Politie zoekt getuigen van overval bij Hortensiatunnel

Foto van auteur

Zwolle – In de nacht van maandag 3 op dinsdag 4 augustus rond 01.00 uur is een 22-jarige man uit Zwolle op straat overvallen door twee onbekende jongens.

 

Politieberichten.jpg

 

Het slachtoffer fietste over de Oldermannenlaan en werd ter hoogte van de Hortensiatunnel gestopt door de twee jongens. Hij werd gesommeerd zijn waardevolle spullen af te geven, hierbij werd hij bedreigd met een mes. Toen de man dit weigerde kreeg hij een klap op zijn hoofd. Hij heeft uiteindelijk kunnen ontkomen en de politie gebeld.

De politie is op zoek naar getuigen of andere mensen die aanslaan op de volgende signalementen:

Dader 1:

Jongen, 15/16 jaar, licht getint, smal postuur, 1.70/1.75 m lang, grijze trui met capuchon, de jongen had een vlassig snorretje en spraak Nederland met een buitenlands accent.

Dader 2:

Jongen, ongeveer 15 jaar, licht getint, 1.65/1.70 m lang, smal postuur, zwarte trui met capuchon, de jongen sprak Nederlands met een buitenlands accent.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844. Anoniem melden kan ook op 0800-7000.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

97 gedachten over “Politie zoekt getuigen van overval bij Hortensiatunnel”

 1. Tja…telkens als ik dit lees heb ik weer het idee dat het niet verstandig zou zijn als mijn vriendin op de fiets naar het werk wil. En dat is dan van Zwolle Zuid naar Stadshagen. Dat zou toch moeten kunnen?!? Schijnbaar niet!

  Zo rond 1.00 uur ’s nachts moeten er toch nog regelmatig mensen voorbij komen? Er moeten er zeker zijn die die ettertjes gezien hebben! Maar zelfs op heterdaad betrappen moet bijna mogelijk zijn.

  Ik blijf erbij: zij doen dit en beschadigen iemand geestelijk (of zelfs lichamelijk!) voor het leven. En zelf zijn ze er vanaf. Zelfs als ze gepakt worden zijn ze na een korte straf weer op vrije voeten!
  En vergeet niet, dat het hier niet gaat om een zwerver of iemand die aan lager wal geraakt is en een brood wil stelen om te eten. Nee, het gaat om beroving met geweld. Waarschijnlijk kopen ze daarna gewoon wat drugs, telefoontjes, scooters of wat dan ook van het geld.

  Ik werkte verdorie in de vakanties in een fabriek om voor wat leuke dingen te sparen! Dat ze toch gaan werken! Ik kan hier echt HEEL pissig om worden!

 2. Zwaar(der?) straffen
  Eens, maar welke partij komt dan eens met een realistisch voorstel tot wetswijziging op de proppen? Of hebben sommige partijen meer baat bij onrust zaaien door te roeptoeteren?

 3. Het woord werken komt niet voor in hun woordenboek.
  Er zal wel weer blik hulpverleners losgetrokken worden die ze op een vooral psychologische verantwoorde manier rustig gaat uitleggen dat dit niet mag.
  Pfffffffffffff intussen een jaar verder duizenden euro aan belasting geld de sloot ingegooid en geen tot weinig resultaat.
  En zo draaid het wieletje mooi rond tot nieuwe delict zich weer heeft aangemeld en deze comedy weer van voren af aan begint.

 4. Ten eerste zou ik willen dat de ouders verantwoordelijk worden gesteld voor de gemaakte kosten.
  Dan voor die snotterkoppen verplicht 2 jaar lang elk weekend corvee werk laten verichten in b.v ziekenhuis of bejaardenhuis.
  De ouders ook verplichten om evt cursus opvoedkunde te laten doen ,met als stok achter de deur een sanctie in de vorm van flinke geldboete bij de volgende herhaling.
  We hebben het hier over kinderen van 15 jaar en als ouders zijn die aansprakelijk voor hetgeen hun kroost uitvreet.
  Wie niet luisteren wil moet het dan maar in de portemonnee voelen.

 5. Dick, met zwaardere straffen los je dit volgens mij niet op. Elke keer heb je weer nieuwe 15-jarigen die dit spannend vinden en de consequenties van straf niet overzien. Overigens moet ik bekennen dat ik de wet op dit punt niet ken. Heb dus ook geen mening over een eventuele wijziging.

  Ben het meer eens met Zwolse. Ik vind het normaal dat ouders verantwoordelijkheid dragen voor hun minderjarige kinderen. Die moeten dus hard aangepakt kunnen worden. Een zeer forse boete en een ruime schadevergoeding richting slachtoffer.

  Maar voorlopig valt er niets aan te pakken. Ze worden nog gezocht begrijp ik.

 6. Ten eerste zou ik willen dat de ouders verantwoordelijk worden gesteld voor de gemaakte kosten.
  Dan voor die snotterkoppen verplicht 2 jaar lang elk weekend corvee werk laten verichten in b.v ziekenhuis of bejaardenhuis.
  De ouders ook verplichten om evt cursus opvoedkunde te laten doen ,met als stok achter de deur een sanctie in de vorm van flinke geldboete bij de volgende herhaling.
  We hebben het hier over kinderen van 15 jaar en als ouders zijn die aansprakelijk voor hetgeen hun kroost uitvreet.
  Wie niet luisteren wil moet het dan maar in de portemonnee voelen.
  Door Zwolse, op 4 augustus 2009 om 13:03

  Ik vind dat je hier met een BIJZONDER constructieve bijdrage komt Zwolse! Zoiets zou nu eens een idee zijn!

