Zwolle start met verzamelen van kunststof

Zwolle – Maandagmiddag nam wethouder Van Dooremolen de eerste van totaal 57 verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen in gebruik bij het winkelcentrum aan de de Forelkolk in Zwolle Zuid.

24-08-2009_kunststof_containers_forelkolk_6.jpg 

Alle inwoners van de gemeente Zwolle kunnen vanaf dit moment gratis hun kunststof verpakkingen gescheiden inleveren via verzamelcontainers voor kunststof die nog deze maand op tientallen plekken in de stad staan. ROVA plaatst in augustus 57 verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen. De containers worden neergezet op plaatsen waar momenteel vaak al verzamelcontainers staan voor glas, papier en textiel. Daarnaast kunnen inwoners van Zwolle met kunststof verpakkingsafval gratis terecht bij het afvalbrengstation van ROVA. Op http://www.rova.nl/ kan men zien waar de containers staan.

 

24-08-2009_kunststof_containers_forelkolk_3.jpg
 

24-08-2009_kunststof_containers_forelkolk_4.jpg

 

24-08-2009_kunststof_containers_forelkolk_2.jpg

De gemeente Zwolle heeft gekozen voor een inzameling via bovengrondse verzamelcontainers omdat deze mogelijkheid geen extra kosten met zich meebrengt voor de inwoners en goed uitvoerbaar is. Huishoudens krijgen dus geen extra bak bij hun huis. Volgend jaar werkt de gemeente overigens mee aan een proef om te kijken of plastic van huishoudens ook op andere manieren dan via centrale inzamelpunten kan worden ingezameld.

24-08-2009_kunststof_containers_forelkolk_1.jpg

De gescheiden inzameling van plastic verpakkingen is goed voor het milieu. Het ingezamelde plastic wordt gerecycled tot grondstof voor bijvoorbeeld nieuw verpakkingsmateriaal, fleecetruien, behuizing van gsm’s, computerapparatuur en speelgoed. Recycling zorgt er daarnaast ook voor dat er minder plastic in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. De kosten voor de gescheiden inzameling worden opgebracht door de verpakkingsindustrie.  Men betaalt dus niet extra voor de gescheiden inzameling. Het heeft juist als voordeel dat er straks minder verpakkingsafval in de restafvalcontainer zit, waardoor er minder restafval afgevoerd hoeft te worden.Burgers die meer willen weten over de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen kunnen terecht op de milieuwebsite van de gemeente Zwolle, http://www.afvalzwolle.nl/, de website van ROVA http://www.rova.nl/ of http://www.plasticheroes.nl/. Hier staat onder andere informatie over de verpakkingen die wel of niet als kunststof afval aangeboden mogen worden. Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met het Telefonisch Service Centrum (TSC) van de gemeente Zwolle, telefoonnummer 14038, of de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77 of via klantenservice@rova.nl.   

24-08-2009_kunststof_containers_forelkolk_5.jpg
 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Zwolle start met verzamelen van kunststof”

  1. daar is hij weer, onze fotogenieke duitser. net een stuk over hem gelezen in de stentor. graag voorop lopen met carnaval en veel lachen is zijn motto, die schwarzwalders kunnen hun lol op

  2. kreeg een hele grote envelop met wel 1 a 4tje en een foldertje er in
    In Dalfsen kregen ze in diezelfde envelop ook 1 a 4tje en een foldertje +5 plastick zakken om het plastick afval in te doen waarom niet in Zwolle?

  3. @ Dineke

    Idd. Op een na had ik alle 6 containers (;D) in mijn schuur staan. Uiteraard is die ene slachtoffer geworden van kleine criminalitiet.

    Moest ik een nieuwe uit eigen zak betalen. Na enkele faxen, emails, telefoons tot aan de directie aan toe, werd ik uiteindelijk in mijn gelijk gesteld!

    Wat mag je redelijk en billijk van de zwolsche burger vragen ….

  4. Dineke zegt:

    waar laat je het als je niet zo groot behuisd bent?

    Nou, volgens mij ben je er zelf bij dat je de troep elke keer zodra het je wat veel in huis wordt, gewoon even meeneemt naar de container wanneer je toch al boodschappen doet…

    Dat is denk ik ook het grote probleem van de Zwollenaren en niet alleen van hen: we willen allemaal een goed milieu om in te leven, maar we willen er vooral allemaal niks zelf aan hoeven doen… Zo werkt het dus niet, mensen! Kom uit die luie stoel en zorg ervoor dat ons nageslacht ook leuk kan leven, net zoals wij, of misschien zelfs beter dan wij!

  5. @ Marianne: ik ben hartstikke VOOR gescheiden inzameling en vind ook dat je daar best moeite voor mag doen.
    Maar ik vind het wel een punt dat ik zoveel verschillende bakken in m’n niet al te grote huis/tuin moet zetten.
    Ik heb een:
    – grijze container
    – groene container
    – blauwe (papier-)container
    – chemobak
    – luiercontainer (voor de luierrecycling)
    – doos met glas (voor de glasbak)
    – doos met statiegeldflessen

    En nu moet ik dus nog weer een bak maken voor m’n plastic afval…
    Wat dat meenemen naar het winkelcentrum betreft ben ik bang dat mensen dan ipv de fiets maar de auto pakken om het afval mee te nemen…

  6. Bovendien is er geen grotere waslijst van wat wel mag en wat niet mag dan bij de plastic inzameling! Ik heb sterk mijn twijfels of dit wel goed gaat! Volgens mij wordt straks nagenoeg alles wat nu in de grijze container gemikt wordt in de plastic container gegooid.

    Overigens: gaan ze mijn grijze container weghalen? Wat houdt mij anders tegen om het merendeel in de grijze container te gooien en alleen datgene waarvan ik heeeeeel zeker ben dat het erin mag in de nieuwe container?

  7. totaal niet. hoe meer bakken hoe nonchalanter de mens wordt. bij de albert heijn staan er meer lege flessen naast de petflessen automaat danb dat er worden weggegooid.
    de chemokar hier in berkum rijdt geregld weg zonder ook maar een batterij te hebben geincasseerd!! maar het college houdt zich aardig in het zadel met deze onzin.

  8. Wat te doen met een plastic broodzak. Is eerlijk plastic maar er zit wel een prijskaartje op wat je er nooit goed af kan krijgen. (Hmm, met de schaar lukt het natuurlijk wel.)
    Het zou al mooi zijn als niemand meer zijn afval van zich af zo gooien en het dus niet meer hier terecht kan komen.

  9. Ik vind die lijst niet geheel duidelijk. Dat had ik in het andere bericht al aangegeven.
    Piepschuim mag er niet in. Duidelijk. Maar hoe zit het dan met plastic wegwerpbekertjes?

    Ik zou toch graag óók nog een lijstje met namen van gangbare kunststoffen willen zien en/of afkortingen die je ook vaak op verpakkingen terug kan vinden.

Reacties zijn gesloten.