Pakhuis, boerderij en school gemeentelijk monument

Foto van auteur

Zwolle –  Drie gebouwen zijn toegevoegd aan de lijst van gemeentelijke monumenten van Zwolle: een voormalig pakhuis aan de Nieuwstraat, een boerderij aan de Gooseveldweg bij Herfte, en de voormalige Rijks H.B.S. aan de Bagijnesingel. Verantwoordelijk wethouder Janco Cnossen: ‘De rijke geschiedenis van de stad en omgeving zie je terug in de vele monumenten die Zwolle heeft. Dit zijn weer drie gebouwen die wij door de gemeentelijk monumentenstatus kunnen helpen behouden.’

Nieuwstraat 35: De hoofdopzet van dit gebouw dateert uit de 15e eeuw. Omstreeks 1900 kreeg het pand een nieuwe voorgevel die aansloot bij de nieuwe functie als pakhuis. De eigenaar heeft verbouwplannen en wil deze met respect voor de monumentale waarden uitvoeren. Het gebouw is gemeentelijk monument geworden vanwege de stedenbouwkundige, bouwhistorische en cultuurhistorische waarden.

Gooseveldweg 21: De huidige omvang kreeg de boerderij aan de Gooseveldweg in Herfte aan het einde van de 18e of het begin van de 19e eeuw. Een deel van de boerderij die er al stond is toen in de boerderij opgenomen. De boerderij is in hoofdopzet een driebeukig hallehuis met overwelfde kelders.

Bagijnesingel 4-6: De voormalige Rijks H.B.S. is een ontwerp van de Zwolse stadsarchitect B. Reinders. Het werd gebouwd tussen 1864 en 1867 en is begin jaren vijftig ingrijpend verbouwd. De bouwstijl is te kenmerken als eclecticisme/traditionalisme van de Delftse school.