Onzekerheid over functie Stadsdichter Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat nog niet op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Het college wil eerst de nieuwe Cultuurnota afwachten om te bepalen of een stadsdichter nog wenselijk en betaalbaar is.

Zwolle kent sinds 2005 het stadsdichterschap, dat twee jaar duurt. De stadsdichter schrijft – al dan niet in opdracht van de gemeente – gedichten over de stad of over actuele zaken die de stad raken. De eerste stadsdichter was Paul Gellings, die in 2005 werd benoemd en in 2007 werd opgevolgd door Lenze Brouwers. De huidige stadsdichter, Alet Boukes, is aan haar laatste halfjaar begonnen. Zwolle zou eigenlijk op zoek moeten naar een opvolger. Burgemeester en wethouders wachten echter nog met de werving en selectie van de vierde stadsdichter. De procedure in gang zetten betekent dat de gemeente meerjarige financiële verplichtingen moet aangaan.

Het college wil eerst de nieuwe Cultuurnota afwachten, die uitsluitsel geeft of het stadsdichterschap inhoudelijk en financieel (5.000 euro per jaar: red.) binnen de kaders past. Pas na de vaststelling van de nota in 2011 nemen burgemeester en wethouders een besluit of de wervingsprocedure voor de nieuwe stadsdichter wordt opgestart.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Onzekerheid over functie Stadsdichter Zwolle”

  1. Gratis gedicht

    Sassendonk

    Peperbus en Sassenpoort
    Zwolle mijn toevluchtsoord
    na de elfde van de elfde
    is het niet meer hetzelfde
    dan verkleurd zwolle in Sassendonk
    geen rangen en standen
    geen zinloos geweld
    wel veel plezier en honkytonk
    bier,wijn of een andere dronk
    de dagelijkse zorgen even vergeten’
    tot Sassendonk weer Zwolle moet gaan heten

    Dichter des Sassendonks

  2. 5000 Euro per jaar
    voor een stadsdichter, dat is raar…
    Nu we allemaal bezuinigen moeten
    moet de stadsdichter ook boeten
    Die zal er vast van balen
    maar rijmpjes kun je ook gratis vh Weblog halen 😉

  3. Alet Boukes is een dichteres in hart en nieren en heeft altijd al prachtige gedichten gemaakt over actualiteiten in Zwolle.Dat zal ze toch blijven doen???Dus in mijn ogen hebben we straks een onbetaalde stadsdichter en tenminste een dichter die ik ook kan begrijpen en velen met mij.Al dat hoogdravende gedoe van de vorige stadsdichters hoeft om mij niet.

    Ik weet niet hoe hard ik moest holle
    Want Yomanda kwam naar zwolle
    Ik had last van een lopend oor en een wandelende nier
    Yomanda sprak tot mij komt U eens even hier
    Ze drukte met haar duim achter in mijn rug
    Ik sprong wel een meter of drie terug
    En als je nou vraagt heeft het gehopen ,oh nee
    Want nou heb ik ook nog pijn in mijn portemonnee

  4. Dick, een ruilmiddel? Ik zou het niet weten. In vroeger tijden het jaar nul bijv. kon dat. Dan moeten we nu allemaal meedoen.
    Niet de een te duur/belachelijk vinden en over dat
    van vele anderen niet reppen.

  5. Ik ben met Wichert eens dat je een stadsdichter moet kunnen begrijpen, dus wat dat betreft alle lof voor onze huidige stadsdichteres.
    Maar wat ik hier niet begrijp is dat er dus veel vrijwilligers gedichten zouden willen schrijven en als ik kijk naar het niveau van de dichters hier op Weblog Zwolle dan lijkt me dit prima te voldoen!
    Ik kan niet mooi dichten (veel verder dan Sinterklaasgedichtjes kom ik niet…), dus ik vind het allang knap dat wie dan ook mooi dicht, maar om daar veel geld voor neer te leggen… In deze tijd lijkt me dat een tikkeltje overbodig.

  6. Als je voor die paar centen (per inwoner) af een toe even op een andere manier stilstaat bij het Zwolse nieuws, dan moeten we dat er voor over hebben.

    Overigens denk ik dat het bedrag voor de stadsdichter in het niets valt bij de kosten van de kunstcommissie (o.i.d.) om met dure beleidsnotities over dit onderwerp het college van b&w te adviseren. Misschien moet daar eens op bezuinigd worden.

  7. @ zusenzo, 11:56. Zou ook geen ander ruilmiddel weten. En er graag veel minder over praten. Maar in dit hyper-kapitalistische tijdperk
    wordt er zoveel nadruk op gelegd, men denkt vaak dat alles te koop is.
    Eens met

    Dan moeten we nu allemaal meedoen.
    Niet de een te duur/belachelijk vinden en over dat
    van vele anderen niet reppen.

  8. een beetje stad zet een dichter op de kaart
    een beetje dichter vindt dat wel wat waard
    ook zet de dichter Zwolle in het licht
    met een wisselwerkend puntgedicht
    quid pro quo? ’t werkt evenzo.

Reacties zijn gesloten.