Zwolle hangt stadsvlag halfstok voor slachtoffers in en om Gazastrook, verontwaardiging binnen Zwolse politiek 

|   Laatste wijziging

Uit medeleven met de slachtoffers in en om de Gazastrook hangt de stadsvlag halfstok bij het stadhuis.
Foto: Peter Denekamp

De gemeente Zwolle heeft maandag de Zwolse stadsvlag halfstok gehangen bij het stadhuis en het stadskantoor. “Uit medeleven met de slachtoffers van de aanslagen in en om de Gazastrook,” schrijft de gemeente op X, voorheen Twitter. De tekst op het berichtenplatform zorgt niet alleen voor ophef op social media. Ook CDA Zwolle, Swollwacht en VVD Zwolle reageren verbijsterd.

Jan Nabers, fractievoorzitter van coalitiepartij CDA in Zwolle, vindt het niet hijsen van de Israëlische vlag en het bericht van de gemeente onbegrijpelijk. “Het is nu het moment niet om diep in te gaan op deze gevoelige problematiek,” zegt Nabers. “We horen stil te staan bij de slachtoffers die in Israël op een festival of in hun eigen bed zijn doodgeschoten.”

Nabers, die twee en een half jaar in Israël woonde en werkte, mist het verdiepend vermogen bij de gemeente. “Israël is een soeverein land dat het recht heeft om zich te verdedigen,” zegt Nabers. “Hamas wordt door onder meer de EU en de Verenigde Staten als een terreurorganisatie gezien.” 

Nabers hoopt dan ook dat de gemeente tot inkeer komt en alsnog de Israëlische vlag laat wapperen uit respect voor de slachtoffers van de moorden en ontvoeringen.

‘Achterlijke tweet’
Soortgelijke geluiden klinken er binnen de oppositiepartijen. “Ik ben extreem teleurgesteld dat Zwolle de Israëlische vlag niet halfstok heeft gehangen,” zegt Johran Willigers, fractieleider van de VVD in Zwolle. “Ik vind het oprecht een achterlijke tweet,” vult Silvia Bruggenkamp, de fractievoorzitter van Swollwacht, hem aan. Ook Bruggenkamp is er voorstander van dat de Israëlische vlag wordt gehesen door de gemeente.

“Het is te bizar voor woorden dat de gemeente het woord Israël vermijdt in de communicatie,” zegt Willigers. “Israël is aangevallen door een terroristische organisatie en dat valt niet te ontkennen.” Ook Bruggenkamp heeft afgelopen weekend het nieuws gevolgd. Zij is diep geschokt door de gruwelen die via de tv haar huiskamer binnenkwamen. 

“Er zijn onschuldige mensen gruwelijk vermoord en verkracht, om het dan nog maar niet te hebben over de gegijzelde mensen en hun families,” zegt Bruggenkamp. “Ik vind de woordkeuze van onze gemeente buitengewoon ongelukkig en het doet geen recht aan de ernst van de situatie.”

Verduidelijking door gemeente
Een woordvoerder van de gemeente Zwolle laat desgevraagd weten dat ze ervan uitgaat dat de tekst op social media goed is doordacht. De onderliggende motivatie van het college van burgemeester en wethouders is haar momenteel nog niet bekend.

Later in de middag plaatste de gemeente Zwolle een aanvullend bericht op X: “We zien dat dit bericht de nodige reacties oproept, vandaar de volgende verduidelijking: de Zwolse vlag hangt halfstok uit medeleven met de vele onschuldige slachtoffers die vallen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.”

Huidig standpunt corrigeren
“Er wordt, niet passend voor dit moment, het Palestijns conflict aangehaald,” reageert Nabers op de toelichting van de gemeente. “Ik beperk me graag tot Gaza, waar de gemeente het groter maakt door Palestijnen te noemen.”

Demissionair minister-president Mark Rutte onderstreepte vanochtend dat Nederland Israël onvoorwaardelijk steunt. In een interview met de NOS zegt hij dat de regering het al dan niet hijsen van de Israëlische vlag overlaat aan het oordeel van de burgemeesters.

De drie Zwolse fractievoorzitters hopen dat de gemeente het huidige standpunt wil corrigeren. “Ik doe nogmaals een dringend beroep op de burgemeester om de Israëlische vlag te hijsen,” besluit Willigers.

Foto 1
Uit medeleven met de slachtoffers in en om de Gazastrook hangt de stadsvlag halfstok bij het stadhuis. - Foto: Peter Denekamp
Uit medeleven met de slachtoffers in en om de Gazastrook hangt de stadsvlag halfstok bij het stadhuis.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)