Lintje voor dames Planjer-Eijpe en Boekema-Eleveld

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer heeft donderdagmiddag in het Sio-gebouw aan de Thorbeckelaan in Zwolle Zuid de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan mevrouw M.J.H. Planjer-Eijpe en mevrouw J.G. Boekema-Eleveld. De Koninklijke onderscheiding werd aan beide dames uitgereikt bij hun afscheid van activiteitencentrum De Trommel op grond van hun grote verdiensten voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen.

11-03-2010_kon.onderscheiding_s.i.o._1.jpg

Het hart van zowel mevrouw Boekema als mevrouw Planjer ligt bij de zorg voor de gehandicapte medemens. Beiden waren zij jarenlang, respectievelijk bijna 35 en ruim 25 jaar, betrokken bij activiteitencentra van de stichting Interakt Contour Groep. Toen de stichting Activiteitencentra voor Lichamelijke Gehandicapten Zwolle e.o. werd opgericht en vrijwilligers zocht, was mevrouw Boekema de aangewezen persoon om vanuit het Rode Kruis in 1976 te worden gedetacheerd. In die eerste fase heeft zij velen een veilige omgeving, structuur en zingevende activiteiten weten te bieden. Toen het activiteitencentrum in 1984 door het rijk werd erkend, kon zij er blijven werken. Mevrouw Planjer was met haar achtergrond als docente Naaldvakken bij uitstek in staat moeilijke, ingewikkelde handelingen bij creatieve activiteiten terug te brengen tot kleine, eenvoudige handelingen. Daardoor werden mensen in staat gesteld met behulp van aangepaste machines en andere hulpmiddelen, volwaardige producten te maken. Dat maakte mensen niet alleen vaardiger, maar gaf hen ook voldoening en zelfvertrouwen.

11-03-2010_kon.onderscheiding_s.i.o._2.jpg
Mevrouw J.G. Boekema-Eleveld en mevrouw M.J.H. Planjer-Eijpe

In 1987 werd De Trommel benaderd voor dagbesteding voor een groep dove, meervoudig gehandicapte jongeren uit een speciaal opgezette woonvorm in Deventer. Voor deze nieuwe bewoners was nog geen geschikte dagbesteding gevonden. Mevrouw Boekema en Planjer hebben het project van meet af aan omarmd. Het is aan hun positieve instelling, bereidheid tot scholing en vernieuwing te danken dat de opvang en integratie van de nieuwe doelgroep binnen het activiteitencentrum een succes werd.  

11-03-2010_kon.onderscheiding_s.i.o._3.jpg

Hun praktijkervaring, creativiteit en flexibiliteit zorgde voor de rest. Kenmerkend voor hun optreden was, dat zij mensen in hun waarde lieten en aansloten bij individuele behoeften voor een optimale ontwikkeling. Zij gingen daarbij uit van mogelijkheden en niet van beperkingen. De gehandicapte bezoekers werden behandeld als volwaardige medemensen. Daardoor hebben mevrouw Boekema en Planjer voor vele bezoekers, maar ook voor ouders en hulpverleners, iedere dag opnieuw het verschil gemaakt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Lintje voor dames Planjer-Eijpe en Boekema-Eleveld”

  1. gefeliciteerd dames deze lintjes zijn van harte verdient veel meer dan de 2 heren van de politiek:D:D wees maar trots op jullie werk

Reacties zijn gesloten.