SP lanceert bezuinigingsvoorstellen

Zwolle – de SP presenteert vandaag haar bezuinigingsvoorstellen van in totaal 10 miljoen. De SP vindt dat elke zichzelf respecterende politieke partij de opdracht heeft om aan de kiezer aan te geven waarop wel en niet bespaard zou moeten worden. Voor de SP zijn bezuinigingen op mensen die van de gemeente afhankelijk zijn voor zorg, inkomensondersteuning en welzijn uit den boze. Ook bezuinigt de SP niet op de voorzieningen in de wijken. Dat neemt niet weg dat ook in deze programma’s zaken te optimaliseren zijn. Opvallend is dat de SP aan externe inhuur 4,5 miljoen kan bezuinigen.

Lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Bezuinigingen doen natuurlijk altijd pijn, maar ook bezuinigingen kunnen zoveel mogelijk worden opgebracht op basis van onze uitgangspunten solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid. Uit onderzoek blijkt dat de gemeente Zwolle op jaarbasis bijna 20 miljoen uitgeeft aan externe inhuur. Dat is per Zwollenaar € 757,90. De SP wil dit terugschroeven naar de norm van maximaal 13% externe inhuur. Zwolle zit nu boven de 20%. Wij vinden dat het inhuren van externen voor de uitvoering van gemeentelijke taken zoveel mogelijk moet worden beperkt. Externe inhuur is vaak duurkoop. Door optimaal gebruik te maken van de eigen kwaliteiten en waar nodig investeringen in opleiding en kwaliteitsvergroting, kan de externe inhuur flink worden beperkt. Verder denken de socialisten te bezuinigen op het schrappen van de bureaucratie in de sociale zekerheid en zorg, uitstellen van projecten zoals het duurzaam dienstenbedrijf, de Voorsterpoort en de Rode Torenbrug. Ook schrapt de SP uitgaven voor de gebiedsmakelaar, de Hansz, en de regio Zwolle dag. Per maatregel geeft de SP een duidelijke toelichting waarom zij voor deze bezuinigingen kiest.

Voorstel SP bezuinigingsoperatie :

Als gemeente Zwolle staan we voor een grote opgave. We moeten miljoenen bezuinigen. De SP vindt dat elke zichzelf respecterende politieke partij de opdracht heeft om aan de kiezer aan te geven waarop wel en niet bespaard zou moeten worden. Voor de SP zijn bezuinigingen op mensen die van de gemeente afhankelijk zijn voor zorg, inkomensondersteuning en welzijn uit den boze. Ook bezuinigt de SP niet op de voorzieningen in de wijken. Dat neemt niet weg dat ook in deze programma’s zaken te optimaliseren zijn.

Een aantal maatregelen behelst het opschorten van investeringen. Niet omdat ze per sé slecht zijn, maar omdat ze op dit moment ongepast en onmogelijk zijn. Ontwikkeling van bijvoorbeeld de Voorsterpoort is ook voor de SP van groot belang. Het is verstandig om dat nu te temporiseren. In economisch betere tijden moeten deze investeringen met nieuwe inzichten weer worden opgepakt.

Ons uitgangspunt is dat we met een pakket van maatregelen jaarlijks zo’n 10 miljoen euro bezuinigen. Wij gaan er vanuit dat de economische crisis ook weer een keer ophoudt, en dat op dat moment de inkomsten van de gemeente ook weer zullen toenemen. Niet alleen uit het gemeentefonds, maar ook door toename van bouwactiviteiten en rijksinvesteringen. Voor een aantal maatregelen is (nog) onduidelijk wat die netto precies gaat opleveren. Deze zijn als pm-post gemarkeerd. Toch maken we op het eind een inschatting van het totaal van deze maatregelen, ruim binnen de realistische marges.

De komende tijd worden nog meer mogelijke opties bekeken en die kunnen in de plaats komen van onderstaande maatregelen. Veel van de onderstaande bezuinigingen gaan wat ons betreft samen met een reorganisatie om het werk of de dienstverlening te optimaliseren. Als er één moment is om een andere koers te kiezen dan is het wel een crisisperiode.

