Nieuwe geul Scheller en Oldeneler Buitenwaarden

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland gaat de komende jaren langs de IJssel aan de slag om Zwolle en achterland veilig en droog te houden. De Scheller en Oldeneler Buitenwaarden krijgen een nieuwe watergeul tussen Oldeneel en de plassen van het Engelse werk. De werkzaamheden starten in 2011 en zijn in 2015 gereed.

 

uiterwaarden_bij_schelle.jpg

 

De voorbereidingen voor het project Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden zijn in volle gang. Deze maand is de procedure rond het voorontwerpbestemmingsplan gestart. Op 31 maart vindt een inloopbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst kunnen direct betrokkenen en andere belangstellenden de Ruimte voor de Rivierplannen bij Schelle inzien. Het gaat dan om het voorontwerpbestemmingsplan en de concept Milieueffectrapportage (MER). Medewerkers van gemeente, provincie en waterschap zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De inloopavond vindt plaats op woensdag 31 maart 2010 tussen 19.30 en 21.00 uur in Uitspanning Het Engelse Werk,  Het Engelse Werk 4 te Zwolle. U bent van harte welkom.

Stand van zaken

De Scheller en Oldeneler Buitenwaarden gaan veranderen. Het project is al enkele jaren in voorbereiding. Het ontwerp is voorbereid in samenwerking met de omgeving. De uitvoeringfase komt nu dichterbij: in 2011 gaat de schop de grond in. Nu kan iedereen reageren op de plannen tijdens de fase van terinzagelegging van het voorontwerpbestemmingsplan.

schellerenoldenelerbuitenwaarden.jpg

AchtergrondHet Waterschap Groot Salland gaat de komende jaren langs de IJssel aan de slag om Zwolle en achterland veilig en droog te houden. De Scheller en Oldeneler Buitenwaarden krijgen een nieuwe watergeul tussen Oldeneel en de plassen van het Engelse werk. De werkzaamheden starten in 2011 en zijn in 2015 gereed. De uiterwaardvergraving is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier.

Dankzij de uiterwaardvergraving daalt het niveau van de IJssel bij Zwolle zo’n 8 cm in situaties van hoog water. Maar er is ook aandacht voor de bijzondere betekenis van de IJssel voor Zwolle en omgeving. Een plek vol natuur, waar mensen naartoe trekken om van het water en de natuur te genieten. Die functie wordt versterkt. Waar landbouw verdwijnt, komt de natuur terug. En die natuur wordt bereikbaar, zodat iedereen uit Zwolle en de wijde omtrek ervan kan genieten.

Stukken ter inzageHet voorontwerpbestemmingsplan en de concept Milieueffectrapportage met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 25 maart 2010 gedurende 6 weken (tot en met 5 mei) ter inzage in het stadskantoor Zwolle (informatiecentrum, Lübeckplein 2) en het informatiecentrum Buurtschap IJsselzone (Bosweg 9).  Daarnaast zijn de stukken digitaal in te zien op: 

www.zwolle.nl/wonen-leven/bouwen-wonen/bestemmingsplan/overzicht-plannen/Voorontwerpplannen.htm en via www.wgs.nl/ruimtevoorderivier

Het vervolg

Na verwerking van de reacties nemen Burgemeester en Wethouders later dit jaar een besluit over het ontwerpbestemmingsplan en over de ontwerp MER. Deze documenten worden vervolgens – samen met de ontwerp vergunningen en ontheffingen – ter inzage gelegd. Ook in deze periode kunnen mensen reageren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Nieuwe geul Scheller en Oldeneler Buitenwaarden”

  1. Een waterbergingsgeul??? ik weet niet wat dat gaat kosten maar datr zal niet gering zijn.
    Als ze voor dat geld nu de Grote Aa over de Melkmarkt voor dat doel weer opengraven slaan we twee vliegen in één klap.

  2. Ruimte voor de rivieren wordt niet gerealiseerd achter sluizen.
    Het is een landelijk project, dus waarschijnlijk ook landelijk bekostigd.

Reacties zijn gesloten.