 7. Vooral met die gastjes van 15/16 jarigen is het dweilen met de kraan open.
  Ouders hebben geen greep op ze en weten bij tijd en wijlen niet waar hun kroost uithangt.
  Bij ouders van kinderen in die leeftijds categorie,die wel hun verantwoordelijkheid nemen,weten wel waar hun kroost snachts om 1 uur uithangt(in bed dus).Daar is het niet vanzelfsprekend dat de maatschappij op moet draaien voor evt misdragingen.
  Ik blijf erbij dat als ouders falen in de opvoeding van hun kroost ,zei keihard aangepakt dienen te worden.

 8. Dan is er altijd de mogelijkheid nog om een strafuitkering uit te delen.
  Een evt korting op de kinderbijslag is ook een optie,als deze ouders het ouderschap niet serieus neemt is een kinderbijslag uitkering overbodig.

 9. Hoezo ghehe? Als je een kind op de wereld kunt zetten moet je daar ook de verantwoording over kunnen dragen.
  Feit is, dat kinderen tot 18 officieel nog onder de verantwoordelijkheid van de ouders vallen.

  Het lastige is een beetje, dat deze ettertjes wel “volwassen” genoeg zijn om iemand te overvallen, maar officieel niet om berecht te worden als volwassene.
  Ik denk dat je door het voorstel van Zwolse de teugels wellicht weer wat strakker aantrekt. Helemaal niet verkeerd!

  Bij nader inzien: toen ik 16 was hoefde ik in vakantietijd ook niet om 1 uur in bed te liggen! Wel deed ik dat vaak wel, omdat ik de volgende dag weer moest werken.

 10. Eens Zwolse: ouders in 1e instantie verantwoordelijk. Hoe is dat nu juridisch geregeld? Ook komt het vaak voor dat kinderen er idd maar bij horen. Pa en ma zijn de hort op.

  Maar als de ouders het niet kunnen betalen (zie Natascha’s post)

 11. @ Bernard: Vind dat deze daad op dit punt, waar toch ook toezicht is? Hard moet worden aangepakt. Vrees dat dat harder is als wat er nu voor staat. Ze zijn immers minderjarig.
  ***Hele goeie van je, ik ook niet: Overigens moet ik bekennen dat ik de wet op dit punt niet ken. Heb dus ook geen mening over een eventuele wijziging.

  Deze begrijp ik niet:

  met zwaardere straffen los je dit volgens mij niet op. Elke keer heb je weer nieuwe 15-jarigen die dit spannend vinden en de consequenties van straf niet overzien.

  Ouders zijn dus verantwoordelijk bij minderjarigen; die harder in de geldbuidel pakken. Iets als huisarrest door de politie opgelegd, zou dat wat zijn?

  Kan er niet iemand met juridische kennis van het strafrecht inkomen?
  Altijd alleen maar janken…..puur om te janken om hardere straffen…lost nixxx op en is alleen goed voor de onderbuikstress.

  Hoe is t nu geregeld….waar zou het hoe kunnen verbeteren?

 12. Dat mag je vinden ghehe.

  Ik heb mijn verantwoording altijd genomen en daarom niet met deze praktijken geconfronteerd.
  Wat mij betreft horen dit soort zaken op het bordje gelegt te worden ,bij de personen die daar verantwoordelijk voor zijn.De ouders dus in dit geval.
  Het is toch gebleken dat het met pappen en nat houden ook geen zoden aan de dijk legt.

  Weet niet of jezelf kinderen hebt,maar hoe zou jij reageren als jou kind thuiskomt na zo n beroving van die 2 snotterkoppen.
  Wordt het dan ook niet zeuren joh tis maar flauwekul?

 13. Ook dat is een goed punt “ik heb mijn verantwoordelijkheid altijd genomen”.

  Maar een actie tegen jouw kind is toch niet per definitie de schuld van de ander?

 14. Het gaat hier om het specifieke geval van die beroving door die 2 15 jarigen Dick.
  Bij wie moet ik dan de schuld neerleggen bij de buurman?.

 15. Weet niet of jezelf kinderen hebt,maar hoe zou jij reageren als jou kind thuiskomt na zo n beroving van die 2 snotterkoppen.
  Wordt het dan ook niet zeuren joh tis maar flauwekul?

  Hier gaat ghehe “jawel” op zeggen 😉 (Zo goed denk ik je wel te “kennen” ghehe)

  Maar ik vind dus juist dat Zwolse voor het eerst met iets wat een constructieve oplossing is op de proppen komt. In ieder geval voor minderjarigen is dit een oplossing!
  Dan nog altijd vraag ik me af hoe je meerderjarige sukkels die dit soort dingen uithalen moet aanpakken.
  We hebben het daar al vaker over gehad hier op het weblog. Simpelweg zwaarder straffen is geen oplossing (volgens velen)…maar wat dan wel?

 16. Gelukkig antwoord je wat ik had verwacht. Je moet de ouders echter de kost geven, waarbij hun eigen kind “het” nooit gedaan heeft.

 17. Trouwens, een goeie maat van mij was tevens mijn buurman. We noemen elkaar nog steeds buurman Zwolse…..Het zou best kunnen dat……nee, uitgesloten.

