GroenLinks pleit voor cursus duurzaam tuinieren

Zwolle – Binnenkort begint het voorjaar, tijd voor de tuin. Geinspireerd door de provincie Utrecht en enkele gemeenten in die provincie doet GroenLinks aan het college de suggestie om in Zwolle een cursus duurzaam tuinieren te organiseren.

Duurzaam tuinieren is een goedkope en leuke manier om de kwaliteit van het grondwater te waarborgen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen vervuilt het grondwater. Hoe meer bestrijdingsmiddelen mensen in hun tuin gebruiken, hoe meer kosten er gemaakt moeten worden om het grondwater te reinigen. Behalve duur is dit ook slecht voor het milieu. Door duurzaam te tuinieren is het op een milieuvriendelijke manier mogelijk om bijvoorbeeld mos in de tuin te vermijden, plantenziektes te voorkomen, geen kunstmest te gebruiken, zelf compost te maken en een vochtiger bodem te krijgen. Veel mensen met een tuin weten echter niet hoe ze duurzaam kunnen tuinieren.

In Utrecht was de cursus ‘Duurzaam tuinieren’ een groot succes. Onderwerpen die onder andere aan bod kwamen waren:

  • Alternatieve bestrijdingsmiddelen;
  • Herkennen en bestrijden van ziekten en plagen;
  • Verschillende manieren van duurzame grondbewerking;
  • Composteren

GroenLinks heeft de volgende vragen voor het college:

1.       Onderschrijft u het belang van duurzaam tuinieren voor het milieu

2.       Bent u bereid om in Zwolle al dan niet samen met andere partners een cursus duurzaam tuinieren te organiseren?

Met vriendelijke groet namens de fractie GroenLinks/DeGroenen

Anneke Nusselder

Margriet Nieuwenkamp (kandidaat raadslid)

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “GroenLinks pleit voor cursus duurzaam tuinieren”

  1. Hier ook uiterst tevreden met flonders en stenen. Ok een Juka die regelmatig bloeit en waar je nixxx aan hoeft te doen; geslaagd voor de duurzaamheidstest volgens mij.

    Wel jammer dat de mooie flora en fauna van Ank hier nu niet zo veel te bezichtigen zijn. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

  2. In tijden van bezuinigingen vragen of de gemeente een cursus tuinieren kan organiseren. En morgen moeten er zeker weer minder ambtenaren komen. Hoe ver kan je je hoofd in de grond stoppen als GroenLinks?

  3. Bericht door zusenzo, op 20 februari 2010 om 15:38
    Laat uw hoofd en handjes zelf wapperen wees inventief. Geef zelf een cursus, gratis, dat moet niet zo moeilijk zijn.

    Hm als ik tuinier dan is het creatief 8)

  4. Pfff… Is er niets belangrijkers om zich mee bezig te houden?!

    We hebben hier aardig wat in de tuin gewerkt afgelopen jaar. Het meeste werk gebeurt met natuurlijke materialen, dus ik zie het probleem niet zo eigenlijk.
    Als tuinieren je ding is ga je toch niet met allerlei rare bestrijdingsmiddelen aan de slag? Dan heb je toch een beetje hart voor al het groen? Ok, je wil graag van onkruid af, maar dat doe je wel op een fatsoenlijke manier natuurlijk.

    Met de tuintjes die de meeste mensen hier in Zwolle hebben is schoffelen een afdoende manier. Als ik kijk naar mijn ouders die een tuin van 60×100 meter hebben, dan zou ik kunnen begrijpen dat ze wat bestrijdingsmiddelen gebruiken! Maar ook zij doen dat niet. Nergens voor nodig!

    Bovendien denk ik dat mensen die een cursus gaan volgen toch al bewust genoeg bezig zijn. Het gaat juist om de mensen die niet eens weten dat zo’n cursus er is. Misschien moeten we een groene politie in het leven roepen? 🙂 Die je tot de orde kunnen roepen als je de auto weer eens pakt…dat soort dingen.

Reacties zijn gesloten.