D66 wil bibliotheek zondag open

Zwolle – "Onze bibliotheek moet voortaan ook op zondag geopend zijn", zegt D66 zaterdag. In 80 procent van de 80 grootste gemeenten in Nederland is de bibliotheek momenteel op zondag gesloten. Dat geldt ook voor Zwolle. D66 lijsttrekker Hans de Vries: “De overheid moet de toegang tot kennis zo laagdrempelig mogelijk maken.

"Juist op zondag hebben mensen de tijd om te lezen, boeken te lenen en in te leveren. Er is geen enkele reden waarom mensen op zondag voor een dichte deur zouden moeten staan. Momenteel is het belangrijkste verzoek aan bibliotheken of ze vaker open kunnen zijn. Lezen stimuleert de jeugd zelf over zaken na te denken, en hier een onafhankelijke mening over te vormen. Bovendien is het een bijzonder gezonde manier van ontspanning.” Taalachterstand in NederlandBij vijftien procent van de Nederlandse scholieren, is de taalontwikkeling onder de maat. D66 denkt dat de verruiming van de openingstijden van bibliotheken dit kan veranderen. Hans de Vries: “De beste manier om taal te ontwikkelen is door er veel mee om te gaan. Lezen draagt bij aan het taalgevoel van jongeren, en hier hebben ze hun hele leven profijt van.

De één leest graag over geschiedenis, de andere liever een roman. In de bibliotheek kan iedereen iets vinden dat bij hem past.” Meer dan lezenBibliotheken zelf zien hun rol de laatste jaren sterk toenemen. Als centrum van cultuur, als centrum ter bevordering leesvaardigheid en als ontmoetingsplaats. Ook is de bibliotheek de plaats waar iedereen toegang heeft tot het internet, en ouderen ondersteund kunnen worden bij het gebruik van de nieuwe digitale mogelijkheden.   Niet bezuinigen op de bibliotheek

Niet bezuinigen op de bibliotheek
In 2010 wordt op veertig procent van de bibliotheken gekort door de gemeenten. Hans de Vries: “Onderwijs en het opdoen van kennis is zo belangrijk dat hierop niet bezuinigd mag worden. We zijn bereid hier extra in te investeren en op andere zaken te bezuinigen”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

30 gedachten over “D66 wil bibliotheek zondag open”

  1. wel ja, wat te denken van ’s nachts open??
    Ik vraag me af hoe je op zo’n idee komt? Ik kan me politiek interessantere onderwerpen voorstellen.

  2. Met wat voor’n onzin komen de partijen naar buiten? D66 bieb open op zondag en GL milieu vriendelijk tuinieren. Zo word je toch niet serieus genomen?

    Maarja zo is er ook ooit eens een partij voor de dieren gekomen. We draaien door hier!

  3. @ikke Jij zit fout! Wat heb ik er aan als de winkels open zijn zondag? Dan gaan wij meestal met de kids het bos in ofzo. Kerk bezoek doen we niet aan want dan moeten er weer mensen voor ons werken ( collecte preken ect)

    MAW douw me niet in een hok die suggereert

  4. Bericht door drama123, op 20 februari 2010 om 15:30
    ik ben voor het milieu-vriendelijk tuinieren in de bibliotheek op zondag

    Daarom heet je ook drama 😉 Er lopt tegwordig toch niemand meer met een zwaar gif zijn tuin te doen? Dat is ons al 8 jaar geledn geleerd en doorgevoerd ( kijk maar bij bestrijdingsmiddelen in de bouwmarkt/tuincentrum alles eco) Dus waar maakt GL zich over druk?

    Over die bieb: De motivatie: “Juist op zondag hebben mensen de tijd om te lezen, boeken te lenen en in te leveren.

    Tijd kun je bepalen en indelen daar is de zondag niet voor nodig. Kijk horeca moet natuurlijk wel te bereiken zijn op zondag dat dan wel weer 😉

  5. @dennis
    Ik denk dat Seakle best wel aanhangers in onze stad heeft, maar inderdaad meer in het C-vormige gebied rondom de stad.

    Per slot van rekening staat er een leerfabriek in onze stad die vernoemd is naar deze zwarte kous.

  6. Prima voorstel D66! Als mensen niet zo veel te doen hebben op zondag en de bieb is open, zal dat mensen trekken die anders misschien niet in de bieb komen (druk) en dan op zondag een tijdsbesteding hebben. klink misschien wat negatief ’tijdsbesteding’, maar je trekt er wel nieuwe bezoekers door (wat toch belangrijk is) en een deel van deze bezoekers zal ook lid worden etc.

