Het weer: Stralend zonnig en bloedheet

Park de Wezenlanden
Foto: Peter Denekamp

Maandag verhit een brandende zon Zwolle. ’s Morgens vroeg is de temperatuur zo’n 15 graden en die stijgt ’s middags de pan uit. Tussen 31 en 35 graden Celsius staat dan op de buitenthermometers in de stad. Er is nauwelijks een wolkje te bekennen in de blauwe lucht boven de Zwolse Zomerkermis.

In de loop van de dag wordt het benauwder omdat de luchtvochtigheid toeneemt. Het KNMI heeft voor de zuidelijke provincies code geel afgegeven vanwege de broeierige hitte in de middag en avond. Zware lichamelijke inspanning zoals intensief sporten wordt afgeraden.

In een stad als Zwolle is de hitte boven de steen– en betonmassa meestal heftiger dan in het buitengebied. De zwakke tot matige oosten– tot zuidoostenwind biedt geen soelaas, want die lijkt op een föhn. In de avond en nacht blijft het kwik boven de 20 graden. De nachthemel is overwegend helder met nauwelijks wolken, zodat de condities gunstig zijn voor het bekijken van de Perseïden-meteorenzwerm.

Benauwde tropische hitte boven 30 graden hebben we ook dinsdag nog. Onweersbuien liggen op de loer, mogelijk ook zware exemplaren, maar het is nog volstrekt onduidelijk of en wanneer Zwolle ermee te maken krijgt. Sluierbewolking trekt over waar de zon doorheen schijnt. De wind is zwak en veranderlijk van richting.

Op woensdag lijkt vooral de vroege ochtend kans op buien te hebben. De stad koelt af, de buien bonjouren de hitte de stad uit. Een schappelijke middagtemperatuur rond 23 graden, vermoedelijk wel onder veel wolken.

Vanaf donderdag ligt Zwolle onder een licht wisselvallige westelijke aanvoer met normale augustus-temperaturen rond 24 graden.

Foto 1
Park de Wezenlanden - Foto: Peter Denekamp
Park de Wezenlanden
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)