Onderzoek naar middeleeuwse boerderij Westenholte

Foto van auteur

Zwolle – Bij een proefonderzoek van Zwolse archeologen op een parkeerterrein aan de Stinsweg in Westenholte is vorige week woensdag de plattegrond van een boerderij blootgelegd. Een unieke vondst omdat de boerderij dateert uit de twaalfde of mogelijk zelfs elfde eeuw. Uit deze periode is nog niet eerder een boerderij gevonden. Intussen werd er onder leiding van stadsarcheoloog Michael Klomp hard gewerkt en gegraven in Westenholte en zijn er in de bodem verschillende oudheden gevonden. Dinsdag was de laatste dag van de opgraving.

21-07-2009_laatste_dag_opgraving_boerderij_stinsweg_1.jpg

In het zand zijn de sporen te zien van een deel van deze forse boerderij met een breedte van zes meter. Het was een éénschepig gebouw, dat wil zeggen dat de ruimte met gebinten overspand werd. Hoe lang het gebouw is geweest is onduidelijk, omdat het voor een deel onder de Stinsweg doorloopt. Mogelijk had het gebouw een lengte van 15 tot 20 meter. De boerderij is van het zogenaamde Gasselte type, met zware buitenpalen. Het is uitzonderlijk dat deze sporen gevonden zijn. Eerder zijn in deze buurt al sporen uit deze periode gevonden, zoals waterputten en kuilen, maar nu is er voor het eerst een boerderij bloot gelegd. De archeologen verwachten richting begraafplaats nog meer boerderijen te vinden.

21-07-2009_laatste_dag_opgraving_boerderij_stinsweg_3.jpg

21-07-2009_laatste_dag_opgraving_boerderij_stinsweg_4.jpg

21-07-2009_laatste_dag_opgraving_boerderij_stinsweg_5.jpg

21-07-2009_laatste_dag_opgraving_boerderij_stinsweg_2.jpg

Deze boerderijen hebben waarschijnlijk een nederzetting gevormd die hoorde bij het machtige kasteel Voorst. Hier stond al een burcht die gebouwd was van tufsteen rond 1200. De heren van Voorst waren machtige grootgrondbezitters. Mogelijk hebben de boeren die hier woonden het land voor deze heren bewerkt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Onderzoek naar middeleeuwse boerderij Westenholte”

 1. wat een drukte om wat ouwe zooi, het is toch logisch dat er mensen hebben gewoond ? om nu de heleboel op de kop te gaan zetten voor wat stenen gaat mij te ver. tevens rijst de vraag wie de rekening gepresenteerd krijgt van dit gebeuren. heb onlangs zelf een kraan met machinist gehuurd a raison van 250 euri per uur, ben zeer benieuwd of de gemeente in deze tijden van malheur hier weer achteloos gemeenschapsgeld op stukgooit.

 2. Ach Joop…Het is toch interessant om de geschiedenis bij deze gelegenheid een beetje bloot te leggen?
  Ik vind het wel leuk om wat meer informatie te hebben over dit soort dingen.

  Je kunt je aan de ene kant afvragen wie het weer allemaal moet gaan betalen. Aan de andere kant zit een aantal archeologen op deze manier niet zonder werk.

  Mijn gemeenschapsgeld mag er wel naartoe!

 3. Mwa, ik moet zeggen dat ik deze opgraving wel leuk vind, toch schijnt het soms wel wat te ver gegaan. Las laatst een artikel in de Volkskrant, waarin een man aan het woord was die van de gemeente eerst een hele tros archeologen moest aansporen om in zijn tuin te graven, voordat hij een uitbouw plaatste aan zijn huis. Dit terwijl de gemeentelijke procedures al ontzettend lang duren daar. Scheen al 2 tot 3 jaar te wachten op een vergunning. Tja, dan kan ik me wel vinden in joops verhaal, dat gaat me wel erg ver voor wat leuke oude hebbedingetjes.;)

 4. Ja ghehe…daar heb je wel gelijk in.
  Alleen is dat niet de strekkings van Joops verhaal. Joop is gewoon weer zuur aan het zeuren over geld dat uitgegeven wordt aan iets waar hij het nut niet van inziet.

 5. Ik begrijp wat je bedoelt, dat geld-versus-nut-verhaal is wel eens te pas en onpas aan de orde inderdaad. Ik kan me dat hier overigens wel eens voorstellen, in eerste instantie lijkt het ook wat knullig om met hoogopgeleide personen en graafmachines te gaan spitten in de grond voor scherven. Waar ik in mijn vorige reactie echter aan voorbij ging is het feit dat die scherven een hoop kunnen zeggen over de geschiedenis van de omgeving. Dat vind ik persoonlijk wel weer interessant, anderzijds is het de vraag wat we daar nu nog concreet aan hebben. Vandaar ook dat ik dit een leuk project vind, maar als de werkzaamheden andere mensen erg in de weg gaat zitten, wanneer ze bijvoorbeeld hun huis uit willen bouwen, dan vind ik de belangen niet groot genoeg.

 6. Ik woon al 40 jaar in Westenholte,al die tijd is er eigenlijk noooit wat bijzonders gebeurt op de plek waar de wijkvereniging een speelkasteel heeft neergezet,omdat er ooit iets heeft gestaan mogen ze dit kasteel niet verankeren met alle gevolgen vandien.Ik vind al die opgravingen prima,maar soms gaat het mij wel eens te ver.Nu pas is door de wijkbudgetten het kasteel weer opgeknapt,maar het blijft een probleem terwijl er zoveel kinderen{en op en oma} er plezier aan beleven

 7. kunnen die archeologen ook bij mij in de tuin komen graven, ik wil namelijk een grote vijver en vindt het graven zelf teveel werk. En zo te ruiken bij mij achter het huis zit daar meer in de grond dan een beetje zand en puin:D:D

Reacties zijn gesloten.