Toch vonden wij dat we op basis van de aangeleverde gegevens al duidelijkheid moesten bieden over de opties die voor de SP wel of niet gewenst zijn. Wij beseffen dat we ons hiermee kwetsbaar opstellen, maar dat is ook precies de bedoeling in een verkiezingscampagne. Alleen transparantie geeft de kiezers een eerlijke keuze. Per maatregel is een toelichting gegeven op onze keuze. Wij zijn er van overtuigd dat dit pakket in lijn is met de uitgangspunten en visie van de SP: solidariteit, gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid. Onze visie op Zwolle is vooral een visie op mensen, op de Zwollenaren, want zij vormen de stad.

Maatregel Bezuiniging

Bestuur

Externe inhuur € 4.500.000

Invoeren Meijer-norm p.m.

Bevriezen wethouderssalarissen en raadsvergoedingen p.m.

Afschaffen regio Zwolle dag € 40.000

Fractieondersteuning per fractie halveren € 10.500

Opzeggen lidmaatschap VOV € 7.000

Stadsmarketing € 1.000.000

Onderhoud openbare ruimte

Terugbrengen onderhoud openbare ruimte (op totaal van 8 ton) € 100.000

Sport

Topsport € 126.000

Sociale zekerheid en zorg

Schrappen Hansz € 50.000

Schrappen bureaucratie sociale zekerheid en zorg p.m.

Commerciële re-integratie vervangen door gemeentelijke inzet p.m.

Temporiseren projecten

Uitstellen Rode Torenbrug/Brug over de Achtergracht € 1.500.000

Temporiseren Voorsterpoort p.m.

Uitstellen duurzaam dienstenbedrijf € 250.000

Schrappen subsidies

commissie orgelconcerten € 3.000

world press photo € 10.000

koperdagen € 2.000

nederlands fluitorkest € 45.000

gitaarfestival € 6.500

halveren 1% regeling Beeldende Kunst € 30.000

tijdelijk stopzetten publieksvoorlichting Monumentenzorg € 8.000

Overig

schrappen gebiedsmakelaar € 72.000

halveren budget ontwikkelingssamenwerking € 56.000

verminderen studentenbeleid (o.a. Grasweek) € 20.000

projectleider VSV (contract niet verlengd) € 80.000

beleidsmedewerker VSV (contract verloopt) € 50.000

bijdrage schrappen Woningschap Regio Zwolle € 14.000

Totaal (inclusief pm-posten van 2,02 miljoen) € 10.000.000

Toelichting per maatregel

Externe inhuur (4,5 miljoen)

Uit onderzoek blijkt dat de gemeente Zwolle meer dan 20% van de personeelskosten aan externen besteedt. Hiermee zit de gemeente Zwolle ver boven de 13% grens. Dat is de grens die de landelijke overheid heeft ingesteld voor ministeries. Het gaat met name om interimmanagers of deskundigen die bij speciale projecten worden ingehuurd. In Zwolle hebben we een totale loonsom van € 88.700.000. Hiervan wordt € 19.700.000 besteedt aan externe inhuur. Dat is 22,21%. Per Zwollenaar betekent dat € 757,90.

De SP is van mening dat het inhuren van externen voor de uitvoering van gemeentelijke taken zoveel mogelijk moet worden beperkt. Externe inhuur is vaak duurkoop. Door optimaal gebruik te maken van de eigen kwaliteiten en waar nodig investeringen in opleiding en kwaliteitsvergroting, kan de externe inhuur flink worden beperkt. De SP wil een quotum die ook geldt voor de ministeries. Door dit in te voeren kan je minstens 4,5 miljoen besparen op kosten van externe inhuur. Van de totale besparing zijn uiteraard de kosten voor opleiding en expertise afgetrokken.

Invoeren Meijer-norm (pm)

Al eerder heeft de SP gepleit voor een ‘Meijernorm’ in Zwolle, waarbij niemand in het gemeentelijk apparaat of in de aan de gemeente verbonden organisaties meer zou mogen verdienen dan de burgemeester. Dit werd helaas niet overgenomen door de raad. Hoewel de opbrengsten van het doorvoeren van de norm bescheiden zullen zijn, gaat er wel een belangrijke symboolfunctie vanuit: in tijden van bezuinigingen moeten ook de gemeentelijke grootverdieners inleveren. Bovendien voorkomt het dat directeuren die met ontslag gaan twee jaar doorbetaald kunnen worden, zoals onlangs bij de ex-directeur van de sociale werkvoorziening (Wezo) is gebeurd.

