Opening expositie over Carolus Clusius

Foto van auteur

Zwolle – Dit jaar viert het Carolus Clusius College het 90-jarig bestaan van de school op zaterdag 21 november 2009. Tevens herdenkt het CCC dat het dit jaar ook het 400-ste sterfjaar  van de naamgever van de school is met een expositie in Doepark De Nooterhof.

ccc_expo.jpg 
Mark Westenberg (college van bestuur Landstede) feliciteert de winnaars van de tulpenbollen ontwerpwedstrijd…

Leerlingen van het VMBO hebben meegedaan aan een tulpenbollen ontwerpwedstrijd die door de school was georganiseerd. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens de feestelijke opening van de expositie en mochten de eerste bollen in de grond poten waar in het voorjaar hun ontwerpen zichtbaar zullen worden. G2A, een gymnasiumklas  van het CCC, heeft een project gemaakt over Carolus Clusius. De leerlingen hebben thema’s uit Clusius’ tijd vergeleken met hoe de wereldschool nu omgaat met o.a. talen, netwerken, biologie, godsdienst, onderzoek en reizen. Zij hebben o.a. een bezoek gebracht aan de archieven van het Historisch Centrum Overijssel en correspondeerden met Clusius onderzoekers in Leiden, Spanje, Italië  en Duitsland. De uitkomst van het onderzoek van de leerlingen heeft geresulteerd in  een film, website en een expositie.
De expositie is tot en met de kerstvakantie tijdens openingstijden van het Earthship in De Nooterhof te bezichtigen. Voor meer informatie over het project en de reünie van Het Carolus Clusius College kunt u kijken op website www.carolusclusiuscollege.nl.
Carolus Clusius (1526-1609) werd geboren in Arras, wat nu in Frankrijk  ligt, maar toen bij de Zuidelijke Nederlanden hoorde. Clusius was een breed georiënteerd geleerde met een universele geest. Hij blonk uit in 8 talen en in ‘B-wetenschappen’, en dan vooral in biologie. De aardappel en de tulp zijn door hem geïntroduceerd in de Lage Landen. Carolus Clusius werkte onder meer als hoogleraar aan de Leidse universiteit en was ook directeur van de Hortus Botanicus. Om die reden draagt een van de tuinen van de Hortus in die stad nog steeds zijn naam. Hij was de auteur van vele innovatieve en internationaal beroemde botanische publicaties en daarnaast de centrale figuur in een uitgebreid Europees netwerk van uitwisselingen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)