Lokale tv-serie voor laaggeletterden

Foto van auteur

‘Wie schrijft die blijft’. Zo heet de informatieve tv-serie voor laaggeletterden, die gisteren bij Omroep Zwolle van start ging. De lokale omroep heeft in opdracht van Landstede en deltaWonen een serie van acht programma’s samengesteld waarin op objectieve wijze problemen van laaggeletterden worden belicht, evenals oplossingen en een aanbeveling om een cursus te gaan volgen.

Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen verzorgt al jaren in een grote regio cursussen voor laaggeletterden. Landstede, woningcorporatie deltaWonen en de Gemeente Zwolle hebben de handen ineen geslagen om autochtone laaggeletterden informatie te geven over hoe zij de problemen die samenhangen met laaggeletterdheid kunnen oplossen. Omdat tv een goed medium is om deze doelgroep te bereiken, is Omroep Zwolle opdracht gegeven om een achtdelige tv-serie te maken rondom deze thematiek. De afleveringen hebben als onderwerp: ziekenhuis, boodschappen doen, wonen, lezen, vrije tijd, reizen en openbaar vervoer en werk zoeken.

Laaggeletterdheid

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Deze mensen kunnen worden aangeduid als laaggeletterd. Laaggeletterdheid komt voor bij allochtonen en autochtonen, bij jonge en oude mensen, bij mannen en vrouwen en bij werkenden en niet-werkenden. Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen onvoldoende lezen en schrijven -en vaak ook rekenen- om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze informatiemaatschappij. Ze hebben moeite om hun eigen doelen te realiseren en kunnen zichzelf niet zelfstandig verder ontwikkelen. Omdat het probleem nauwelijks publiekelijk wordt besproken, denken veel mensen dat zij de enigen zijn met het probleem. Dit werkt gevoelens van schaamte in de hand. Hierdoor verbergen velen deze achterstand en wordt het probleem in stand gehouden.

Laaggeletterdheid is voor mensen in hun persoonlijk leven een groot drama, maar ook voor de samenleving. Uit het onderzoek blijkt dat het Nederland jaarlijks 537 miljoen euro kost op het gebied van uitkeringen, in de gezondheidszorg en op het terrein van politie en justitie. Verder is gebleken dat de vaardigheden die mensen moeten hebben om te kunnen functioneren in onze kenniseconomie alleen maar zijn toegenomen. Ook blijkt uit onderzoek dat het investeren van bedrijven in het ontwikkelen van laaggeletterd personeel ten goede komt aan onder meer productie, kwaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel en motivatie.

Uitzenddata

De eerste aflevering van ‘Wie schrijft die blijft’ was gisteren (woensdag 24 januari) uitgezonden om 14.00 en om 17.00 uur.. Daarna wordt dezelfde aflevering op dezelfde tijdstippen herhaald op de vrijdag. De volgende afleveringen vinden de weken daarop op dezelfde tijdstippen plaats. De bekende volkszanger Harm Wolters roept de doelgroep in een promo op om de serie te bekijken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)