Zwolle – Op woensdagavond 17 maart organiseert Natuur en Milieu Overijssel een provinciale informatiebijeenkomst in het Stadhuis van Zwolle over de mogelijkheden om als burger zelf energie op te wekken uit zon en wind. Tijdens deze avond komen verschillende voorbeelden aan bod hoe je met je buren, plaatsgenoten of gemeente voor je eigen duurzame energie kunt zorgen. Nu onze voorraden olie en gas opraken wordt het meer en meer belangrijk over te stappen naar onuitputtelijke energiebronnen als zon en wind. Goedkoper en duurzamer.
Een eigen energiebedrijf, zorgen voor je eigen energie? Het lijkt misschien science fiction, maar langzaam maar zeker laten verschillende initiatieven van wijkbewoners, bedrijven en gemeenten zien dat het kan. Tijdens de bijeenkomst ‘Duurzame energie’ vertellen drie initiatiefnemers hun verhaal. Hoe hebben ze het aangepakt? Welke problemen zijn ze tegen gekomen? Wat is er allemaal mogelijk? En natuurlijk krijgt u de ruimte al uw vragen te stellen. De informatiebijeenkomst is dé kans om meer te weten te komen over en inspiratie op te doen voor het zelf opwekken van energie. Iedereen van harte welkom.
De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen in Overijssel die belangstelling heeft voor het zelf opwekken van energie. Voor burgers, bestuurders, ambtenaren en bedrijven.
Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.
Wilt u de avond ‘Duurzame energie maak je zelf! bijwonen? Dan kunt u zich voor 8 maart aanmelden bij Natuur en Milieu Overijssel, telefoon (038) 4250960 of per e-mail: info@natuurmilieu.nl. Deelname is gratis. Het Stadhuis in Zwolle bevindt zich aan het Grote Kerkplein 15.
Lekker op tijd dit bericht.
Ik stel voor de wc’s niet meer op het riool aan te sluiten en allemaal een eigen tonnetje in de tuin of op balkon. Dan kunnen we ’s avonds tv kijken van onze eigen biogassen 😀
Strak plan, kun je altijd uitgewerkt (dat dan weer wel) naar het dichtsbijzijnde waterschap sturen. Bij de rioolaansluitingen begint het volgens mij in je plan.
Allemaal een Springfieldje in de achtertuin:
😮
betekend dit wellicht een vervroegd pensioen dick?
Waterschappen hebben zo’n veelzijdige en uitdagende taak, Verdieping. Het werk blijft wel, werk zat ook.
Ook zijn ze zeer innovatief, er zijn “in den lande” al allerlei experimenten met “nieuwe manieren van zuiveren van huishoudelijk afvalwater”.
Ze hebben een proef-plee voor gescheiden inzameling van urine…..eens volgepist. Ook, werkelijk waar, is er eens in gescheten door een gehandicapte man. Dat ding stond natuurlijk nooit op het riool aangesloten :):):) We hadden het er vandaag nog over; we hebben een collega die erg goed kan tekenen. Hij zou eigenlijk bovenstaande eens in een tekening moeten vatten voor het Personeelsblad 😀
Bert Visscher doet dit al jaren, en geloof me: Zijn accu raakt maar niet leeg !
Omzetten van zon- en windenergie is duur en levert weinig rendement op.
Een WKK installatie is effectiever.
Dat kan op aardgas draaien of op gratis zelfgemaakt biogas (bv. afvalhout).
meedoen in een windmolen coöperatie levert de meeste en kosten effectieve duurzame stroom.
Een gezin dat 3 tot 5000 EUR investeert in een eigen stukje windmolen in de buurt, heeft daarna ca 20 jaar gratis stroom.
Of een vast tarief van ca 10 cent bij een andere constructie.
Dat is heel wat anders dan die 22 cent pet kWh van de grote energiebedrijven. Die hun tarieven ook nog regelmatig verhogen.
Wat is de beste keus,
– nu het trarief vast zetten op 10 cent/kWh voor 20 jaar
– of 22 cent betalen en dat elk kaar wat hoger zien worden?
Een leuke en meteen kortzichtige uitleg.
We gaan het namelijk niet redden met windmolens!
Het kan op kleine schaal leuk bijdragen en dat is al erg optimistisch.
Welk gezin? In het gemiddelde rijtjeshuis? Dat wordt niks in dat tuintje..
Nu jij weer..
Elke inwoner kan meedoen, waar je woont maakt ook niet uit, want het gaat om een gezamelijk windpark ergens in de regio.
De essentie is dat je als inwoner van die regio lid wordt van die cooperatie.
En op die manier mede eigenaar wordt van het gezamenlijke windpark.
Omdat je dan eigenaar bent van een stukje windmolen, is ook de stroom die er uit komt, van jezelf. Dus hoef je geen BTW en Energie belasting af te dragen.
Dat regelt de cooperatie.
Moet je wel eerst lid worden. doe je mee?
Nu jij weer. Het is heel simpel.
Reacties zijn gesloten.