Thorbecke SG wint Onderwijsprijs Overijssel

Zwolle – De Thorbecke Scholengemeenschap uit Zwolle is de winnaar in de categorie Voortgezet Onderwijs. De Mariaschool uit Reutum wint de Onderwijsprijs Overijssel in de categorie Primair Onderwijs. Dat maakte de jury bij monde van gedeputeerde Carry Abbenhues dinsdagavond in het Provinciehuis in Zwolle bekend. Met het winnen van deze tweejaarlijkse Onderwijsprijs dingen de scholen mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2011 wordt uitgereikt.

De Thorbecke Scholengemeenschap heeft een nieuw vak ontwikkeld: Moderne Media. Leerlingen maken vanaf de brugklas kennis met alle facetten van het filmmaken. De jury stelt: “Op originele en zeer eigentijdse wijze wordt een compleet nieuwe leerlijn ontwikkeld. De invulling is zeer divers van aard en biedt leerlingen ook daadwerkelijk de mogelijkheid zich op een professionele wijze te verdiepen in het vak. Met veel extra’s als gastcolleges van externe specialisten. Het gaat niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om het ontwikkelen van een evenwichtige manier van omgaan met de stortvloed aan media-informatie die over jonge mensen wordt uitgestort. Positief is ook de inzet om andere scholen daarbij te betrekken”.

De Mariaschool wil efficiënt en aantrekkelijk onderwijs geven, maar binnen het bestaande budget. De jury is zeer onder de indruk van dit ambitieuze project. “De Mariaschool heeft een totaalproject ontwikkeld, dat een uiterst gedegen en doordachte indruk maakt. Men zet voor alles in op het ontwikkelen van het team. Deze school gaat daarin veel verder dan je van een gewone, kleine basisschool mag verwachten. Leerkrachten zijn bijvoorbeeld opgeleid als reken- of leesspecialist, of ICT’er. Ze hebben een management- of juist kunstzinnige achtergrond. Als team ondersteunt men elkaar in alle denkbare opzichten. Hoe dat uitwerkt op bijvoorbeeld ICT-gebied wordt duidelijk in het proefproject dat men heeft opgezet in groep 7 en 8. De leerlingen werken zelfstandig en samen, leren door te zoeken en te experimenteren. Geen “star” ICT-lokaal of ICT-docent. Voor elk kind is een laptop met draadloos internet beschikbaar met een eigen onderwijsprogramma, Het geheel past als een legpuzzel in elkaar”.

Naast de nominatie voor de Nationale Onderwijsprijs kregen de winnaars als trofee de Bronzen Olifant uitgereikt. In het primair onderwijs was de tweede prijs voor basisschool De Wierde uit Almelo en werd de derde prijs in de wacht gesleept door OBS De Carrousel uit Dalfsen.

De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs ging naar RSG Tromp Meesters uit Steenwijk. De derde prijs ten slotte was voor het Thomas a Kempis College, afdeling Praktijkonderwijs, uit Zwolle. De publieksprijs voor de beste presentatie is gewonnen door de Thorbecke Scholengemeenschap.

De Onderwijsprijs Overijssel is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en de provincie Overijssel. De Onderwijsprijs is ingesteld om de creatieve kanten van het onderwijs voor het voetlicht te brengen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)