  7. Gezellig, even los van de manier waarop je religieuze stromingen meent te moeten kwalificeren, je moet dan wel weten waarover je het hebt. Seakle Greijdanus heeft niets van doen met de SGP. Greijdanus is professor geweest aan de Theologische Hogeschool in Kampen. Een opleiding die predikanten opleidt voor de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Die kerk had vroeger bindingen met het GPV, dat nu is opgegaan in de ChristenUnie. Ik hoef je, hoop ik, niet uit te leggen welke verschillen er zijn tussen SGP en ChristenUnie.

  8. Nog even over de bieb open op Zwolle. Dat betekent of verhogen van de subsidie vanwege meer formatie of dicht op uren door de week. Mensen die niet op zondag naar de bieb willen, krijgen dan door de week minder mogelijkheden.
    Ik ga er van uit dat partijen die de bieb op zondag open willen, het er mee eens zijn, dat de bieb dan ook meer subsidie krijgt.
    Dat betekent op andere fronten nog meer bezuinigen.
    Ik ben benieuwd hoe D66 omgaat met de consequenties van hun voorstel.

  9. Nou ik heb liever dat de bibliotheek gewoon op de doordeweekse dagen (en oke, ook op zaterdag) geopend is… Waarom op maandag gesloten??? En waarom pas om 11 uur open??
    Laat de bieb zondags maar gesloten, maar die andere dagen moeten ze alle dagen open, vind ik!!:D

  10. @John
    De SGP is orthodox-gereformeerd. CU is reeds jaren geleden ontstaan uit RPF en GPV.

    Met meer subsidie voor de bieb heb ik geen enkel probleem. Vooral in mijn kinderjaren was ik een boekenwurm. Opening op zondag zou voor mij een zegen zijn en zal voor mij leiden tot een meer frequent bezoek aan de bieb.

  11. Ik ben zeker voor verruiming van de openingstijden EN (dus) voor meer subsidie, want de bibliotheek is m.i. een belangrijke voorziening EN voor een breed publiek.
    De verruiming hoeft niet per se op zondag plaats te vinden, want er zijn nog genoeg andere tijden waarop de bieb gesloten is. Op dit moment zijn bijv. de centrale bieb en vele wijkvestigingen de hele maandag gesloten. Ook zijn meerdere wijkvestigingen op zaterdagmiddag dicht; net als de zondag voor veel mensen een moment om naar de bieb te (kunnen) gaan.
    Ik gun mensen zeker hun zondagsrust en heb weinig op met de 24 uurs-economie, maar als mensen toch op zondag werken dan zou ik ze persoonlijk liever in de bieb zien werken dan in bijv. de Mc Donalds…
    Je zou ook kunnen kijken of je mensen kan vinden die op zondag (wat mij betreft alleen de middag) WILLEN werken. Ik wil wedden dat er genoeg studenten zijn die graag op zondag een paar uren in de bieb bijverdienen.

  12. beste D66 zorg eerst eens dat er in elke wijk een bieb komt die open is voor dat er een bieb op zondag open gaat, een wijk als Berkum moet het doen zonder bieb, de bieb in de AA-landen is op maandag dicht, zo weet ik er nog wel een paar, de verkiezingen komen er aan en op deze manier willen we stemmen winnen, de zondag wordt langzaam een doordeweeksedag>:(>:(ik zie het nut niet, net zo goed als al die koopzondagen, je kan het geld maar één keer uitgeven, dus wat op zondag wordt gekocht wordt door de week niet gekocht denk daar nu ook eens aan betse leden van de politieke partijen

  13. Prima voorstel om de bieb op zondag open te doen, waarom al dat commentaar hier. De winkels op zondag open is langzaam aan ook gewoon geworden, nu komt er wat anders bij en is er weer commentaar, wellicht is het even wennen.
    Het is zeker een goed vrijetijdsbesteding en zeker voor velen prettig als er tijd voor is in het weekend. Velen werken doordeweeks, dan moeten zaterdag de boodschappen al gedaan worden, dus dan schiet de bieb er bij in, dan zou dat op zondag kunnen.

    En mensen die er uit geloofsovertuiging tegen zijn, prima te respecteren, die gaan gewoon niet, zoals die ook niet gaan winkelen op zondag.

    Daarbij is de bibliotheek nu twee dagen achter elkaar gesloten, de zondag en maandag, vind ik persoonlijk altijd al erg lastig. Lees je op zaterdag een boek uit en kun je niks nieuws gaan halen de eerste twee dagen.

  14. Wat een goed idee!
    Toen ik in Zwolle kwam wonen, vond ik het erg raar dag de bibliotheken hier niet op zondag geopend zijn. Door de week, heb ik geen tijd, zaterdags worden de boodschappen gedaan en huishoudelijke klusjes, en de zondag wil ik graag uitrusten met een goed boek. Normaliter ging ik altijd naar de bibliotheek om een boek te lenen / lezen.