 18. Je legt hier de vinger op de zere plek plantje.
  We leven helaas in een tijdperk waar ouders allebei van werken.
  Daardoor ontstaat ook het probleem sleutelkinderen door,ouders zijn niet tastbaar aanwezig om evt te controleren waar en wat hun kroost uitspookt.
  Ouders zijn ook eerder geneigd om niet in te grijpen omdat ze de kostbare tijd die ze met het gezin doorbrengen niet willen besteden aan corrigeren.Kinderen worden te vaak en te vroeg de status zelfstandig opgelegt terwijl ze daar helemaal nog niet aan toe zijn.
  Daarnaast willen ouders ook nog de nodige recreatie voor zichzelf hebben als compensatie voor hun drukke leven.
  Ik vind het niet vreemd dat kinderen eerder ontsporen dan uit de tijd dat moeders met een pennywafel en kop thee thuis op ze wachte tot de school uitging.

  Ben toch wel blij dat de mijne dit altijd als fijn en prettig hebben ervaren en ik dit nog dikwijls te horen krijg.

 19. Eens:

  Ik vind het niet vreemd dat kinderen eerder ontsporen dan uit de tijd dat moeders met een pennywafel en kop thee thuis op ze wachte tot de school uitging.

  Ben toch wel blij dat de mijne dit altijd als fijn en prettig hebben ervaren en ik dit nog dikwijls te horen krijg.

 20. Zwolse, ik bedoel dat er vooral veel gesuggereerd wordt over de ouders. We weten er helemaal niets van.
  Voor hetzelfde geld zijn die jongeren zwaar onhandelbaar en doen de ouders er al van alles aan om ze enigzins te laten sporen. De maatschappij vraagt inmiddels zoveel van ons (2-verdieners etc.) dat er veel minder tijd over is voor de kinderen. Als kinderen moeilijker opvoedbaar zijn, dan is dat nogal een opgave tegenwoordig. We kunnen wel willen dat we allemaal gelijk zijn, maar dat zijn we nu eenmaal niet.

 21. .Kinderen worden te vaak en te vroeg de status zelfstandig opgelegt terwijl ze daar helemaal nog niet aan toe zijn.
  Daarnaast willen ouders ook nog de nodige recreatie voor zichzelf hebben als compensatie voor hun drukke leven.
  Ik vind het niet vreemd dat kinderen eerder ontsporen dan uit de tijd dat moeders met een pennywafel en kop thee thuis op ze wachte tot de school uitging.

  Ben toch wel blij dat de mijne dit altijd als fijn en prettig hebben ervaren en ik dit nog dikwijls te horen krijg.

  Dit sluit daar overigens naadloos op aan;)

 22. Ten alle tijden Dick ligt de verantwoording tot hun 21 jaar bij hun.

  @ ghehe.
  Dat het een probleem is als een kind onhandelbaar onderken ik zeer zeker niet,maar geloof er helemaal niets van dat al die gastjes omstreeks die leeftijd allemaal onhandelbaar zijn.
  Het is mij te gemakkelijk om daar de schuld aan te geven ,hetzelfde heb je zien gebeuren met de hype ADHD,toen hadden de veroorzakers ineens allemaal deze aandoening.
  Het is en blijft de verantwoording van ouders om zorg te dragen dat hun kroost bewust is en blijft, dat dit gedrag onacceptabel is.

 23. @Dick
  Tot 14 jaar zijn ouders verantwoordelijk voor alle daden van hun kinderen.
  14/15 jaar: ouders zijn verantwoordelijk tenzij ze het niet hebben kunnen voorkomen.
  16/17 jaar: kinderen zijn zelf verantwoordelijk, twee plaats hun ouders.

 24. Penniewafels ;D ? Zijn die nog altijd verkrijgbaar ?

  Voor mijn gevoel is het de laatste tijd vaak mis in mijn geliefde Assendorp. Inbraak aan de Assendorperstraat, een oude man van 91 beroofd door twee jonge knapen, geweld richting drie jongeren door drie andere jongeren en nu weer dit gedonder bij de Hortensiatunnel.

  Zeer betreurenswaardig. Hoe kunnen we dit met zijn allen tegengaan / oplossen ???

 25. a: mijn moeder was (en is) er altijd voor me. Zéker op de belangrijke tijdstippen als de scholen uitgaan. Heeft iets met keuzes maken van doen.

 26. @ Zwolse, ik vond een subtiel +-je mooier als een lomp “eens”.

  Het lijstje van Sander is anders als wat jij schrijft.
  Tot 14 jaar zijn ouders verantwoordelijk voor alle daden van hun kinderen.
  14/15 jaar: ouders zijn verantwoordelijk tenzij ze het niet hebben kunnen voorkomen.
  16/17 jaar: kinderen zijn zelf verantwoordelijk, twee plaats hun ouders.

  Jij bedoelt vast “morele verantwoordelijkheid”, ik zeker.

 27. Zwolse, er wordt soms inderdaad ook gemakkelijk de schuld gegeven aan een ‘aandoening’.
  Neemt niet weg dat er wel degelijk genoeg gevallen zijn, waarbij dit wel zo is. Kinderen kunnen vanaf 3 jaar soms al onhandelbaar zijn, en goed ook. Die (verder vaak leuke) kinderen missen iets in hun hersenwerking waardoor ze niet aansluiten op hun omgeving, het gewoonweg niet snappen.
  Ik ken dit vanuit mijn directe omgeving. Neem van mij aan dat de ouders daar enorm veel tijd en aandacht aan besteden. Tot huilens toe. En dan de verwijtende blikken uit de omgeving als het kind wat lawaaiiger is dan gemiddeld, dat doet er nog een schepje bovenop.

