Reservisten van de Koninklijke Landmacht hebben vrijdag op de Thorbeckegracht twee nooddammen gebouwd om Zwolle te beschermen tegen het wassende water in de stadsgracht. Dit keer hoefde niemand zich zorgen te maken, maar dat het bittere noodzaak kan worden is allesbehalve onrealistisch. Amper een jaar geleden steeg het waterpeil in de gracht zo snel dat het alle hens aan dek was bij gemeente Zwolle en dat kan zich opnieuw voordoen.
Militairen van de Koninklijke Landmacht bouwden op de Thorbeckegracht twee verschillende soorten nooddammen, beide met een lengte van 50 meter. De vorig jaar opgerichte hoogwaterbrigade van Rova voerde met zwaar materieel grote zandzakken, zogeheten big bags, aan. Met een kraan werden ze naast elkaar geplaatst.
Iets verderop bouwden de militairen een dijk van zand die met plasticfolie werd beschermd. Beide nooddammen zijn de hedendaagse varianten van de zandzakken die in het verleden het hoge water moesten keren. Die werden eind vorige eeuw, in 1998, voor het laatst gebruikt tijdens hoogwater in de stadsgracht.
Sindsdien is er nooit meer in de praktijk geoefend om de Zwolse binnenstad droog te houden. Het besef drong vorig jaar door toen rond de Kerst grote hoeveelheden regenwater vanuit Duitsland en Salland werden afgevoerd richting het IJsselmeer. Het water stroomt dan af via het Zwarte Water en passeert de laag gelegen oude binnenstad van Zwolle, die verder niet door dijken wordt beschermd.
Mark Heideveld is namens de gemeente verantwoordelijk voor de waterveiligheid in het stadscentrum. Vorig jaar was hij samen met zijn collega’s dagenlang in touw om te voorkomen dat Zwolle een natte Kerst zou vieren. Hij ging er toen van uit dat noodmaatregelen zoals dammen bouwen overbodig was, ondanks dat het grachtwater op het Groot Wezenland al de weg op stroomde. Iets verderop, nabij de Diezerpoortenbrug, kwam het water enkele uren over het randje.
Heideveld kreeg gelijk maar had al een plan B achter de hand. Hij ging om tafel met Rova en maakte afspraken dat de strooiploeg die normaal in de winter met vrachtwagens gladheid bestrijdt ingezet kan worden als hoogwaterbrigade. De tientallen leden van die Zwolse hoogwaterbrigade voerden gisteren de big bags en het zand aan.
Om van het aangevoerde zand nooddammen te bouwen, zijn handjes nodig en die werden tijdens de oefening geleverd door Defensie. Vijftien mannen en vrouwen van 10 Infanteriebataljon Bewaken & Beveiligen Korps Nationale Reserve (10 INFBAT BB KNR), een onderdeel van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, toverden de tonnen zand in enkele uren om tot een betrouwbare waterkering.
De reservisten van het bataljon zijn van alle markten thuis. Zo werden ze ingezet bij het Marengo strafproces waarin onder meer drugskopstuk Ridouan Taghi terechtstond en maakten ze twee jaar geleden de IJsselhallen in korte tijd klaar om gebruikt te worden voor de opvang van asielzoekers. Ervaring met hoogwater hebben ze ook, het bataljon werd ingezet bij de watersnood in Limburg.