SP winnaar in Zwolle

Foto van auteur

In het Provinciehuis van Overijssel in Zwolle werd woensdagavond de totale stemming van de Provinciale Verkiezingen bekend gemaakt. De totale opkomst was dit jaar 48.66 %. Bij de vorige Provinciale Verkiezingen in 2003 bedroeg dit echter nog 51.0 %. De grote winnaar dit jaar is de SP. Ook winnaar is de ChristenUnie. De PvdA is nipt de grootste partij in Zwolle gebleven, met maar 0,1 % voorsprong op het CDA. De PvdA was deze avond ook de grootste verliezer.

De grootste partij in Overijssel werd het CDA met 17 zetels. De PvdA eindigde met 9 zetels. De VVD en de SP haalden beide 6 zetels. De CU scoorde 5, en GL en de SGP beide 2 zetels. D66 komt niet meer in de Provinciale Staten terug.

ZWOLLE:

                                    2007                 2003

CDA                              20.5 %              24.1 %

PVDA                            20.6 %              28.2 %             

VVD                              14.0 %              13.5 %

Groenlinks                      7.4 %               9.2 %            

D66                                2.3 %               4.4 %

SGP                                0.8 %                0.9 %

SP                                14.9 %                6.4 %

CU                                 15.6 %              11.3 %

NR                                   0.3 %               NVT   

Fortuyn                            0.3 %               6.4 %

Leefbaar OV                    0.6 %              NVT    

Partij voor de dieren       2.4 %              NVT


Even schrikken voor de Zwolse lijsttrekker van de SP in Overijssel Düzgün Yildirim toen de SP bij een gemeente verloor… Hij werd met de SP wel de grote winnaar !


Wethouder Janco Cnossen (CU) kan lachen tussen de CDA’ers Tweede Kamerlid Eddy van Hijum en Alida Kastelein


Het was druk in het Provinciehuis…

6 gedachten over “SP winnaar in Zwolle”

 1. Het CDA neemt als grootste partij van Overijssel het voortouw
  voor coalitie-besprekingen.
  De eerste gesprekken worden vrijdag onder leiding van CDA-gedeputeerde Rietkerk gehouden in het provinciehuis in Zwolle. Op basis van de huidige zetelverdeling zijn er weinig veranderingen te verwachten voor het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. De partijen die het vorige college vormden, het CDA, de Pvda en de VVD, blijven de drie grootste partijen in Overijssel. Dat ondanks de verdubbeling van het aantal zetels voor de SP, de grootste winnaar van de statenverkiezingen. Het is niet te verwachten dat de SP deel uitmaakt van het nieuwe college. De ChristenUnie die ook zetelwinst boekte bood zich aan als mogelijke coalitiepartner.
  Bron: RTV Oost

 2. Eigenlijk blijkt ook hiermaar weer uit dat de SP, aleen maar eigenwijs is en niet durft aan te dringen op deelname. zie maar de tweede kamer verkiezingen. Wel een grote bek maar geen daden
  opositie voeren is makkelijker dan verantwoording nemen

 3. een cynicus zou kunnen zeggen -> 6 sp zetels. dat biedt perspectief op een fors verlies over 4 jaar. nu nog de tussenliggende periode doorkomen:))

  even zonder dollen … laten we de SP vooralsnog het voordeel van de twijfel geven en hopen dat ze als grotere fractie een rol kunnen vervullen in provinciale staten. Zal wel weer lastig worden in de oppositie als er weer een breed college komt cf afgelopen periode.

  de tendens dat we minder partijen (maar wel allemaal van behorlijke omvang, muv SGP) hebben in PS + minder statenleden in totaal (nieuwe wetgeving) zou er toe kunnen leiden dat het overzichtelijker wordt en inhoudelijk beter.

  let’s wait and see

 4. In de stadsgracht bij het Kerkbrugje liggen nog steeds de ‘SP-bootjes”.

  Zou de SP ook zo actief zijn met opruimen als met actievoeren 😉 😉

Reacties zijn gesloten.