  Wat ik wil aangeven is, dat er tal van achterliggende oorzaken kunnen zijn waarover je niet direct kunt oordelen. Het oordeel van de omgeving kan nogal hard aankomen op ouders die keihard knokken om hun kind gelukkig te maken en hen zich ook op een wenselijke manier laten gedragen.
  Nee, dit zal niet in alle gevallen zo zijn, maar als je de achtergrond niet weet, wat voegt een oordeel dan toe?….Al heb je het bij het juiste eind, het verandert niet. Heb je het niet bij het juiste eind, dan heb je kans dat je mensen onnodig kwetst.

  Hoe dan ook, wat de jongens betreft die de 22-jarige beroofden. Wat hun achtergrond ook is, ik hoop dat ze op welke manier dan ook in gaan zien dat dit gedrag absoluut niet kan….

 28. Kom op ghehe! Ze weten dondersgoed dat dit gedrag niet kan! Maakt niet uit wat er de oorzaak van is. Zelfs als ik nog even in die redenering mee ga kun je mij niet wijsmaken, dat twee van deze jongens zich niet bewust zijn van het feit dat dit eigenlijk ongewenst gedrag is!

  Daar komt nog bij: het voorstel dat Zwolse doet vind ik bijzonder goed. In het uitzonderlijke geval dat een jongere inderdaad een “afwijking” heeft of al jarenlang onhandelbaar is en de ouders dit ook aan kunnen geven kan het traject dat Zwolse noemt al snel afgebroken worden.
  Maar misschien is dat ook wel niet nodig en kunnen ze professionele hulp gebruiken. Bijvoorbeeld: ik denk dat veel ouders wel weten dat hun kinderen wat lastig zijn. Ze proberen er echter zelf uit te komen. Maar de kans is groot dat als ze merken dat hun kroost zelfs mensen overvalt ze sneller professionele hulp zullen accepteren.

  De hele hype met ADHD is helaas nog lang niet voorbij. Nog steeds wordt dit van vele kinderen geroepen om ze vervolgens maar vol te stoppen met medicijnen. En dat terwijl simpelweg met een hersenscan is vast te stellen of een kind ADHD heeft of niet!

 29. @plantje ik heb ook adhd–pdd nos

  nou bij mij hebben ze geen hersen scan gemaakt hoor

  hype ? ben blij wat ze nu weten en 20 jaar geleden niet 🙂

 30. Ik wil niet overkomen als iemand die het niet serieus neemt als iemand ADHD heeft. Maar tegenwoordig lijkt het wel alsof een kind niet meer gewoon druk mag zijn en een korte aandachtsspanne mag hebben. Er moet dan direct “meer” aan de hand zijn. Ieder mens is anders en dat wordt bijna niet meer gedoogd.
  En ik heb ook wel gevallen gezien waarbij gezegd wordt dat het kind ADHD heeft. De ouders vinden dit maar al te prettig aangezien ze nu extra geld voor extra kleren en dergelijke krijgen. En dan kunnen ze lekker een extra kratje bier kopen! En dat arme joch mankeert helemaal niets! (Behalve dan dat ie waardeloze ouders heeft, maar dat kun je hem moeilijk aanrekenen!)

  En dan wil ik graag de link naar het topic weer even leggen. Deze daders zijn ook gewoon anders dan de gemiddelde medemens (gelukkig!) Maar zij wijken wel op een manier af dat we met zijn allen zeggen dat we er een stokje voor moeten steken!

 31. @ Plantje: Vind je niet dat ouders ook (misschien juist) in dit geval 1e veranwoordelijke zijn? En Tuurlijk “Stokje ervoor” maar is de huidige strafmaat passend en zo nee, wat zou er aan gedaan moeten worden om het wel passend te maken?

 32. maar nu ben ik nog steeds benieuwd hoe zwolse het gaat oplossen als bv een gezin bijstand heeft, wil je die dan ook een strafkorting geven?

  tot je 21e zijn je ouders financieel verantwoordelijk trouwens.

  Ja-tja dat is niet niks maar nu je de juiste medicijnen (neem ik aan) krijgt zal het leven een stuk draagelijker voor je zijn??

 33. Bij ouders van kinderen in die leeftijds categorie,die wel hun verantwoordelijkheid nemen,weten wel waar hun kroost snachts om 1 uur uithangt(in bed dus).

  Ik blijf erbij dat als ouders falen in de opvoeding van hun kroost ,zei keihard aangepakt dienen te worden.

  Helemaal mee eens, als je kinderen ‘neemt’ zul je er wat voor moeten laten. Je kunt niet meer hetzelfde leven leiden wat je voorheen deed.
  Deze ouders zullen waarschijnlijk wel denken, laat ik de kinderen maar op straat ‘spelen’ dan heb ik er zelf geen last van, en als ze iets verkeerd doen dan regelt de politie dit wel>:(

 34. De hele hype met ADHD is helaas nog lang niet voorbij. Nog steeds wordt dit van vele kinderen geroepen om ze vervolgens maar vol te stoppen met medicijnen.

  Toen ik op de lagere school zat bestond dat hele maal niet, ik had wel iemand in de klas die druk was, maar dat was dan gewoon een druk kind. Op momenten dat hij onhandelbaar was moest hij 10 rondjes om de school lopen, nou dan was hij lekker rustig als hij terug kwam.
  Thuis kreeg hij gewoon een draai om zijn oren.
  ADHD wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt om daarmee een tekortkoming in de opvoeding af te dekken en dat gaat ten koste van de kids die wel echt geholpen moeten worden.

 35. Terecht Natas

  maar nu ben ik nog steeds benieuwd hoe zwolse het gaat oplossen als bv een gezin bijstand heeft, wil je die dan ook een strafkorting geven?

  Ik weet ook niet hoe ze dar nu mee omgaan.

