de tentoonstelling zijn hier verschillende voorbeelden van te zien, bijvoorbeeld van de overstromingen in 1754 en in 1825. De stad Zwolle en de omliggende buurtschappen hielden nauwkeurig de geleden schade bij. Ook nu er geen eb en vloed meer is, kan het rivierwater gevaarlijk worden. Door klimaatverandering komt meer regenwater en water van gesmolten sneeuw de Rijn af en in de IJssel terecht. Met het project Ruimte voor de Rivier zullen de komende jaren maatregelen genomen worden waardoor het rivierwater meer ruimte krijgt en daardoor zal de waterstand worden verlaagd. De eerste projecten rond de IJssel zullen bij Zwolle worden uitgevoerd: de dijkverlegging bij Westenholte en de vergraving van de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden. Deze plannen zijn in de expositie te zien. Ook de ontwerpen voor de nieuwe spoorbrug voor de Hanzelijn zijn tentoongesteld.

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel__wethouder_kenkhuis_3.jpg

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel__makers_van_het_boekje_4.jpg
De makers van het boekje Gerrit Gerritsen en Sjoerdje Hak…

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel_7.jpg

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel_1.jpg
De conservator…

Het zijn allemaal ingrijpende veranderingen voor mens en natuur. Het IJsselwater vormt niet alleen een gevaar, het is ook een bron van inspiratie. Dichters, schrijvers bezongen de IJssel, schilders en fotografen legden de rivier als beeld vast. In een aparte zaal zijn de schilderijen en aquarellen van Sjoerdtje Hak en de foto’s van Gerrit Gerritsen te zien. Van het werk van beide kunstenaars zal een boekje verschijnen.

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel__wethouder_kenkhuis_2.jpg

Extra
Gekoppeld aan de tentoonstelling organiseert kunstencentrum De Muzerie een IJsselcursus (tekenen en schilderen) en een workshop IJsselschilderen, beide o.l.v. Sjoerdtje Hak. De cursus, die een week duurt, start op maandag 25 mei 2009 en de workshop vindt plaats op zaterdag 12 september 2009.
Voor meer informatie kunt u kijken op: www.muzerie.nl

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel__het_boekje_5.jpg

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel_9.jpg

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel_8.jpg

11-07-2009_kunst_over_de_ijssel_6.jpg

Fotowedstrijd ‘Mijn IJssel’ 
In het kader van de tentoonstelling is er een fotowedstrijd waarvoor deelnemers hun mooiste IJssel-foto kunnen insturen. De rivier de IJssel heeft veel kunstenaars en fotografen geïnspireerd. De steeds veranderende luchten, hoog en laag water, vee aan de oever en de vele vogels die ieder jaar terugkomen in de prachtige uiterwaarden en plassen buiten de dijk geven mogelijkheden te over om de rivier op een speciale manier met de camera vast te leggen.
Foto’s moeten uiterlijk 28 augustus worden ingeleverd. Dit kunnen zowel digitale foto’s zijn als afdrukken van ca. 20 x 30 cm. De digitale foto’s moeten gestuurd worden aan het e-mail adres van het secretariaat: muszwol@stedelijkmuseumzwolle.nl de afdrukken naar het postadres van het museum, Postbus 1130, 8001 BC Zwolle.

Op 1 september zal bekend worden gemaakt wie de beste en meest karakteristieke foto heeft gemaakt. De mooiste zullen tot het einde van de tentoonstelling in het museum worden geëxposeerd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Opening tentoonstelling over de loop van de IJssel”

  1. Schitterend schilderij zeg! Interessant verhaal ook IJssel-Zuiderzee. Kom nog regelmatig kanonnen tegen op de oude Zuiderzee-dijken. Tja, daar moet je natuurlijk wel even bij uitstappen. Maar goed de foto-wedstrijd schijnt tot de Zuiderzeedijken te gaan :'(

Reacties zijn gesloten.