Vrouwen vieren Internationale Vrouwendag in Zwolle

Zwolle – In het kader van de Internationale Vrouwendag 2010 organiseerde het Zwols Vrouwenplatform maandagavond 8 maart in het Thomas à Kempis College, locatie centrum aan de Schuurmanstraat, een festival voor vrouwen. De avond werd geopend door een bijzondere gast: Amita Ramnarain, etnische zakenvrouw van 2009. Thema van deze avond was ‘De ideale vrouw’.

08-03-2010_internationale_vrouwen_verwendag_5.jpg

Er was een gevarieerd programma met onder andere workshops die een link hadden met dit thema, in de centrale ruimte was er een doorlopend programma met een verwenhoek, drankjes, muziek en ontmoeting. Een dansworkshop vormde de inleiding van een spetterend feest met DJ Sina. De internationale vrouwendag wordt wereldwijd op 8 maart gevierd. De dag is ontstaan vanuit de socialistische vrouwenbeweging, zij organiseerden een internationale conferentie in 1910 waar zij streden voor  het kiesrecht van vrouwen. In 1911 werd voor het eerst in verschillende landen internationale vrouwendag  georganiseerd. In de loop der jaren groeide dit uit tot een internationaal feest voor alle vrouwen ongeacht afkomst, geloof, leeftijd, opleiding of geaardheid.

08-03-2010_internationale_vrouwen_verwendag_1.jpg

08-03-2010_internationale_vrouwen_verwendag_2.jpg

Met een gezamenlijke begon de avond 18.00 uur met een stamppottenbuffet, soep, hartige taarten en hapjes uit de internationale keuken. Dit in de centrale ruimte die de hele avond toegankelijk was. Er was een eethoek, een drankenhoek, een winkelhoek met sierraden, parfum, lingerie, kleding en kaarten en een verwenhoek met manicure, stoelmassage en schoonheidsbehandelingen. Om 19.00 opende Amita Ramnarain het avondprogramm,a gevolgd door een bijzondere openingsact! Aansluitend waren er onder andere workshops; ‘kleding en kleuradvies’, ‘koken met de tajine’, ‘zakelijk flirten’, ‘je ideale (werk)leven’, ‘high-heels’ en een workshop ‘Twitteren en LinkedIn’.

08-03-2010_internationale_vrouwen_verwendag_4.jpg

Amita Ramnairain verzorgde een workshop Women Empowering. Naast de workshops vonden er doorlopend activiteiten plaats waaronder een kunstproject en fotografie rond het thema ‘De ideale vrouw’. Vrouwen werden uitgedaagd zelf uiting te geven aan dit thema in de vorm van fotografie, op schildersdoek of op papier. Met het thema ‘De ideale vrouw’ wilde de organisatie vooral prikkelen en stof tot nadenken aanreiken. Ongeacht de uitkomst daarvan, doel van de avond was om met elkaar – allochtoon en autochtoon – ervaringen te delen en feest te vieren.

08-03-2010_internationale_vrouwen_verwendag_4.jpg

Op zaterdag 10 oktober werden in het WTC Rotterdam de Etnische Zakenvrouw en de Etnische Manager van 2009 gekozen. De Surinaams-Nederlandse Amita Ramnarain werd gekozen tot Etnische Zakenvrouw van het jaar. Daarvoor werd Ramnarain al gekozen tot Twentse Zakenvrouw van het jaar. Ze wil graag een rolmodel zijn om vrouwen te laten zien wat er mogelijk is: "Maar het is me nooit om prijzen te doen geweest. Ik ben een mens van de praktijk." De prijzen zijn voor haar wel een kroon op haar werk. Amita Ramnarain is directeur en eigenaar van Bureau SPV BV te Hengelo, een bureau voor thuiszorg en gezinszorg in Hengelo, dat in korte tijd uitgroeide tot vijf filialen. Ze denkt dat haar leiderschap in deze ‘moeilijke sector’ haar zo succesvol heeft gemaakt. "De zorg moet duurzaam en betaalbaar zijn en dat is een lastige klus.". Ramnarain ontwikkelde zelf een opleiding voor mantelzorgers, die is uitgegroeid tot een professionele opleiding. (bron: website Radio Nederland Wereldomroep).

08-03-2010_internationale_vrouwen_verwendag_6.jpg

Historie Internationale Vrouwendag in Zwolle

De eerste Internationale vrouwendag in Zwolle vond plaats op 8 maart 1982. De organisatie was verschillende jaren in handen van Stad en Welzijn, de voorloper van Travers. Ook de Vrouwenopvang Zwolle heeft de dag een aantal keer georganiseerd. De Internationale Vrouwendag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Het programma staat vaak in het teken van een thema, bijvoorbeeld voor vrouwenrechten of tegen (huiselijk) geweld of armoede. Het thema wordt soms landelijk maar meestal lokaal bepaald.  

Organisatie in Zwolle

In Zwolle was het Zwols Vrouwenplatform verantwoordelijk voor de organisatie van de Internationale Vrouwendag 2010. Het platform, nog maar pas officieel opgericht op 13 januari 2010, verzorgde de organisatie in samenwerking met het Provinciaal Vrouwenplatform Carree, Sivoz (Stichting Interculturele Vrouwenorganisatie Zwolle), de Bezoekvrouwen van Travers, FNV vrouwenbond, Womens businessclub SJIEK, Soroptimistenclub Zwolle, de UVON (Unie van Vrouwelijke Ondernemers) afdeling IJssel-Vecht en verschillende individuele leden van onder andere Novitas Vrouwennetwerk Zwolle en vrouwen aangesloten bij allochtone vrouwenorganisaties. De activiteiten waren mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Zwolle en diverse sponsoren.

Meer Informatie over de organisatie van de Internationale Vrouwendag Zwolle is te vinden op www.zwolsvrouwenplatform.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)