Aalscholvers in de mist

|   Laatste wijziging

Zwolle – De Aalscholvers op de foto zitten in de vijver de Dobbe in de Aa-landen in een steeds groter wordende groep. Aalscholvers zijn sociale dieren en zoeken meestal elkaars gezelschap op. Ze zijn ongeveer een meter lang en hebben een spanwijdte van wel 1,5 meter. Hun veren zijn waterdoorlatend zodat zij naar voedsel kunnen duiken. Na de jaren 60 van de vorige eeuw, waarin er flink op ze gejaagd werd, kregen zij de beschermde status omdat er nog maar 2 kolonies over waren. Inmiddels zijn dat er weer 25.

ap_weblogzwolle_15nov09.jpg

Omdat de vogel niet zo’n waterafstotende vetlaag op de veren heeft zit hij vaak met gespreide vleugels om in de wind of de zon zijn veren te laten drogen. Ze eten vis en amfibiën waarnaar ze duiken in zowel zoet, zout als brak water. Ze kunnen tot langer dan een minuut onder water blijven. Meestal overwinteren ze gewoon hier alleen bij extreem koude winters trekken ze naar het zuiden.

Ank Pot  www.bunnymom.web-log.nl  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Aalscholvers in de mist”

  1. Volgens mij mag hier en daar in Europa de beschermde status van deze vogels wel weer wat opgeruimd worden.

    Rivieren in Duitsland waar ik als jochie ging vissen zijn helemaal leeg. En dat komt niet door de vissers! Er wordt daar namelijk vrij strikt op toegezien dat mensen niet teveel vis meenemen. Nee, Aalscholvers vissen de hele boel leeg. En niemand mag er wat aan doen 🙁

    Vele Duitse rivieren liggen er nu bij zoals de mooie kabbelende riviertjes in België zoals in de Ardennen: mooie riviertjes, maar geen vis te bekennen!

Reacties zijn gesloten.