Twaalfde eeuwse boerderij gevonden in Westenholte

Zwolle – Bij een proefonderzoek van Zwolse archeologen op een parkeerterrein aan de Stinsweg in Westenholte is woensdag 15 juli de plattegrond van een boerderij blootgelegd. Een unieke vondst omdat de boerderij dateert uit de twaalfde of mogelijk zelfs elfde eeuw. Uit deze periode is nog niet eerder een boerderij gevonden.

16-07-2007_boerderij_12_e_eeuw_stinsweg_westenholte_1.jpg

In het zand zijn de sporen te zien van een deel van deze forse boerderij met een breedte van zes meter. Het was een éénschepig gebouw, dat wil zeggen dat de ruimte met gebinten overspand werd. Hoe lang het gebouw is geweest is onduidelijk, omdat het voor een deel onder de Stinsweg doorloopt. Mogelijk had het gebouw een lengte van 15 tot 20 meter. De boerderij is van het zogenaamde Gasselte type, met zware buitenpalen. Het is uitzonderlijk dat deze sporen gevonden zijn. Eerder zijn in deze buurt al sporen uit deze periode gevonden, zoals waterputten en kuilen, maar nu is er voor het eerst een boerderij bloot gelegd. De archeologen verwachten richting begraafplaats nog meer boerderijen te vinden.

16-07-2007_boerderij_12_e_eeuw_stinsweg_westenholte_6.jpg

16-07-2007_boerderij_12_e_eeuw_stinsweg_westenholte_2.jpg

16-07-2007_boerderij_12_e_eeuw_stinsweg_westenholte_4.jpg

Deze boerderijen hebben waarschijnlijk een nederzetting gevormd die hoorde bij het machtige kasteel Voorst. Hier stond al een burcht die gebouwd was van tufsteen rond 1200. De heren van Voorst waren machtige grootgrondbezitters. Mogelijk hebben de boeren die hier woonden het land voor deze heren bewerkt.

16-07-2007_boerderij_12_e_eeuw_stinsweg_westenholte_3.jpg

16-07-2007_boerderij_12_e_eeuw_stinsweg_westenholte_5.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Twaalfde eeuwse boerderij gevonden in Westenholte”

  1. alles wat oud is haalt het nieuws in Westenholte nu maar hopen op nieuw nieuws een gezondheids centrum en Driezorg een nieuw Anker enz

Reacties zijn gesloten.