Er zit een luchtje aan drie autokrakers in Assendorp

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

De politierechter heeft maandag drie Algerijnse mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand. Er zat echter wel een luchtje aan de bewijslast, maar dat was geen enkel bezwaar voor de politierechter van dienst in Zwolle.

Een bewoner van de Enkstraat wordt op dinsdag 2 mei midden in de nacht wakker door lawaai buiten op straat. Hij ziet drie mannen staan bij een geparkeerde auto. Een van hen poetst met zijn mouw de handgrepen. De bewoner bedenkt zich geen moment en gaat naar buiten. Hij ziet dat een achterruitje van de auto is ingeslagen en met zijn telefoon maakt hij een foto van de drie autokrakers.

De gewaarschuwde politie is snel ter plekke. Een politiehond wordt ingezet en die gaat zijn neus achterna. De hond brengt zijn baasje linea recta naar drie mannen op de Van Karnebeekstraat.

Parfum van Jean Paul Gaultier
Het zijn Melek H. (33), Ihah B. (27) en Ziane M. (27). Ze zijn allen en afkomstig uit Algerije en hebben in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats. In de Van Karnebeekstraat vinden agenten even later de buit van de autokraak: een luchtbuks, een jas, een flesje parfum, een iPad en een Lifehammer. Op het politiebureau hult het drietal zich in stilzwijgen, behalve Ziane M. De Algerijn krijgt de door de getuige gemaakte foto onder ogen en geeft grif toe dat hij erop staat.

Geen van de mannen nam de moeite om op te komen dagen bij de politierechter. “Geen van allen heeft een inkomen of een adres in Nederland,” concludeert de officier van justitie. Ze eist een gevangenisstraf van 6 weken tegen de autokrakers.

“Ik vind de feiten tegen alle verdachten wettig en overtuigend bewezen,” zegt de politierechter als ze begint aan haar vonnis. “Het mooiste vind ik wel dat alle drie de verdachten naar het geurtje Jean Paul Gaultier roken bij hun aanhouding!” 

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp