Demonstratie tegen besluit over De Stad Als Theater

Foto van auteur

Op initiatief van de SP in Zwolle wordt maandagavond van 18.00 – 19.00 uur een protestdemonstratie voor het stadhuis aan de Grote Markt gehouden onder het motto ‘Geef De Stad Als Theater een eerlijke kans’. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk andere partijen te betrekken om een gezamenlijk protest te laten klinken.Er is grote onrust ontstaan onder de Zwollenaren over het besluit van het college van B&W om het festival De Stad Als Theater geen subsidie meer te verstrekken. De afgelopen weken klommen tientallen brievenschrijvers in de pen en lieten hun onvrede via krant en media horen. Ook de politiek ontving diverse reacties op het besluit. “Directe aanleiding voor het organiseren van de protestdemonstratie is het feit dat het college haar zin doordrukt zonder de gemeenteraad hierin te horen”, zegt de SP.

In de raad is afgesproken dat, na de uitkomsten van de behandeling van het bezwaarschrift van DSAT, in de commissie Welzijn de raadsbrief geagendeerd wordt over dit onderwerp. SP: “Maar blijkbaar vindt het college de mening van de volksvertegenwoordiging niet belangrijk genoeg om op te wachten. Zonder enig overleg drukken zij het besluit over stopzetting van het festival door. Hoogste tijd om de stem van het volk te laten horen.”

<?color><?param 03FF,0000,F4EF>SP: “Iedereen die De Stad Als Theater een warm hart toedraagt wordt opgeroepen om maandag vanaf 18.00 uur voor het stadhuis mee te doen aan de protestdemonstratie. Neem zoveel mogelijk spullen mee om lawaai te maken. <?/color><?color><?param 0C0A,0000,F4F2>Er zijn diverse sprekers, muziek en tamtam!”
<?/color>

18 gedachten over “Demonstratie tegen besluit over De Stad Als Theater”

 1. Het lijkt mij wel terecht dat de gemeente er geen subsidie meer aan geven wil. Ik heb het afgelopen jaar een aantal voorstellingen bezocht. Deze voorstellingen waren leuk maar deze voorstellingen kan ik prima bezoeken zonder Stad als Theater.

 2. We hebben al 30 miljoen betaald voor een theater waarom dan nog eens betalen voor zo’n festival, als het festival zo goed is kunnen ze het vast wel zonder de gemeentelijke bijdrage.

 3. Voor zover ik er inzicht in heb: de gemeente wil graag iets van vernieuwing zien in een cultureel programma. De gemeente wil ook dat haar geld goed besteedt wordt, en zo staat het geld klaar voor elke organisatie die hier op cultureel terrein iets innoverends, experimenteels etc. wil gaan organiseren. Ook is dit al enige jaren aan De Stad als Theater meegegeven, maar die hebben dus gekozen daar niet erg veel mee te doen. Er gaat gigantisch veel van het budget zitten in alleen het buitenconcert, en de kruimels blijven dan over voor het grote gebeuren. (ik chargeer hier natuurlijk een beetje) Ik kan me daarom ook wel voorstellen dat de gemeente een keer zegt: tot hier, en niet verder, het geld kan beter worden benut. Wat niet wegneemt dat het jammer is dat De stad als Theater daarmee ophoudt te bestaan.

  Groet van Q106

 4. Wat ik een schande vind is dat de SP hiervoor gaat demonstreren, terwijl deze partij het nieuwe voetbalstadion tot in den treure heeft tegengewerkt. Toevalligerwijs zijn in Zwolle veel kunstenaars aangesloten bij de SP, en heeft Margriet Twisterling zelf nogal veel kunstenaarsvriendjes. Conclusie: de SP in Zwolle is elitair en komt alleen maar op voor eigen belangen. Niets voor het gewone volk.

 5. @ Joop
  Vertel jij dan maar eens wat er dan precies door de gemeente aan FC Zwolle is betaald de afgelopen 15 jaar. Inderdaad, NIETS. Wie verzint dit soort verhalen toch steeds? Het klopt namelijk gewoon niet. Wat wel klopt is dat het evenement Stad als Theater (1x per jaar gehouden) IEDER JAAR een bijdrage van ruim een 100.000 euro kreeg van de gemeente. En dat voor pak ‘em beet 50.000 bezoekers, die ook nog moeten betalen voor de meeste optredens, en waarvan tweederde niet eens uit Zwolle komt.

  Ik ben op zichzelf helemaal niet tegen subsidie aan De Stad als Theater, maar ik word echt pissig van die figuren als Margriet Twisterling en Joop die keer op keer FC Zwolle door het slijk halen en schermen met niet bestaande gemeentelijke bijdragen aan deze club, maar nota bene gaan demonstreren voor 120.000 euro aan gemeentelijke subsidie die naar een elitair evenement voor ‘kultureel verantwoorde insiders’ zouden moeten.

  Was de SP er niet juist voor de ‘gewone’ man en vrouw? Nee dus. In ieder geval niet de Zwolse SP.

 6. Waarom halen jullie altijd zaken door elkaar in de hoop er een non-discussie van te maken.
  Een gemeentebestuur heeft met duizenden dingen tegelijk van doen.

  En als er een festival getorpedeerd wordt, ertegen gedemonstreerd mag worden, wat toch een grondrecht is in Nederland.
  Waarom dan weer beginnen over dat **** voetbalstadion, waar we overigens met zijn allen tegen hebben gestemd in het referendum, en er toch komt.

  En ja, kunst is ook oorlog, net als voetbal.
  Als je niet knokt voor het voortbestaan van (openbare) kunstuitingen kan het weleens heel erg saai worden in de stad.

