LEV mist visie en creativiteit in bezuinigingsopties

Zwolle – Woensdagavond 24 februari laten de Zwolse politieke partijen weten hoe zij de komende jaren omgaan met de verwachte bezuinigingen. Ter voorbereiding heeft de Raad tijdens de behandeling perspectiefnota besloten tot een 4+4 operatie: er moet minimaal vier miljoen bezuinigd worden voor een sluitende meerjarenraming en vier miljoen om ruimte te zoeken voor nieuw beleid.

LEV: "Het siert de Raad dat zij met de voorgenomen 4+4 operatie eindelijk scherp op de uitgaven gaat letten – in de projecten Voorsterpoort en Stadshagen II alleen al had een dergelijke opstelling de gemeente 23 miljoen euro kunnen besparen – maar de bezuinigingsvoorstellen die nu voorliggen missen visie en creativiteit." LEV vraagt zich af waarom de rapportage alleen voorstellen doet die tot minder uitgaven leiden. Wij missen een bundel met investeringsopties die geld opleveren, onder meer door problemen te voorkomen. Volgens ons kan duurzaam bouwen geld besparen. Investeren in duurzame economie levert geld en werkgelegenheid op.

"Het terugdringen van schooluitval bespaart op de bijstandsuitkeringen en hulptrajecten. Investeren in een ‘gezond Zwolle’ bespaart op zorg. Als de gemeente het vergunningstelsel en regelgeving voor evenementen hervormt, kunnen organisatoren met minder subsidie dezelfde kwaliteit bieden. En door leegstand beter te benutten kan de gemeente het tekort aan huisvesting onder starters en studenten oplossen en ondernemerschap stimuleren. Bijkomend voordeel aan deze vorm van inbreiding is dat het landschap binnen én rondom Zwolle niet wordt aangetast." 

De keuzes van LEV

LEV wil de komende jaren iedereen optimaal laten genieten van een levendige stad met een gevarieerd aanbod aan bijvoorbeeld kunst, cultuur, sport, welzijn en sociale voorzieningen. Daarom kiezen wij ervoor alle zogenaamde ‘inhoudelijke programma’s’ voor de komende jaren overeind te houden. Waar andere partijen, waarvan de bezuinigingsvoorstellen bekend zijn, bezuinigen op infrastructuur (Groenlinks, Swollwacht), cultuur en evenementen (PvdA, Groenlinks, Swollwacht) en sport (PvdA, Groenlinks) stellen wij kleine belastingverhogingen voor met een totaalwaarde van gemiddeld nog geen zeven euro per jaar per Zwollenaar.

Inhoud overeind

De besparingen vanaf 2011 kunnen er wat LEV betreft uitzien als hieronder. Meer informatie: www.zwolleverdientlev.nl.

 

bezuinigingen_lev.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “LEV mist visie en creativiteit in bezuinigingsopties”

  1. Ik snap helemaal niets van de tabel. 8.3 miljoen inkomsten en bezuinigingen wordt een regel daaronder 10.2 miljoen. Hoe kan je verder een saldo van 2010 meenemen wat nog moet komen. Wat neem je dan mee, waarnaartoe?

  2. LEV mist visie en creativiteit in bezuinigingsopties

    Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat de redactie van Weblog Zwolle het er eindelijk ook mee eens is. “LEV mist visie en creativiteit in bezuinigingsopties”

    Wat een stelletje wannabees…. 🙁

  3. @ John,

    Daar heb je helemaal gelijk in. Dat is niet als structureel onderdeel bedoeld, maar incidenteel. Zoals de SP en Swollwacht bijvoorbeeld de bruggen als incidentele bezuiniging opvoeren. De structurele bezuiniging valt logischerwijs anderhalf miljoen lager uit.

    Net als de ‘kop’ (@ drama123 en FCZwolle 8) ) had het daar scherper kunnen worden geformuleerd.

  4. Dit is echt de laatste keer dat ik nog artikelen van Lev ga lezen. Het ontbreken van kennis en kunde over de realiteit maakt dat voorstellen van deze partij in het geheel niet serieus kunnen worden genomen.

    De OZB verhogen terwijl de huizenmarkt in maar ten dele hersteld van de prijscrash als gevolg van de economische crisis. Eengezinswoningen gingen voor 15,5 procent minder van de hand dan een jaar geleden. Twee-onder-een-kapwoningen waren 23,2 procent minder waard dan een jaar eerder. Vrijstaande huizen zijn moeilijk verkoopbaar. Dit blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers over de woningmarkt.

    De wijze waarop een incidentele meevaller (+ 1,5 miljoen) als bezuiniging wordt opgevoerd…

    Het bewijst mijn stelling dat ons mooie landje heden ten dage heel veel politici kent en helaas te weinig bestuurders!

  5. Als ik zie wat LEV zegt te missen en dan hoor gisterenavond op de vraag wat en hoe te bezuinigen, dan komt LEV uit bij de verzuchting “dan moeten we maar gaan grasmaaien”.
    Als ik dat hoor, geloof ik dat Zwolle beter verdient.

  6. @zusenzo

    Ik ben geen onbetaald adviseur van LEV.

    Met een dergelijke opstelling overtuigt LEV mij nog minder.

    LEV wil toch in de Raad? LEV wil toch de keizer overtuigen c.q. verleiden om op hen te stemmen?

    Als ik het brood van Bakker Bart niet lekker vind is het toch mijn goed recht om naar een andere bakker te gaan. Of moet ik Bakker Bart dan eerst gaan uitleggen hoe je lekker brood bakt?

  7. @zusenzo

    Ik ben onderhand ook kotsziek van die woordspelletjes en semantische discussies die ik zo typerend vindt voor CDA-bewindslieden.