Bevriezen wethoudersalarissen en raadsvergoedingen (pm)

De gemeente vraagt haar ambtenaren een nullijn te accepteren, maar de salarissen van het college stijgen wel. Ook hierbij speelt de voorbeeldfunctie: wat goed genoeg is voor ambtenaren is goed genoeg voor raad en stadsbestuur. Eventuele SP-wethouders zullen in ieder geval afzien van de salarisverhoging.

Afschaffen regio Zwolle dag (€ 40.000)

Voor de SP nog steeds onduidelijk is wat de regio Zwolle dag voor een meerwaarde heeft. Bovendien is al eerder aangegeven dit te bekostigen uit andere budgetten.

Fractieondersteuning per fractie halveren (€ 10.460)

Als iedereen moet inleveren moet dat ook voor de politiek gelden. Wij menen dat de Zwolse partijen ook wel met de helft van de ondersteunen moeten kunnen functioneren.

Opzeggen lidmaatschap VOV (€ 7.000)

Economische moeilijke tijden zijn een goed moment voor de gemeente om kritisch te kijken naar haar lidmaatschappen. Sinds de bevoegdheid van het openbaar vervoer is overgegaan naar de provincie is het directe belang van het lidmaatschap van de Vereniging Openbaar Vervoer voor Zwolle veel kleiner geworden.

Stadsmarketing (1 miljoen)

Zwolle geeft 1,5 miljoen uit per aan stadsmarketing. Wat de SP betreft moet de verborgen kracht van Zwolle veel beter benut worden. Daarvoor is geen dure marketing nodig of tientallen persberichten, maar slimme inzet van de gemeente in de regio en een betere kwaliteit van de voorzieningen in Zwolle. Op stadsmarketing kan minstens een miljoen worden bezuinigd.

Terugbrengen onderhoud openbare ruimte (€ 100.000)

In crisistijd is het verdedigbaar om op het onderhoud van de openbare ruimte te bezuinigen. Dit moet echter een beperkte bezuiniging blijven om te voorkomen dat de openbare ruimte in onze stad verrommelt en verpaupert. Als de gemeentelijk financiën in de toekomst weer ruimer worden zal mogelijk een extra investering noodzakelijk zijn. De SP geeft bij het onderhoud van de openbare ruimte voorrang aan de verloederde gebieden, zoals het winkelcentrum Sellekamp in Zwolle Zuid.

Topsport (€ 126.000)

De SP vindt topsport belangrijk. Het ondersteunen van topsport vinden we – in tegenstelling tot de breedtesport – geen gemeentelijke taak. Bovendien betekent het stopzetten van de financiering van topsport niet het einde van het topsportbeleid. Binnen de Zwolse samenleving zijn diverse organisaties die deze taak op zich zouden kunnen nemen.

Schrappen Hansz (€ 50.000)

De gemeente verspreidt elk kwartaal het tijdschrift Hansz. Een huis-aan-huis-glossy met als doel burger te informeren over werk en inkomen. Het blad heeft een professionele opmaak, maar de SP twijfelt aan het nut ervan. Informatie verstrekken over belangrijke zaken als bijzondere bijstand kan beter op een minder glossy wijze en meer op een specifieke doelgroep plaatsvinden.

Bureaucratie sociale zekerheid en zorg (pm)

De SP strijdt al langere tijd tegen de bureaucratie in de sociale zekerheid en zorg. Om een aanvraag in te dienen moeten mensen zich nu vaak door vele formulieren heen worstelen, waarbij ze dikwijls meerdere malen dezelfde informatiemoeten invullen. Dat is niet alleen vervelend, maar creëert ook onnodige kosten omdat al die gegevens wel verwerkt moeten worden. In het verleden heeft de SP al gepleit voor meer mogelijkheden tot aanvragen via internet. Dat levert zowel gemak als ambtelijke kostenbesparingen op. Het exacte financiële voordeel is lastig te voorspellen, daarom staat deze post op pm. Wij verwachten echter dat hier grote winst mee te behalen valt.

