RTV Focus pakt tonnen aan subsidie, maar vindt radio en tv maken te duur en betaalt rekeningen niet

|   Laatste wijziging

Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

De in opspraak geraakte lokale omroep RTV Focus probeert een faillissement af te wenden door betalingsregelingen te treffen met schuldeisers. Ook moeten ze binnen vier maanden zorgen dat ze een goed functionerende programmaraad hebben. Als dat niet gebeurt, trekt het Commissariaat voor de Media de licentie van de omroep in. Dat bleek donderdag uit een brief van wethouder Monique Schuttenbeld aan de Zwolse gemeenteraad. 

Verder werd duidelijk dat de omroep geen accountantsverklaringen heeft over 2021 en 2022 terwijl ze in die jaren subsidie ontvingen van de gemeente. De omroep gaf jarenlang geen gehoor aan vorderingen van het commissariaat en de gemeente om de financiële stukken aan te leveren. Begin dit jaar zette de wethouder de omroep het mes op de keel door te dreigen met een handhavingsverzoek bij de toezichthouder. De omroep beloofde toen beterschap door te komen met een verbeterplan en de gevraagde financiële stukken.

Loze kreten
Uit de brief van de wethouder blijkt dat de aangeleverde financiële stukken niet compleet zijn. Ook nadat de omroep maanden later extra gegevens aandroeg, kon de gemeente er geen goedkeuring aan geven. Daarnaast is er nog weinig van het verbeterplan terechtgekomen.

Zo beloofde RTV Focus een kwartiermaker van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) in te schakelen en scholing te gaan volgen bij de NLPO. Vandaag werd duidelijk dat het loze kreten waren, de omroep is helemaal geen lid van de NLPO.

Een wettelijke eis die aan iedere lokale omroep wordt gesteld is het hebben van een programmabeleidbepalend orgaan (PBO). Ruim vier jaar geleden presenteerde RTV Focus haar beleidsplan aan de Zwolse gemeenteraad. In het document stonden de namen met foto’s van de elf leden van het PBO. Nadat de omroep in opspraak raakte vanwege grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer onthulde RTV Oost dat het PBO van Focus niet bestond.

Erkenning intrekken
De wethouder laat in haar brief weten dat er momenteel nog steeds geen sprake is van een representatief PBO. RTV Focus krijgt van haar tot 13 november de tijd om te zorgen voor een goed functionerend PBO. De gemeenteraad moet dan toetsen of de samenstelling van het orgaan voldoet aan alle eisen. Als de omroep niet op tijd een PBO presenteert trekt het Commissariaat de erkenning van de lokale omroep in.

Tot begin dit jaar ontving RTV Focus ruim 176.000 euro aan subsidie van de gemeente Zwolle. De omroep had echter geen geld om een verplichte accountsverklaring te laten opstellen over de boekjaren 2021 en 2022. De gemeente Zwolle heeft nu besloten om in gesprek te gaan met een onafhankelijk accountantskantoor om deze alsnog te laten opstellen, echter op kosten van Zwolse belastingbetalers.

Tv-uitzendingen gestaakt
Door het ‘gebrek aan geld’ betaalde de omroep ook geen huur voor haar onderkomen in de Stadkamer en betaalde de facturen niet van een persbureau. De omroep zakte in april nog verder door het ijs en staakte de tv-uitzendingen omdat deze te duur zouden zijn. Al eerder werd duidelijk dat de omroep geen radioprogramma’s meer kon uitzenden via DAB+ vanwege betalingsproblemen. 

De omroep beloofde eerder dit jaar om de bestuursfuncties te herschikken. Op dat moment bestond het bestuur van de stichting uit voorzitter Paul Oosterbaan en secretaris Christine Spinder. De beide oprichters van Focus zijn ook leidinggevende en hoofdredacteur van RTV Focus.

Nieuwe problemen
In de nieuwe samenstelling is Spinder naast secretaris ook penningmeester geworden. Volgens de wethouder is er nu wel sprake van een betere administratie, maar daardoor kwamen er nieuwe problemen aan het licht. Zo is er sprake van veel schulden en dat is volgens de wethouder te wijten aan het wanbeleid bij de omroep in het verleden.

Vanaf 2025 komt er sowieso een einde aan de lokale omroepen, deze moeten dan opgaan in streekomroepen. De gemeente heeft een externe adviseur ingehuurd om te helpen bij deze herinrichting. De lokale omroep moet dan samen met de lokale omroepen van Kampen, Hattem en Zwartewaterland opgaan in een streekomroep.

In het voorjaar lieten de lokale omroepen rondom Zwolle weten dat ze niet verder in zee willen gaan met RTV Focus. De lokale omroep van Zwolle werd uit het samenwerkingsverband gezet.

Foto 1
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)