 36. Toen ik op de lagere school zat bestond dat hele maal niet, ik had wel iemand in de klas die druk was, maar dat was dan gewoon een druk kind. Op momenten dat hij onhandelbaar was moest hij 10 rondjes om de school lopen, nou dan was hij lekker rustig als hij terug kwam.
  Thuis kreeg hij gewoon een draai om zijn oren.
  ADHD wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt om daarmee een tekortkoming in de opvoeding af te dekken en dat gaat ten koste van de kids die wel echt geholpen moeten worden.

  Dit is wat ik wilde zeggen…maar dan veel beter verwoord!

 37. @ Plantje: Vind je niet dat ouders ook (misschien juist) in dit geval 1e veranwoordelijke zijn? En Tuurlijk “Stokje ervoor” maar is de huidige strafmaat passend en zo nee, wat zou er aan gedaan moeten worden om het wel passend te maken?

  Ouders zijn zeker 1e verantwoordelijke!

  Dan het verhaal van de strafmaat… De oplossing voor dit soort problemen zou je namelijk moeten kunnen doortrekken naar volwassenen die dezelfde acties uithalen.
  Waar het allemaal op neerkomt is, dat je mensen moet raken op de plaats waar ze er het meeste hinder van ondervinden. Bovendien moet je mensen een lesje leren.

  Nu is er uit veel onderzoek al gebleken dat een zwaardere straf niet zorgt dat mensen automatisch hun lesje leren. Echter, onderzoek houdt vaak in het analyseren van statistieken. En dat is nogal voor interpretatie vatbaar!

  Maar met het raken van mensen en het presenteren van een wijze les ben je er denk ik wel met de oplossingen die Zwolse aandraagt. Voor dit soort ettertjes is het vaak een behoorlijk probleem als de ouders hen er op aanspreken.
  Ik denk dat ook publiekelijke werkstraffen goed werken. Maar met name dit soort popie-jopie gasten moeten absoluut geen werkstraf krijgen waarin ze de lolbroek of de populaire jongen uit kunnen hangen. Ze moeten zich wel degelijk een beetje vernederd voelen. De “gewone man” mag best een beetje op ze neerkijken.

  Stel dat dit soort gasten (van welke leeftijd dan ook) gepakt worden. Dan vind ik dat men best alles waarvan niet aangetoond kan worden dat ze het met eerlijk werken verdiend hebben afgepakt kan worden. De mooie scootertjes? WEG! Leuke GSM? WEG!

  Bovendien denk ik dat we er goed aan doen dit soort gasten zeer goed in de gaten te houden wanneer ze weer op vrije voeten zijn. Ik weet niet precies hoe dit nu gaat, maar ik heb het idee dat de politie niet de mankracht, maar ook niet de bevoegdheid heeft om mensen zo precies te volgen. Dan zeg ik: je hebt zelf al eens de vrijheid genomen iemand te intimideren en bedreigen, dan moet je het ook maar pikken dat je zelf wat vrijheid mist!

 38. Studies die gebruikmaken van PET-scans (positron emissie tomografie), een beeldvormingstechniek voor de hersenen waarbij men gebruikmaakt van een radioactieve tracer voor het visualiseren van de chemische activiteit van de hersenen, hebben gewezen op de significante verschillen tussen gezonde personen en personen met ADHD. Het achterliggende fysiologische mechanisme dat de oorzaak is van ADHD, is nog steeds niet volledig opgehelderd. Men neemt aan dat het om een onevenwicht tussen chemische substanties in de hersenen gaat, meer bepaald in de neurotransmitters die boodschappen in de hersenen overbrengen. Het is belangrijk om op te merken dat de PET-scans gebruikt werden als een onderzoeksinstrument en dat zij niet geschikt zijn voor diagnostische doeleinden.

  @ja-tja.

  Zelfs een scan geeft geen uitsluitsel over de oorzaak van deze aandoening.

  Wat intussen wel als een van de oorzaken wordt aangenomen is onderstande.

  Een groot genoom-breed onderzoek suggereert dat op de chromosomale regio??s 16p13 en 17p11 waarschijnlijk genen liggen die een risico voor het ontwikkelen van ADHD inhouden.
  Verschillende studies laten een verband zien tussen polymorfismes in het dopamine transporter gen (DAT) en ADHD. Het gaat hierbij om het 480-basenpaar allel in het DAT gen, en om het 440 basenpaar 3′ DAT VNTR polymorfisme. De hoeveelheid dopamine transporter is 70 procent verhoogd bij volwassenen met ADHD. Het gen dat het meest met ADHD in verband wordt gebracht is het 7-repeat-allel van het dopamine receptor D4 gen (DRD4).
  t McCann-onderzoek in 2007 naar de invloed van kleurstoffen in voeding heeft aanwijzingen gegeven voor een verband tussen enkele genetische polymorfismes die verband houden met een verminderde afbraak van histamine, de gevoeligheid voor de onderzochte kunstmatige kleurstoffen en de toename van hyperactiviteit[11].

 39. Ik ben van mening dat ouders die een kind met een aandoening hebben,het merendeel zich voor 100% inzetten voor het wel en wee van hun kind.Dat het op vele vlakken bij lange na niet funcioneert in het begeleidings traject is al jaren bekend.

  Het ging hier in eerste instantie over dat ik een voorstander ben,dat als ouders falen in de opvoeding van hun kinderen en dit grotendeels overlaten aan scholen/straat ,zei verplicht moeten worden gesteld om zelf de verantwoording te nemen.Blijven ze in herhaling vallen,dat dan een financiele sanctie op zijn plaats is met b.v een strafkorting op uitkering of kinderbijslag

 40. Dit spul zoals jij het noemt Dick zou je om te beginnen een jaartje of 2 verplicht corvee werk in de weekenden kunnen laten doen in bejaardenhuis/ ziekenhuis.Laten ze maar kennismaken met een deel van de maatschappij waar ze totaal geen weet van hebben.

