College en raad gaan voorlezen

Foto van auteur

Met het Voorleesontbijt op basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven start op dinsdagochtend 30 januari 2007 de landelijke campagne De Nationale Voorleesdagen. Twaalf dagen lang is het feest in bibliotheek en boekhandel, want van 30 januari t/m 10 februari staat het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar centraal. Ook Gemeente Zwolle vindt het voorlezen aan jonge kinderen belangrijk. College en raadsleden uit Zwolle zullen op dinsdagochtend 30 januari 2007 massaal gaan voorlezen uit het prentenboek Kleine Kangoeroe van Guido van Genechten.

Het inmiddels populaire Nationale Voorleesontbijt is al enkele jaren het startschot voor De Nationale Voorleesdagen. Door het hele land vinden Voorleesontbijten plaats waar bekende Nederlanders én plaatselijke bekendheden zoals de burgemeester voorlezen uit Het Prentenboek van het jaar aan jonge kinderen. Ook in Zwolle zullen op dinsdagochtend 30 januari de burgemeester, de wethouders en raadsleden voorlezen uit het prentenboek Kleine Kangoeroe. In totaal zullen 26 peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Zwolle een voorleesontbijt organiseren. Het prentenboek is een cadeautje van de gemeente Zwolle.

Boeken zijn ook voor de jongste kinderen van groot belang. Niets is zo leerzaam en prikkelt zo de fantasie als voorgelezen worden. Kinderen leren spelenderwijs hoe de wereld er uit ziet. Bovendien is het goed voor hun taalontwikkeling en hun concentratievermogen. Maar op de eerste plaats is voorlezen gewoon erg knus en gezellig. Omgaan met boeken moet je leren. De hulp van volwassenen is hierbij onmisbaar. Léren lezen gebeurt meestal op school, maar het houden van en plezier krijgen in boeken kan thuis het beste gestimuleerd worden.

Alle kinderen tot 6 jaar die in de periode van 30 januari t/m10 februari lid worden van de bibliotheek ontvangen het schattige vingerpopje Kleine Kangoeroe (zolang de voorraad strekt). Het lidmaatschap van de bibliotheek is voor kinderen t/m 15 jaar gratis. Iedereen is van harte welkom in de bibliotheek om te ontdekken hoeveel moois de bibliotheek jonge kinderen heeft te bieden.