Pluim voor gemeentebestuur Zwolle

Zwolle – De Vereniging Vrienden van de stadskern Zwolle geeft jaarlijks een “Pluim” aan die persoon, instelling of onderneming, die blijkens verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle. De Pluim 2009 is toegekend aan het gemeentebestuur van Zwolle. Wethouder J. Cnossen nam woensdagmorgen de Pluim in ontvangst.

img_8409_copy.jpg

De relatie van het bestuur van de Vrienden met de gemeente Zwolle is namelijk een gecompliceerde. Strijd en samenwerken zijn de bij elkaar horende uitersten van die relatie. En dan niet omdat de Vrienden overal tegen zijn (wat critici nog wel eens willen beweren), maar omdat  de Vrienden vaak voor iets anders, in hun ogen, iets beters zijn. Toch zijn er ook in die relatie lichtpuntjes, letterlijk en figuurlijk. Na de restauratie van de Schoenkuipenbrug, een product van de Zwolse firma Wispelweij, ontbrak er nog iets om het helemaal af te maken: de oorspronkelijke vier gietijzeren bruglantaarns, destijds eveneens geproduceerd door de firma Wispelweij. Zowel de Vrienden van de stadkern als de werkgroep Industrieel Erfgoed van de Zwolse Historische Vereniging hebben er bij de gemeente op aangedrongen ook dat laatste deel van de restauratie mogelijk te maken. In Frankrijk werd een bedrijf gevonden dat in staat bleek de replica’s te kunnen gieten.

img_8396_copy.jpg

Op 16 november 2009 was het zover en konden de laatste moeren van de lantaarns worden aangetrokken: de Schoenkuipenbrug in oude luister hersteld, inclusief haar oude bruglantaarns! De Vrienden zien de toekenning van de Pluim 2009 aan de gemeente Zwolle vooral als een aanmoedigingsprijs.

img_8412_copy.jpg

De lampen, gebaseerd op een ontwerp van de firma Wispelweij, produceren niet voldoende licht ( in aantal lumen ) om te kunnen voldoen aan de eisen die gesteld zijn vanwege de verkeersveiligheid. Er staan daarom aan beide zijden van de brug elk nog een lamp.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Pluim voor gemeentebestuur Zwolle”

  1. Prima hoor, Vereniging Vrienden van de stadskern Zwolle, wat jullie zoal bereikt hebben. Maar om een zelfbedachte prijs uit te reiken aan de gemeente Zwolle, dat slaat alles!

  2. Aha, alle hardwerkende zielen krijgen van mij altijd een pluim. Er zouden sowieso meer pluimen moeten worden uitgereikt.

    En laten we ons idd eindelijk eens afvragen wat de definitie is van:

    Hardwerkend….

  3. We zijn hier niet in Limburg QM? En helaas is idd “bevlogenheid” niet voor iedereen weggelegd. Eens, je zou het in elk geval kunnen “proberen uit te stralen” 😮

  4. Als de gemeente zwolle nou slim is buiten ze dit metéén uit; voortaan op promotie materiaal erbij vertellen dat ze De Pluim in ontvangst hebben genomen… daarmee geef je andere gemeentes mooi het nakijken.

  5. Dit is een regelrechte schande!!!!
    Cnossen voor behoud van een unieke historische binnenstad?????? hij laat wel drie historisch belangrijke panden waarvan twee uit de middeleeuwen afbreken om een projectontwikkelaar daar de kans tegeven er iets hedendaags neer te zetten…hoe kunnen die Vrienden het verzinnen??:(

  6. Blijkbaar was het krijgen van de pluim een stimulans voor die lui hun doldwaze, nergens op slaande onroerend goed- plannen er doorheen te jagen>:( ze hebben geen enkel benul over de WAARDE van historische panden…al wat telt is geld geld geld, prestige en aanzien bij de vriendjes.:'(

  7. Dit is een regelrechte klap in het gezicht van de Stichting van Straaten die al jaren vecht voor het behoud van het van Straatenbankgbouw aan de Melkmarkt. Zo kunnen belangengroepen elkaar dus flink voor de voeten lopen,……. en wie lacht er nu het hardst?

Reacties zijn gesloten.