 41. Dit

  Blijven ze in herhaling vallen,dat dan een financiele sanctie op zijn plaats is met b.v een strafkorting op uitkering of kinderbijslag

  falen kan echter op termijn een nog groter (financieel) probleem voor de maatschappij worden. Want reken erop dat die ouders zo dom en hardnekkig kunnen zijn, dat ze het er op aan laten komen. Lastig allemaal. Benieuwd hoe dat nu geregeld is.

 42. falen kan echter op termijn een nog groter (financieel) probleem voor de maatschappij worden. Want reken erop dat die ouders zo dom en hardnekkig kunnen zijn, dat ze het er op aan laten komen. Lastig allemaal. Benieuwd hoe dat nu geregeld is.

  @ Dick.
  Niet optreden tegen die ouders die het erop aan laten komen,zou een vrijbrief zijn om hun gedrag voort te zetten en voor de kinderen een slecht voorbeeld zijn.

 43. [Kom op ghehe! Ze weten dondersgoed dat dit gedrag niet kan! Maakt niet uit wat er de oorzaak van is

  Kom op plantje, daar heb ik het toch helemaal niet over? Dat laat ik nu juist bewust in het midden, volgens mij is dat vrij duidelijk uit mijn tekst te halen.
  En hoewel ik de gedachtegang van Zwolse best begrijp (het zelfs voor een groot deel met haar eens begin te worden, met name latere reacties), zitten er soms meer haken en ogen aan dit soort situaties. Het lijkt allemaal erg gemakkelijk, omdat we er een enigzins rationele oplossing voor denken te weten. In sommige situaties spelen er meer dingen mee dan alleen rationeel denken, en juist die dingen zijn moeilijk in te schatten van een afstand.

  Danny, iemand zit iets anders in elkaar en diegene moet zich maar aanpassen, al gaat dit volledig tegen zijn/haar natuur in? OK…. ADHD is wel degelijk een gevolg van een andere hersenwerking. Ik zal je het chemische abracadabra er achter besparen. (als je het wilt weten, check een adhd-site of wikipedia, die leggen het vast beter uit dan ik) Rondje om de school lopen kan misschien best helpen, zou mooi zijn als zoiets eenvoudigs werkt. Ik vraag het me wel af:
  ADHD’ers ervaren impulsen en indrukken veel sterker dan mensen zonder ADHD en reageren hier dus ook heftiger op. Vandaag de dag moeten we het doen met 120.000 indrukken per dag. een eeuw geleden hadden we ongeveer evenveel indrukken per jaar. Dit stijgt nog steeds door onder andere digitale toestanden anno 2009. Ik weet niet op welke tijd jij doelt, maar 10 jaar geleden was NL nog aanzienlijk rustiger.
  Voor ADHD’ers betekent dit dat zij een steeds groeiend aantal indrukken per dag krijgen, indrukken die voor hen juist veel sterker ervaren worden en dus meer energie kosten. Is het dan gek dat sommige ADHD’ers dit niet goed trekken? En is het dan gek dat er steeds meer ADHD diagnoses gesteld worden? Vroeger was het wel te doen, adhd in de maatschappij, maar tegenwoordig wordt dat wel degelijk moeilijker….het kan me heel goed voorstellen dat er nu zoveel adhd’ers bijkomen. en inderdaad, die conclusie zal soms ook ongetwijfeld te snel getrokken worden. Sommige niet adhd’ers zijn blijkbaar al niet meer in staat om deze indrukken de baas te zijn.

 44. @ Zwolse 22:35, in het uiterste geval zou er dus een gezin met enorme schulden achter kunnen blijven in een huis die ze niet meer kunnen betalen. Door hun rot-zoon/dochter of misschien wel meer. Wat moeten ze dan? Zwerven? Kids ook niet meer naar school?

 45. Dit stijgt nog steeds door onder andere digitale toestanden anno 2009. Ik weet niet op welke tijd jij doelt, maar 10 jaar geleden was NL nog aanzienlijk rustiger. kan me heel goed voorstellen dat er nu zoveel adhd’ers bijkomen

  Dus over 10 à 15 jaar iedere nieuwe baby ADHD?

 46. Opvoeding
  Ouders zouden gewoon hun verantwoordelijkheden moeten nemen. Eerst nadenken, dan doen. En wanneer ze op een gegeven moment gaan twijfelen aan zichzelf en zelf vaste handvatten missen m.b.t. het geven van opvoeding, hulp en begeleiding durven inroepen.
  Als het kind hierdoor later op de pootjes terecht komt en normen, waarden en respect zijn bijgebracht dan zal het kind de ouders hierom later alleen maar dankbaar zijn.

  Wanneer gezinnen eerst denken en dan doen (of wanneer toekomstige ouders eerst nadenken en dan pas “het” doen), dan kom je ook niet het door Dick hierboven aangehaald probleem tegen.

  Ik ben vroeger met de harde hand opgevoed. Normen en waarden zijn erin gestampt. Hierdoor weet ik echter wel wat ik bij anderen wel en niet kan en mag doen. Ik ken mijn grenzen in de omgang, heb in mijn opvoeding ook meegekregen hoe ik met formaliteiten om moet gaan. Belangrijk deel is hierin ook het lichamelijk en psychisch accepteren van de medemens (we zijn allemaal maar gewoon een mens).
  Mijn moeder is gestopt met werken toen ik (als eerste kind) werd geboren. Mijn vader werkte toen. Als ik thuis uit school kwam was er altijd iemand thuis en kon ik altijd mijn verhaal kwijt. Pas nadat ik het huis uit was, is mijn moeder weer gaan werken.

