Gemeentelijk energiebedrijf keert terug in Zwolle

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

De gemeente Zwolle is begonnen met het oprichten van een nutsbedrijf voor stadsverwarming in Aa-landen en Holtenbroek. Het bedrijf waar de gemeente enig aandeelhouder van is, moet gaan zorgen dat huishoudens in een groot deel van de noordelijke wijken er warmpjes bijzitten.

In 2050 moet Nederland van het aardgas af. Het Zwolse nutsbedrijf maakt gebruik van de warmte die van nature diep in de aardbodem aanwezig is. “Met de oprichting van het Warmtebedrijf Zwolle houden we grip op de prijs en leveringszekerheid voor Zwollenaren,” zegt wethouder Arjen Spaans.

De gemeente richt binnenkort een BV op voor het nutsbedrijf. Daarna kan er een subsidie worden aangevraagd bij het Rijk voor de aanleg van het warmtenet in Holtenbroek. Eind dit jaar volgt een besluit over de wijze waarop het gemeentelijk energie bedrijf wordt bestuurd en gefinancierd.

Afgelopen jaren zijn er proefboringen gedaan op de hoek van de Urksteeg en de Peterkampweg om te onderzoeken of het mogelijk is om huizen en gebouwen in Holtenbroek en Aa-landen met aardwarmte te verwarmen.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)