Commerciële re-integratie vervangen door gemeentelijke inzet (pm)

Commerciële re-integratiebureaus hebben terecht een slechte reputatie. Te vaak is onduidelijk in hoeverre de integratiegelden daadwerkelijk tot werk leiden. De gemeente moet hierbij opnieuw de regie nemen en direct afspraken met bedrijven maken voor inzet van reintegratiegelden. Hierbij moeten het vooruitzicht op vast werk en opleidingsmogelijkheden centraal staan.

Bevriezen Rode Torenbrug (€ 1,5 miljoen)

De SP was geen voorstander van de Rode Torenbrug en heeft nog steeds grote twijfels over nut en noodzaak van de brug, die voetgangers 150 meter lopen bespaart. Ook de brug over de Achtergracht had wat de SP betreft beter moeten worden overwogen. Door te besluiten de bruggen nu niet aan te leggen komt 1,5 miljoen vrij voor zaken die wél nu noodzakelijk zijn.

Temporiseren Voorsterpoort (pm)

Ontwikkeling van bijvoorbeeld de Voorsterpoort is ook voor de SP van groot belang. Het is verstandig om dat nu te temporiseren. In economisch betere tijden moeten deze investeringen met nieuwe inzichten weer worden opgepakt.

Uitstellen duurzaam dienstenbedrijf (€ 250.000)

Bij de Perspectiefnota hebben wij meerjarig middelen gereserveerd voor het programma Duurzaamheid en het inspireren begeleiden van anderen om ook het principe van People Planet & Profit toe te passen. De gemeente verwacht veel van het nog vorm te geven duurzaam dienstenbedrijf. Er worden weer allerlei advies en aanjaagfuncties gecreëerd. De SP stelt voor om het duurzaam dienstenbedrijf voorlopig uit te stellen.

Schrappen of verminderen cultuursubsidies (€ 104.500)

De SP bezuinigt niet graag op cultuur. Zwolle is een cultureel centrum binnen Overijssel en daarbuiten, en dat willen we graag zou houden. Maar we ontkomen er niet aan moeilijke keuzes te maken. Daarbij zijn onze criteria draagvlak binnen de stad, bezoekersaantallen en hoe uniek het evenement is. Daardoor kiezen ervoor voor een aantal cultuurprojecten de subsidie te schrappen of te verminderen.

Schrappen gebiedsmakelaar (€ 72.000)

Slechts een zeer klein deel van de Zwolse bevolking woont in het buitengebied waarbinnen de gebiedsmakelaar actief is. Voor ons valt daarom het in stand houden van de gebiedsmakelaar niet te legitimeren.

Halveren ontwikkelingssamenwerking (€ 56.000)

Ontwikkelingssamenwerking is geen primaire gemeentelijke taak. Toch is de SP er niet tegen dat een deel van onze welvaart gaat naar landen waar de mensen het veel minder goed hebben dan in Zwolle. Wij hechten er wel aan dat dit geld niet wordt gestoken in de ambtelijke organisatie via projecten en beleidsvoorstellen, maar direct naar de plaatsen gaat waar het nodig is.

Verminderen studentenbeleid (€ 20.000)

De SP hecht aan een gezellige studentenstad, maar het subsidiëren van die gezelligheid moet in crisistijd grenzen kennen. De SP is er van overtuigt dat evenementen als de Grasweek ook met commerciële sponsors en een bijdrage van de hogeschool bekostigd moeten kunnen worden.

Projectleider en beleidsmedewerker VSV (€ 130.000)

De activiteiten waarvoor de projectleider was aangetrokken zijn grotendeels uitgevoerd. Het contract – dat afloopt op 1 april 2010 – wordt daarom niet verlengd. Ook het contract van de tijdelijke beleidsmedewerker loopt begin 2010 af.

Bijdrage schrappen Woningschap Regio Zwolle (€ 14.000)

Het Rijk heeft alle nog bij het Woningschap openstaande subsidies afgekocht. De SP ziet geen meerwaarde van de bijdrage van de gemeente aan het Woningschap.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “SP lanceert bezuinigingsvoorstellen”

  1. Een aantal mooie voorstellen, maar kennelijk is er bij de SP ook bezuinigd op de spellingscontrole….

    De SP is er van overtuigt dat evenementen als de Grasweek ook met commerciële sponsors en een bijdrage van de hogeschool bekostigd moeten kunnen worden.

Reacties zijn gesloten.