  Helaas zie ik tegenwoordig steeds meer kinderen die maar in de creche gegooid worden, of bij wie een oppasser komt, of kinderen die thuis komen en maar voor de TV/spelcomputer duiken, enzovoort. Waar is dan de persoonlijke familieband gebleven?
  Goh, soms lijkt het alsof vroeger zo ver weg was, wanneer ik denk aan de keren dat ik zonder eten voor straf meteen naar bed moest. Dat ik een draai om de oren kreeg als ik brutaal was. Dat ik om 19:00 uur thuis moest wezen terwijl de anderen allemaal nog buiten mochten spelen en zich tot ’s avonds laat verveelden daar.
  Tsja.. het was een strenge maar georganiseerde tijd, vol structuur, orde en regelmaat.

  Deze 3 woorden kunnen de huidige generatie momenteel in de opvoeding aardig van pas komen denk ik zo!

 47. Laten ze maar kennismaken met een deel van de maatschappij waar ze totaal geen weet van hebben.

  Ik denk dat het wel goed is als ze in contact komen met een deel van de maatschappij waar mensen nog respect voor elkaar hebben en een beetje van aanpakken weten. En vooral: werken voor hun geld!

 48. Kom op plantje, daar heb ik het toch helemaal niet over? Dat laat ik nu juist bewust in het midden, volgens mij is dat vrij duidelijk uit mijn tekst te halen.

  Je hebt een heel stuk waarin je uitlegt dat we misschien achterliggende oorzaken voor dit gedrag niet over het hoofd mogen zien. (Daar heb je wel een punt denk ik.)
  Vervolgens geef je aan, dat je hoopt dat ze (ik las: “ondanks de achterliggende oorzaken”) toch nog inzien dat dit gedrag ongepast is.

  Ik begreep daaruit dus dat je bedoelde, dat ze door de achterliggende oorzaken wellicht ook niet beseffen dat dit gedrag niet kan. Verkeerde interpretatie van je woorden dus! My bad…

 49. De discussie over ADHD is eigenlijk een zijspoor. Ik denk dat Hans het bij het rechte eind heeft!

  Met name zaken als dit:

  Ouders zouden gewoon hun verantwoordelijkheden moeten nemen. Eerst nadenken, dan doen. En wanneer ze op een gegeven moment gaan twijfelen aan zichzelf en zelf vaste handvatten missen m.b.t. het geven van opvoeding, hulp en begeleiding durven inroepen.

  En dit:

  Tsja.. het was een strenge maar georganiseerde tijd, vol structuur, orde en regelmaat.

  Overigens heb ik mijn jeugd niet zozeer als “streng” ervaren. Maar eens te meer als georganiseerd vol structuur, orde en regelmaat.

  Daarnaast denk ik, dat de ouders die hulp het hardste nodig hebben dit niet zullen accepteren. En dat is natuurlijk te zot voor woorden! We moeten elkaar wat meer op dingen aan kunnen spreken denk ik. Maar het is not-done om tegen een vriend/familielid te zeggen, dat ze misschien hulp moeten zoeken om hun kind op te voeden! Nee, als iemand een hond neemt gaan ze er mee op puppy cursus en weet ik veel wat. Maar zodra mensen kinderen krijgen moeten ze maar ineens alles kunnen!

 50. Het ging hier in eerste instantie over dat ik een voorstander ben,dat als ouders falen in de opvoeding van hun kinderen en dit grotendeels overlaten aan scholen/straat ,zei verplicht moeten worden gesteld om zelf de verantwoording te nemen.

  Niet om de discussie helemaal off-topic te trekken Zwolse, maar je haalt stelselmatig “zij” en “zei” door elkaar. Hier hoeven we het niet uitgebreid over te hebben (laat staan, dat we een discussie over IQ krijgen zoals in een ander topic! 😉 Maar wellicht kun je er je voordeel mee doen. 🙂

  Please note the smileys

 51. Wat me overigens opvalt is dat we al een discussie van 72 reacties hebben zonder dat er maar iemand heeft gereageerd op het feit dat het gaat om twee licht getinte jongens die spreken met een accent.
  Als je het dan hebt over “de ouders er op aanspreken” moet je wellicht ook nog eens rekening houden met cultuurverschillen.

 52. Wat zijn “licht getinte jongens”?
  – Molukkers
  – Indonesiërs (Geert heeft ook Indonesisch bloed)
  – Obama is denk ik ook licht getint
  – Chinezen zijn het
  – Zuid-Amerikanen
  – sommige Afrikanen
  maar ook…..100%-volbloed Nedderlanders zijn lichtgetint.

 53. Dick, je weet dat het hier dan niet over (wat je noemt) 100%-volbloed Nederlanders gaat!

  Dit is een vrij delicate kwestie. Je reactie is een beetje overdreven politiek correct. Zijn we (misschien wel door Geert Wilders) niet hier en daar aan het doorslaan om bepaalde dingen juist NIET te zien?

 54. Bedoel oa geadopteerde kinderen….hoorde gisteravond een tenhemelschrijend verhaal over nakend rascisme tegen kinderen….in Zuid-Duitsland. Zwarte Woud (ging Geer daar ook geen camping beginnen?).

