Moordverdachte Aboes G. (55) zwijgt en blijft langer in cel na dodelijke schietpartij in Holtenbroek

De politie heeft de plaats delict bij de Glenn Millerflat afgezet. Rechts ligt een AED van de politie op de grond.
Foto: Peter Denekamp

Moordverdachte Aboes G. (55) zwijgt als het graf en blijft langer vastzitten in zijn cel. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een eerste openbare en tussentijdse zitting. De Zwollenaar schoot eind vorig jaar op klaarlichte dag Danny Nijland (38) dood voor de Glenn Millerflat aan de Palestrinalaan.

Justitie gaat er momenteel van uit dat G. alleen handelde. Op donderdag 21 december stapte hij in zijn auto en reed naar de flat in Holtenbroek. Hij zou daar gewacht hebben tot hij Nijland in het vizier kreeg.

Rond 15.15 uur schoot hij Nijland, volgens het OM, meerdere keren van dichtbij in het hart en de longen. Politieagenten die snel ter plaatse waren ondernamen een reanimatiepoging. De zwaargewonde Zwollenaar werd daarna met spoed overgebracht naar het Isala ziekenhuis. Daar bezweek hij aan zijn verwondingen.

Enkele uren later werd Aboes G., een voormalig lid van de inmiddels verboden motorclub No Surrender, aangehouden in Maarssen. Sinds zijn aanhouding beroept G. zich op zijn zwijgrecht. Justitie liet vandaag weten dat het politieonderzoek eind deze maand is afgerond.

Kruitsporen op handen en kleding
“In de auto van G. is een jas gevonden met kruitsporen en op zijn handen is kruit aangetroffen,” zei de officier van justitie. “Die sporen moeten nog worden vergeleken met de op het plaatsdelict gevonden kogelhulzen.” Het OM vond verder onderzoek naar de psyche van G. niet noodzakelijk.

De voorzitter van de meervoudige kamer wilde van Roel van Faassen, de advocaat van G., weten of zijn cliënt blijft zwijgen. “Daar kan ik geen uitspraken over doen,” was het korte antwoord van de raadsman. Ook Van Faassen zag geen noodzaak om verder onderzoek te doen naar de geestesvermogens van G.

De rechtbank oordeelde dat er wel een consult met een psycholoog en psychiater nodig is. “We weten niet zo veel over meneer, behalve dat hij het mentaal wat moeilijk heeft en daarom vandaag niet is verschenen,” stelde de voorzitter. “We willen toch iets meer over hem weten.”

G. blijft in voorlopige hechtenis tot de volgende tussentijdse zitting in juni.

Foto 1
De politie heeft de plaats delict bij de Glenn Millerflat afgezet. Rechts ligt een AED van de politie op de grond. - Foto: Peter Denekamp
De politie heeft de plaats delict bij de Glenn Millerflat afgezet. Rechts ligt een AED van de politie op de grond.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)