    Het wordt inderdaad tijd dat Zwolle wat minder gereformeerd gaat worden en meer toestaat op de zondag. Immers…. we zijn niet allen even christelijk. Wil je van de christelijke zondagrust genieten, dan doe je dat thuis, maar val anderen niet met je geloofskwesties lastig. Dat is iets voor in huiselijke kring.

    Mijn motte is dan ook: EEN OPEN EN MEER TOEGANKELIJKE BIBLIOTHEEK. DUS OOK OPEN OP ZONDAG!! 😀 😀 😀

  15. ps. in navolging op mijn vorige reactie:

    niet alleen ik ben een groot voorstander van opening van de bibliotheek op zondag, ook mijn gelovige 86-jarige grootouders zijn hier een groot voorstander van.

    dus ook voor hen: OPEN BIBLIOTHEKEN OP ZONDAG! :D:D:D

  16. @Sabie en pretpet, jullie hebben blijkbaar alleen op zondag tijd om naar de bib te gaan. Jullie zijm zo druk op de andere dagen.
    Waar vind je dan de tijd om te lezen?

  17. Leuk voorstel, met voors en tegens. Wat wil de bibliotheek eigenlijk? Stel nou dat niemand van de bibliotheek op zondag zou willen werken (ik heb nog geen reactie vanuit de bibliotheek gelezen / heeft D66 daarover met hun gesproken?). En voor diegenen die op zondag van de bibliotheek geen gebruik willen maken: doe dat dan ook niet, maar laat die mogelijkheid voor anderen open; m.a.w. bemoei je er niet mee.

  18. @ingrid: in de trein onderweg naar mn werk en zondags nieuwe boeken uitzoeken om te lezen.

    @drama123: het is niet enkel een idee van d66 om dit in Zwolle te realiseren. maar een idee om landelijk te introduceren: http://www.nu.nl/algemeen/2189613/d66-wil-bibliotheek-zondag-open.html op nu.nl:

    AMSTERDAM ?? D66 wil dat meer bibliotheken ook op zondag open zijn. ⤽In 80% van de 80 grootste gemeenten is de bibliotheek op zondag gesloten⤝, aldus partijleider Alexander Pechtold.

    ⤽In Assen, Hengelo, Zwolle, Hilversum en Breda kunnen mensen op zondag helemaal niet naar de bibliotheek.”
    “In gemeenten waar dat wel het geval is, is de zondag vaak een van de drukste dagen⤝, zegt de sociaal-liberaal die wijst op de educatieve rol die de bibliotheek kan vervullen.

    ⤽Zondagsopening van bibliotheken kan ook de taalontwikkeling van jongeren stimuleren. Momenteel kampt 15% van de Nederlandse scholieren met een taalachterstand.⤝
    Ouderen
    Ook wijst Pechtold op het belang voor ouderen. ⤽De bibliotheek kan ouderen ondersteunen bij het gebruik van nieuwe digitale mogelijkheden.⤝
    In Nederland zijn vier miljoen mensen lid van een bibliotheek. Volgens de partij leeft er onder het bibliotheek publiek een sterke behoefte aan de zondagsopening.
    Vrije tijd
    ⤽Klanten van bibliotheken geven in onderzoeken aan dat een van hun belangrijkste wensen is dat de bibliotheek open is wanneer het hen uitkomt. De zondag is nog altijd de dag dat mensen relatief de meeste vrije tijd hebben⤝, benadrukt Pechtold.
    De D66-leider maakt zich geen zorgen over de verstoring van de zondagsrust. ⤽De zondag is bij uitstek geschikt voor verdieping. Sommige mensen willen op zondag naar de kerk, anderen naar de voetbalvereniging of de winkel en weer anderen naar de bibliotheek. Dat kan allemaal prima naast elkaar.⤝

    Ik zeg: het liefst vandaag nog de bibliotheek open doen. Al is het enkel maar de centrum-locatie. 😀

  19. @pretpet, begrijp me goed, heb niets tegen zondagopening van de bieb, vroeg me alleen af als je al te druk bent om een boek te halen, wanneer lees je hem dan, maar dat heb je uitgelegd. Ben alleeen bang dat in het kader van de bezuinigingen die er toch aan gaan komen, dat de bieb dan op andere uren dicht gaat. En ik ben inderdaad ook benieuwd wat het prsoneel er van vind.

  20. Ik vind de bieb een soort ‘rustige’ plek, voor studie en ontspanning, die op een bepaalde manier wel bij de zondag past. Tussen helemaal niet open op zondag en helemaal open op zondag, zijn ook nog tussenoplossingen als ’s middags een paar uurtjes.
    Ik zou het wel heel vervelend vinden als het bestaande personeel gedwongen zou worden op zondag te werken. Maar zoals ik al eerder schreef denk ik dat er genoeg studenten zullen zijn die op zondag als bijbaan in de bieb willen werken.

Reacties zijn gesloten.