 55. En ja Plantje: Natuurlijk radacaliseert Geert. Logisch toch?

  Als je hele bevolkingsgroepen voortdurend “demoniseert”, vinden heeeeeel veel mensen dat mooi. Oa (of alleen, ben geen socioloog) De Zondebokzoekers.

  Maar de machtelozen raken gefrustreerd. En de rechtvaardigheidszoekers piken het niet langer. Zo ongeveer?

 56. Ook hierom hoop ik dat ze gepakt worden! Zodat we kunnen zien hoe en wat.

  Ik wil verder een beetje opletten met hoe ik hier in verder ga. Ik had er een stuk tekst staan, maar ik zag al direct dat het enorm voor interpretatie vatbaar is. Lijkt me niet goed om te plaatsen!

 57. Hoop altijd dat de dader gepakt word. On-topic…..verwacht ook ABSOLUUT DAT DE GEMEENTERAAD het nog maar weer eens over de Hortensiatunnel gaat hebben!

  Heb je het al geplaatst of moet het eventueel nog? Gewoon plaatsen Plantje! Je durft toch verdorie ook op een podium te staan, dat durf ik niet.

 58. Lees even wat terug, maar ik vrees Plantje, dat dit

  Tja…telkens als ik dit lees heb ik weer het idee dat het niet verstandig zou zijn als mijn vriendin op de fiets naar het werk wil. En dat is dan van Zwolle Zuid naar Stadshagen. Dat zou toch moeten kunnen?!? Schijnbaar niet!

  Helaas al jaren niet meer kan in Zwolle. En dat een vrouw niet meer alleen door donker Zwolle kan, niet alleen daar. Wij gaan er tenminste van uit.

 59. Nee, eigenlijk is het maar goed dat we het nog niet over afkomst van die etterbakjes hebben gehad! Reden om er niet te veel op in te willen gaan is dat dit te netelige kwesties zijn om op een weblog als dit te bespreken.
  Voor een groot deel wordt dit door de polariserende werking van Geert Wilders veroorzaakt. Als we er in persoon al een discussie over zouden hebben is het al moeilijk en moet je je telkens goed inleven in de situatie, stelling, achtergrond enz van je gesprekspartner. Laat staan hoe dat gaat als je hier een gesprek hebt waarbij je de ander niet kunt zien en je ook nog eens veel mensen hebt die meelezen!

  Ik denk dat het goed is dat de veiligheid in de diverse tunnels die onze stad rijk is weer eens op de agenda komt! Ik ben nog steeds fervent voorstander van camera’s in en om de tunnels! Iedere zaterdagochtend lijkt het weer bijna een slagveld als je van Zwolle Zuid naar de stad fietst. Ook met name in de tunnels veel kapot glas.

 60. Zelfde tunnel!

  ZWOLLE – Een 22-jarige man uit Zwolle is in de nacht van maandag op dinsdag op straat overvallen door twee jongens. Het slachtoffer fietste over de Oldermannenlaan en werd bij de Hortensiatunnel aangehouden. De jongens sommeerden hem onder bedreiging van een mes zijn waardevolle spullen af te geven. De man weigerde en kreeg een klap op zijn hoofd. Hij ontkwam en heeft de politie gebeld.

 61. Oeps, zelfde bericht :'( Maar er gebeurd veel te veel daar. Al in de tijd dat ik om mijn vriendin te bereiken daar voortdurend (vaak :'()alleen midden in de zaterdagnacht doorheen moest.

 62. Haha, was op nieuwsjacht en zag bij de buren weer een bewijs van de onveilge tunnel. Omdat de opmaak heel anders was dacht ik….direct toevoegen!

  Maar goed elk signaal, al is het een dubbele, aan de gemeenteraad is er 1.

 63. In Nederland wordt bij allochtone kinderen bijna geen ADHD vastgesteld. Ze worden er ook bijna niet voor behandeld. ADHD komt onder allochtonen waarschijnlijk even vaak voor, maar het wordt waarschijnlijk minder goed herkend

  ff copy past gedaan van site:

  http://www.trimbos.nl/default1683.html

  in het buitenland is het dus vergelijk baar met het bekende : vroegahr was alles betahr en hadden we bijna geen mensen met ADHD. Kinderen waren druk en daar bleef het bij.
  Inderdaad zie je kinderen met ADHD vroeger niet terug op het reguliere onderwijs aangezien ze hier niet op toe werden gelaten.
  Deze kwmaen volgens mij op de LZK of MLKscholen. De windroos vroeger volgensmij?

 64. Bij mij op het werk zijn niet zo gek veel buitenlandse kinderen. Maar relatief gezien zie ik geen verschil in het aantal ADHD’ers bij autochtone en allochtone kinderen. Nu zit er een rasechte ADHDco bij ons op school, ergens uit Afrika. Hij is wel zo’n beetje grootste stuiterkonijn wat ik heb meegemaakt 😀 (machtig aardig kereltje maar zo gru-we-lijk beweeglijk en druk).

  Ik sluit me aan bij het vermoeden van John.

 65. Maar volgens mij gaat het helemaal niet over wel of niet ADHD hebben. ghehe heeft gewoon aangegeven, dat we hier op het weblog misschien niet te snel voorbij moeten gaan aan allerlei dieperliggende oorzaken die kunnen verklaren waaróm deze daders hun daden begaan. Zo is ergens ADHD ter sprake gekomen.

 66. Het maakt dan wel weer uit voor de “kosten van Geert, per allochtoon”. Trouwens wat heeft het importeren van Geert’s vrouw gekost? Of gaat het alleen over moslimlanden?

Reacties zijn gesloten.