Storm in Zwolle velt monumentale bomen

Foto van auteur

<?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

De storm die gisteren het hele land teisterde heeft ook in Zwolle schade aangericht. Er kwamen meer dan 600 meldingen binnen bij de brandweer die varieerden van afgevallen dakpannen, omgewaaide bomen en weggewaaide daken en gevels. Enige honderden reizigers waren gestrand op het station. Ondanks de overlast is burgemeester Henk Jan Meijer tevreden over de gang van zaken: “De hulpdiensten hebben snel en adequaat gereageerd en werkten goed samen. De opvang van de reizigers in de Hogeschool Windesheim was goed geregeld. Ik ben onder de indruk van alle daadkracht.”

Bomen aan de Hortensiastraat in Assendorp zijn uit voorzorg weggehaald. Door de afgelopen storm waren de bomen al ontwricht en waren de scheuren op de grond zichtbaar. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie. De bomen zijn tijdens de reconstructie van de Hortensiastraat afgelopen jaar zorgvuldig behandeld, maar nu moesten ze er toch aan geloven.

 

Op een aantal plaatsen in de stad is het aangezicht erg veranderd. Zo zijn er zowel aan de Badhuiswal als in de Emmastraat beeldbepalende bomen omgewaaid: platanen en kastanjes. De Zwolse parken zijn nog vol loshangende en losliggende takken en ook omgewaaide bomen. Wandelaars moeten daarom erg voorzichtig zijn. De afdeling Wijkzaken en de brandweer zijn vannacht tot 02.30 uur bezig geweest met het opruimen van bomen en takken. Vanochtend zijn deze werkzaamheden weer hervat. Daarnaast heeft de gemeente de hulp ingeroepen van vier aannemers. De verwachting is dat pas in de loop van de maand alles is opgeruimd en bomen zijn herplant.

 

Aan de Schuttevaerkade is gisteravond een deel van de dakbedekking en de afvoerpijpen van cv en mechanische ventilatiesystemen van het dak gewaaid. Die schade wordt vandaag hersteld.

11 gedachten over “Storm in Zwolle velt monumentale bomen”

 1. De storm is ook flink door het buitengebied Herfte geraast.
  Hierbij enkele foto’s.
  ==========
  Marianne, je bent vergeten de url van de foto tussen te plaatsen. Zorg ervoor dat de foto niet TE grooot is a.u.b.
  Weblog Zwolle

 2. Bij de kinderboerderij Groot Weezenland zijn 3 of 4 bomen omgewaaid. Deze zijn precies tussen de twee schuren neer gekomen. Helaas stond daar de koe in het gras en heeft hij dit met zijn leven moeten bekopen, snif…

 3. @ marieke -> “heeft hij dit met zijn leven moeten bekopen” -> dat schrijf je over deze koe. Wel een bijzondere koe dan … vroeger waren koeien vrouwelijk en gaven ze melk. Was het een nepkoe daar bij de kinderboerderij … of bedoel je met ‘Hij’ dat er nog een stier bovenop zat ? 😀

 4. Op de wipstrikkerallee (aan het eind, vlakbij urbana) is ook een kanjer van een boom ongevallen. Als je daar dichtbij komt zie je dat die boom van binnen HELEMAAL verrot en hol was. Aan de buitenkant zag je (als leek) niets. Toch niet een erg fijn gevoel .. er staat daar nog heel veel andere grote bomen … toch maar eens iets vaker naar boven kijken als het hard waait 😮

 5. @beuvbos: Als vrouw ben je natuurlijk geneigd om te gaan “happen” ;D
  Deze koe was van oorsprong een stiertje. In de ogen van ons 2 jarige peutertje is het een koe. Hele rituelen waren rondom de koe opgebouwd: elke vrijdagochtend eerst met de 2 jarige peuter naar de markt, fruit kopen, banaantje eten op de markt en de schil mee naar de kinderboerderij. De koe at altijd de schil met smaak op. Als we naar de kinderboerderij gingen, dan gingen we altijd naar “de koe”, niet naar de “kinderboerderij”. Vandaar dat het een “groot” verlies is.

 6. nu weet ik ook waarom hoge populieren soms gekapt worden ondanks dat ze goed zijn…. die zijn ook hol van binnen! Bij het houten bruggetje tussen de Tessel Schadestraat en Indische buurt ligt er 1 over het water nu.
  En de auto bij de flat die half naar beneden kwam in de Tessel Schadestraat en nu cabrio is… bleek van onze eigen secretaresse te zijn… oef… lijkt me niet fijn…

Reacties zijn gesloten.