    Het kan toch best zo zijn dat FCZWOLLE! lef en visie mist in de bezuinigingsopties die Lev aandraagt.

    En jouw 11de gebod ‘Gij zult niet tegenspreken’ (onder een ander topic) is aan mij niet besteed.

    Artikel 1 van de Grondwet: vrijheid van meningsuiting en zelf nadenken gaan bij mij altijd boven de geboden van een geloof en anderen je leven laten bepalen.

  8. @JohnvanBoven

    Maar beseft Lev dan niet dat tegenwoordig niet iedereen nog de tijd heeft om voortdurend te grasmaaien en dat hierdoor een verdere verstening van de bebouwde kom dreigt wat gelet op de klimaatverandering verre van onwenselijk is? 😉

  9. @ John
    Luisterde je wel goed? Sibrand noemde ‘minder grasmaaien’. Net als bijna alle andere partijen willen – doelde hij hiermee op minder groenonderhoud. Dat staat net als andere voorstellen die hij noemde ook al hierboven. En persoonlijk mis ik vooralsnog de bezuinigingsvoorstellen van ChristenUnie.

    @ Elrey. Wij kiezen ervoor het voorzieningenniveau in Zwolle in stand te houden. Daar hoef je het niet mee eens te zijn. Maar geen inkomsten werven betekent bezuinigen op bijvoorbeeld sport, infrastructur en cultuur zoals andere partijen doen. En goed voor jou om te weten: Bijna alle partijen vinden een procent verhoging van de ozb onbespreekbaar zo bleek gisteravond. LEV is daar gewoon eerlijk en transparant over.

  10. @Jalmar

    Ik zou ook het liefst willen dat er niet bezuinigd hoefde te worden op het voorzieningenniveau.

    Helaas is de realiteit dat er in heel Nederland worden bezuinigd omdat de vrije markt tot een ‘probleempje’ heeft geleid dat met gemeenschapsgeld opgelost moest worden.

    Deze realiteit is LEV ook niet ontgaan want ook LEV komt met iets wat voor bezuinigingsvoorstellen moet doorgaan.

    5 miljoen euro bezuinigen op de ambtenaren die de Marokkaanse gemeenschap in Nederland dankbaar zijn dat zij nu functioneert als de kop van jut voor gefrustreerd Nederland dat de complexiteit van de samenleving ontkent en er niet bijzegt welke taken de overheid nu niet meer gaat doen.

    OZB verhogen terwijl de parameters op grond waarvan die normaliter wordt berekend eerder aanleiding geven voor een verlaging gezien de stand van zaken op de woningmarkt.

    Het groenonderhoud overlaten aan de burger zelf waardoor de mensen van de buitendienst en het groenonderhoud werkloos worden.

    Een incidentele winst opvoeren als een structurele bezuiniging…

    De parkeerkosten verhogen terwijl de middenstand al in zwaar weer zit en de kosten van het betaald parkeren net als de mogelijkheden hiertoe juist hierin een rol spelen.

    Jalmar, ook LEV doet bezuinigingsvoorstellen waarbij de rekening bij de Zwollenaar komt te liggen die wederom meer gaat betalen en met hogere lasten wordt geconfronteerd. Het is mijn goed recht als Zwolse kiezer om van mening te zijn dat jullie bezuinigingsopties van geen enkele visie getuigen. Maar wellicht overtuig je me nog van het tegendeel.

  11. Elrey,

    En jouw 11de gebod ‘Gij zult niet tegenspreken’ (onder een ander topic) is aan mij niet besteed.

    mag ik even weten waar dat dan wel vandaan komt, waar dat staat?
    Mij niets van bekend!

  12. Jalmar, als ik lees dat LEV visie en creativiteit mist, had ik gisteren meer verwacht. Zaken bijv. waar de zittende politiek nog niet opgekomen was.
    En het spijt me wanneer je onze invulling van de bezuinigingen mist. Wellicht goed om hier nog eens te herhalen wat ik gisteren heb gezegd:
    1. ik roep niet zo gemakkelijk waarop we kunnen bezuinigen, omdat ik de impact nog niet goed in beeld heb.
    2. hoe concreter ik nu ben (in termen “je mag ons houden aan”), des te lastiger worden de onderhandelingen. Onderhandelen betekent compromissen sluiten. Ook op het gebied van bezuinigen. Dus voorzichtigheid geboden. Als we binnenkort komen met meer, dan zijn het vooral denkrichtingen.
    3. Van belang is ook, welke criteria een partij hanteert. Wij hanteren bijv. het criterium (en niet alleen die) dat de Zwollenaar die afhankelijk is van steun van anderen, zo min mogelijk getroffen wordt in zijn persoonlijke levensomstandigheden.

    LEV moet praten naar de wijze waarop ze zich in de Zwolse samenleving presenteert.

  13. Swollwacht heeft tenminste gezegd waarop ze willen bezuinigen,zoals die twee bruggen die ons door de strot worden geduwt,minimaal 2 miljoen,ecodroom zoals elke partij trouwens 800.000..Swollwacht wil niet bezuinigen op mensen.Swollwacht draait er niet omheen dat ze die knip in Stadshagen weg willen hebben.Duidelijkheid mensen daar gaat het om.Lev kreeg wel de lachers op hun hand,maar ik zie ze zelf nog niet MINDER grasmaaien zoals Siebrand het zei.Ik ben het wel met John eens dat onderhandelen betekent compromissen sluiten.John was trouwens bere sterk met een beetje humor en en sterk betoog.Solidara was vertegenwoordigt door nr 5 op de lijst terwijl hun lijsttrekker op de tribune plaats nam????

Reacties zijn gesloten.