 7. @ ikke
  Waarom erover beginnen? Omdat de SP Zwolle hiermee laat zien een hypocriete en elitaire partij te zijn voor eigenbelang in plaats van het volk. En dit terwijl de SP er toch altijd zo prat op gaat het voor de gewone man/vrouw op te nemen.

  En ook jij maakt weer een bijzonder domme opmerking, want met het referendum werd niet tegen het stadion gestemd, maar tegen de grote gokhal die erbij zou komen. ?ls je dan toch de behoefte voelt om tegen FC Zwolle of het stadion te ageren, zorg er dan minimaal voor dat je de feiten kent in plaats van in al je onwetendheid klakkeloos mee te kwetteren met die rooie ***vogel van de SP. Gatver!

 8. Haaa Sjoert, ben je nou zo stom of doe je nou zo stom. Buiten voetbal is er meer hoor en de SP wil de gewone mens zooo graag de gelegenheid geven ook eens van cultuur te genieten. In jouw ogen is kunst en cultuur dus duidelijk niet aan de gewone man/vrouw besteed. Over elitair gesproken..

 9. @ sjoert laat me niet lachen dat er geen geld naar fc of naar pec is gegaan want de gemeente zwolle heeft wel degelijk in 25 a 30 jaar geld in de club gestoken .ik ben zeer blij dat er een nieuw stadion komt dan kunnen de dames ook is fatsoenlijk naar het toilet .en nee ik ben totaal geen twisterling fan dus wil je mij daar niet mee associeren aub .ik ga ook naar de fc maar ook naar het theater en kijk niet door die eenzijdige bril zoals jij doet .

 10. Alles uit de kast voor â??˽de Stad als Theaterâ????

  Maandagavond begint om 18.00 uur een protestdemonstratie op het Grote Kerkplein voor het stadhuis onder het motto â??˽Geef de Stad als Theater een eerlijke kans!â????. De steunbetuiging is een initiatief van de SP en kreeg de afgelopen dagen de medewerking toegezegd van diverse Zwolse organisaties en personen. De deelnemers hopen erop dat veel inwoners van Zwolle mee zullen demonstreren en deze kans zullen aangrijpen om te laten zien ?©n horen dat zij het festival â??˽de Stad als Theaterâ???? graag willen behouden.

  De beslissing om de subsidie voor het culturele evenement stop te zetten werd afgelopen dinsdag genomen door het college van B&W. De gemeenteraad is de enige die dit besluit nog kan terugdraaien. Tot op heden is er echter nog geen debat in de raad gevoerd over het onderwerp, maar de tijd dringt als het festival dit jaar nog doorgang moet vinden.

  Door de toezeggingen van verschillende organisaties kan er een aardig programma worden aangeboden. Diverse sprekers zullen op het podium statements afgeven, waaronder politici, culturele organisaties en bezoekers van het festival.
  De voorlopige line-up:
  – Henk Janssen – voorzitter stichting De Stad Als Theater
  – D??zg??n Yildirim – fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten
  – Fieke van â????t Riet – voormalig fractievoorzitter PvdA
  – Rob en Marian de Reu – o.a. productieassistente van diverse theatergezelschappen w.o. Theater Transparant
  – Jan Popta â??⤽ namens de vrijwilligers van DSAT
  – William Dogger – raadslid Swollwacht
  – Wil Cornelissen – betrokken bekend Zwollenaar
  – Pim Trooster – curator beeldende kunst
  – Mark Spelbrink – namens de vrienden van het festival
  – Jan ter Schegget – fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten
  – Joris de Koning â??⤽ voorzitter SP
  Op het bordes voor het stadhuis aan het Grote Kerkplein worden een podium en mammoetparasollen opgesteld door de firma Korbelt. Hanze Catering biedt de betogers warme erwtensoep aan. De geluidsinstallatie en verlichting is in handen van RonAV Rentals. De muzikale begeleiding is in handen van de pop-rockformatie Martin Dale. Als visuele aankleding zullen er beelden worden vertoond van de successen van â??˽de Stad als Theaterâ???? van de afgelopen jaren.

  Deelnemers aan de protestactie krijgen gratis fakkels aangeboden. Verder zal er een â??˽klikoconcertâ???? worden gehouden (een â??˽klikoconcertâ???? is het bespelen van vuilcontainers door een groep mensen).

  Kortom: een heleboel tamtam tussen 18.00 en 19.00 uur voor het stadhuis in de binnenstad!

  Bron: SP Zwolle

 11. @ Joop
  Joop, als je goed zou hebben gelezen dan had je ook kunnen zien dat ook ik helemaal niet tegen subsidie aan Stad als Theater ben. Het gaat mij hier om twee dingen:
  1. De hypocriete SP in Zwolle
  2. Mensen die de hypocriete SP in Zwolle klakkeloos napraten zonder feitenkennis.

 12. Sjoert, wat is dan precies het eigenbelang van de SP waar jij op doelt? Bedoel je dat ze deze actie opzetten puur om stemmen te trekken? En waaruit blijkt dan dat ze dat eigenbelang voor het belang van het volk laten gaan? En wat heeft FC Zwolle precies te maken met de discussie over de stad als theater? Als de mensen (het volk) geniet(en) is het toch de moeite waard? De genieter heeft gelijk wat mij betreft, of je nu van sport, kunst of van een lekkere pot bier geniet.

 13. een excuusje is op zijn plaats: Sjoert toen ik in eerste instantie jouw reactie las, dacht ik “no sjoert, dat klopt niet”. Voordat ik het wist had ik al als afzender nonsjoert getypt. Best flauw dus.

Reacties zijn gesloten.