16e Windesheim Weekendtoernooi schaken

Foto van auteur

Van 9 tot en met 11 maart a.s. is Windesheim opnieuw de gastlocatie voor het Windesheim Weekendtoernooi schaken. Het toernooi is een initiatief van de Stichting Bevordering Schaaksport Zwolle die dit toernooi inmiddels voor de 16e keer organiseert. Vanaf vrijdagavond 18.30 uur zal een groot aantal schaakliefhebbers neerstrijken op de tweede verdieping van het G-gebouw van de hogeschool, Campus 2-6, Zwolle.

 

Onder de schakers bevinden zich dit jaar maar liefst zes grootmeesters en zes Internationale schaakmeesters. De GM’s zijn Jan Werle, Friso Nijboer, Erik van den Doel, Gofshtein, Berkes en Ikonnikov. Friso Nijboer is een gekende kracht in het Nederlandse schaken en won het toernooi in 2004. Van den Doel was in 1999 en 2005 de winnaar. Beide GM’s vertegenwoordigen Nederland ook bij de schaakolympiade. Jan Werle is een van de jongste Nederlandse grootmeesters en is zich een weg aan het knokken naar de Nederlandse top. De buitenlandse grootmeesters zijn Gofshtein uit Israël, Berkes uit Hongarije en Ikonnikov uit Rusland.

Berkes speelt de laatste tijd uitstekend en nadert de ratinggrens van 2600 die de topgrootmeesters van de rest onderscheidt. Ikonnikov, winnaar van vorig jaar, gaat proberen om zijn sukses van vorig jaar te evenaren.

Tot dit moment heeft nog geen enkele speler de prestatie geleverd om het toernooi twee maal achtereen te winnen. Het toernooi heeft een goede naam, en ook dit jaar zullen ruim 100 schakers hun weg vinden naar het Windesheim weekendtoernooi. Speciaal is dat de jeugdkampioenen uit Noord- en Oost-Nederland zijn uitgenodigd om hun schaaktalenten te laten zien. Daarnaast houdt het toernooi ook internationale aantrekkingskracht. Er heeft zich weer een groep schakers gemeld uit Denemarken. Daarnaast zijn er deelnemers uit Rusland, Israël, Hongarije en er zullen enkele Duitsers meespelen. De deelnemers strijden om een prijzenpot van circa 4000 euro. Hiermee is het Windesheim Weekendtoernooi een van de best gedoteerde weekendtoernooien van Nederland.

Liefhebbers van de schaaksport zijn het weekend van 9, 10 en 11 maart uiteraard van harte welkom op Windesheim om het toernooi op de voet te kunnen volgen. Vrijdag wordt er geschaakt tot 23.30 uur, zaterdag van 9.00 tot 23.30 uur en zondag van 9.00 tot 18.00 uur. Op zaterdagmiddag van 14.15 tot 16.45 een eindspelsimultaan gegeven door Merlijn Donk, de sterkste Zwolse schaker.

Ook op internet is het toernooi te volgen via www.schakeninzwolle.nl.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)