Straatrovers die 17-jarige overvielen in Dieze-Oost moeten achter de tralies

Archieffoto
Foto: Peter Denekamp

Drie straatrovers zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen. Het trio lokte eind vorig jaar een 17-jarige jongen in de val. Het slachtoffer kreeg klappen en een vuurwapen tegen zijn hoofd gezet. De drie overvallers gingen er vervolgens vandoor met zijn geld en telefoon.

Sam C. (21) uit Zwolle werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Zijn plaatsgenoot Rune V. (19) kreeg 15 maanden jeugddetentie opgelegd, daarvan zijn 5 maanden voorwaardelijk. Youri V. (19) uit Duitsland moet 5 maanden de gevangenis in, daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden. Het trio moet 5000 euro smartengeld betalen aan het slachtoffer. De straffen vallen iets lager uit dan door het Openbaar Ministerie geëist.

Het jonge slachtoffer reageerde op een mooie aanbieding van vuurwerk. Op 16 december maakte Rune V. uit Zwolle een afspraak met hem bij een flat aan de Anthonie Heinsiusstraat. Daar werd de jongen opgewacht door de drie overvallers. Rune V. sloeg de jongen tegen de grond. Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat hij daarna een pistool tegen zijn hoofd kreeg gezet. Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, ontkende het trio dit, volgens hen was het wapen kortstondig getoond.

Ongelofelijke rotstreek
Rune V. gaf toe dat het wapen van hem was. Hij had het aangeschaft omdat hij zich zorgen maakt om zijn eigen veiligheid door de oorlog in Oekraïne. Youri V. maakte duidelijk dat hij slechts toeschouwer was van de overval. Dit tot grote ergernis van de voorzitter van de meervoudige kamer.

“Probeer je er onderuit te komen? Je stond er wel bij, je hebt niet gezegd tegen je vrienden dat ze moesten stoppen en niets gedaan om het te voorkomen,” zei de rechter fel. “Het is een ongelofelijke rotstreek toch? Iemand van jullie leeftijd wordt in de val gelokt en beroofd op een plek waar niemand iets kan zien!”

Sam C. werd eind november 2023 veroordeeld voor mishandeling. Hij kreeg een taakstraf van 160 uur opgelegd, waarvan 100 uur voorwaardelijk. Twee weken na de uitspraak begon zijn proeftijd te lopen. “Acht dagen later pleegt hij een overval,” concludeerde de officier van justitie. “Zijn proeftijd was nog niet koud ingegaan!”

Foto 1
Archieffoto - Foto: Peter Denekamp
Archieffoto
Foto: Peter Denekamp