De Groene Welle maakt tuinontwerp voor SWZ

Foto van auteur

Derdejaars mbo-studenten van de hoveniersopleiding aan De Groene Welle uit Zwolle hebben een tuinontwerp gemaakt voor de Zwolse woningstichting SWZ. In september 2006 hebben SWZ en De Groene Welle hiervoor een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De opdracht van SWZ bestaat uit het maken van 12 voorbeeldtuinen die onderhoudsarm zijn.

De voorbeeldtuinen, die aangelegd worden bij het seniorencomplex op de hoek Rijnlaan/Waallaan, dienen als inspiratie voor huurders van SWZ. Donderdag 22 februari presenteerden een tweetal studenten het tuinontwerp aan de bewoners. De verwachting is dat het tuinproject mei is afgerond. De oorsprong van dit idee ligt in het Experiment Wijkbudgetten. In de wijk Pierik heeft de Stichting Welzijn Ouderen samen met een aantal senioren het idee gelanceerd om bewoners te helpen om hun tuin onderhoudsarm te maken. Ondanks dat dit idee toen geen prijs won, vond SWZ het de moeite waard om het verder te ontwikkelen.

Voor de verdere uitwerking van dit idee heeft SWZ contact gezocht met De Groene Welle. De derdejaars studenten van de vierjarige BOL-opleiding Hoveniers / Groot Groen runnen sinds begin dit schooljaar een fictief eigen bedrijf. De studenten moeten acquisitie plegen om commerciële opdrachten binnen te halen. Zo is in september 2006 de opdracht van SWZ aangenomen. De studenten hebben uitvoerig overleg gehad met de woningstichting. De afgelopen paar maanden hebben de studenten de opdracht uitgewerkt en een ontwerp gemaakt voor de onderhoudsarme voorbeeldtuinen. De opdracht sluit aan bij het competentiegericht leren in het mbo.

Studenten moeten laten zien hoe zij functioneren in een reële werksituatie en leggen, onder begeleiding van een docent, het hele traject zelf af. Zo komt het maken van een offerte, het ontwerpen, de presentatie van het ontwerp en de daadwerkelijke uitvoering aan bod. Afgelopen donderdag zijn de tuinontwerpen aan de bewoners gepresenteerd. Dit werd enthousiast ontvangen. De uiteindelijke resultaten van de onderhoudsarme tuinen kunnen de bewoners in mei zien. De voorbeeldtuinen aan de Rijnlaan/Waallaan zijn vrij toegankelijk en dienen als voorbeeld of inspiratie voor andere huurders van SWZ. Sommige bewoners zien namelijk op tegen het steeds terugkerende onderhoud aan hun tuin. SWZ wil haar huurders daarom op een positieve manier kennis laten maken met onderhoudsarm tuinieren. SWZ hoopt daarnaast dat het project een positieve invloed heeft op de leefbaarheid in de buurt. Door scholen stageprojecten aan te bieden geeft SWZ invulling aan haar maatschappelijk taak. De eerste ervaringen zijn positief.