PvdA organiseert discussieavond starterswoningen

Zwolle – Op 26 januari organiseert de PvdA onder leiding van Frankwin Mussche een discussieavond over starterswoningen in café De Hetebrij aan de Nieuwe Markt in Zwolle. Met onder andere PvdA Tweedekamerlid Jacques Monasch wordt er deze avond geprobeerd antwoord te krijgen op de vraag: hoe moeten we in Zwolle met starterswoningen omgaan?

Dit jaar stelt Zwolle een nieuwe woonvisie op, waarbij starterswoningen een belangrijke rol spelen. De Zwolse PvdA probeert op deze avond meer inzicht te krijgen in welke keuzes er gemaakt moeten worden over starterswoningen hierin. Wat is de visie van de experts op de bouw van starterswoningen? Moet er een bouwstop komen van goedkope nieuwe woningen of juist niet? Wie kijkt er om naar mensen die naar een grotere woning moeten doorgroeien, maar hun huis niet kwijt kunnen? En welke rol speelt duurzaamheid in dit alles?

Eddy Veenstra (directeur SWZ), Gerwout Hovenberg (directeur Ten Hag Makelaars) en Tweede Kamerlid Jacques Monasch gaan hierover met elkaar in debat. Ook komen starters op de huizenmarkt aan het woord over de problemen waar zij tegen aanlopen. De avond begint om 20:00. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn is welkom.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “PvdA organiseert discussieavond starterswoningen”

  1. In Zwolle staan er, volgens Funda, momenteel 358 ‘woonhuizen’ in de prijsklasse tot E 200.000 te koop…
    Dus ik denk dat ze wel even kunnen stoppen met bouwen…

  2. Carola,

    je stipt precies het dilemma aan. Aan de ene kant staan er veel woningen te koop, aan de andere kant blijken veel huurders niet door te kunnen stromen naar starterswoningen, omdat er daar te weinig van zijn.

    De starterswoningen die er worden gebouwd, vliegen als warme broodjes over de toonbank. De behoefte is dus duidelijk aanwezig. Maar welke keuze moet je daarin maken. Daar gaan we het volgende week over hebben. Ik nodig je dus van harte uit om er bij te zijn. Ik denk dat je zeker wat aan de discussie bij kunt dragen.

  3. @ Frankwin: nou dan moet je me eerst even uitleggen hoe ’t kan dat er te weinig starterswoningen zijn, terwijl er 358 te koop staan.
    Zijn er echt te weinig woningen of zijn de bestaande woningen voor starters te duur???

  4. Drastisch ingrijpen met wetgeging: 1. grondverkoop alleen aan particulieren of aan gemeente en niet aan projectontwikkelaars 2. verbod op commerciele bemiddeling van huizen.
    In mijn analyse van het stokken van de doorstroming van de huizenmarkt spelen de makelaars een grote (dubieuze) rol. Immers als er zoveel huizen te koop staan waarom dalen de prijzen dan niet? Die worden .m.i. tegen de wetten van de markt in (vraag&aanbod) door de makelaars hoog gehouden. Ook macro econoom Kees de Kort ziet als enige oplossing een forse prijsdaling. Ik zal om een voorbeeld te stellen de vraagprijs van mijn 2 onder 1 kapper met 20% prijsverlaging aanbieden.

  5. Tja Reino, de generatie die al jarenlang een huis bezit en geprofiteerd heeft v overwaarde kan ws. best de verkoopprijs wat verlagen, maar de mensen die nog niet zo lang een huis bezitten kunnen zich dat niet veroorloven. Als de prijzen kelderen blijft de jongere generatie achter met een restschuld. Overigens is het ook erg jammer dat de k.k. zo hoog zijn, bevordert de doorstroming ook niet.

Reacties zijn gesloten.